Άρθρο του Ιάκωβου Παντελίδη για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ και την μονάδα «Πτολεμαΐδα 5»



Τις τελευταίες ημέρες και ενώ αυξάνεται η φημολογία σχετικά με την διακοπή των εργασιών κατασκευής της «ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5» δεν έχει υπάρξει αντίδραση του υπουργείου ενέργειας ώστε να μην βρεθεί το έργο αλλά και η περιοχή μας σε αδιέξοδο.

Η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε μια ΔΕΗ ρημαγμένη και στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θα πρέπει άμεσα το υπουργείο να βρει την λύση στο καυτό ζήτημα της ρευστότητας της εταιρείας έως ότου μπει σε εφαρμογή το πλάνο βιωσιμότητας αυτής.

Η «ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5» αυτή την στιγμή απασχολεί πάνω από 1700 άτομα, έχει ολοκληρώσει κατά 80% τα έργα πολιτικού μηχανικού και τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα είναι περίπου στο 50%.

Η ΔΕΗ οφείλει να προστατέψει την μεγαλύτερη επένδυση της ύψους 1.5δις βρίσκοντας τρόπο να την χρηματοδοτήσει μιας και ο κύριος εργολάβος ΤΕΡΝΑ Α.Ε δεν δύναται να την προχωρήσει εάν δεν γίνουν οι προγραμματισμένες καταβολές. Λόγω του ότι η ΔΕΗ αυτή την στιγμή είναι ουσιαστικά ακέφαλη το πρόβλημα πρέπει να το λύσει ο νέος υπουργός ενέργειας.

Αυτή την στιγμή οι υπεργολάβοι και οι εργαζόμενοι είναι όλοι πληρωμένοι από τον ανάδοχο του έργου αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσει η κατασκευή του έργου μετά τις 19 Αυγούστου εάν δεν δοθεί λύση στην χρηματοδότηση από την ΔΕΗ προς την ΤΕΡΝΑ.

Η εθνική οικονομία έχει άμεση ανάγκη από την μονάδα βάσης «ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5», η μεγαλύτερη κατασκευαστική της χώρας καθώς και οι υπεργολάβοι της κινδυνεύουν και χιλιάδες θέσεις εργασίας που απασχολούνται στην κατασκευή τίθενται σε άμεσο κίνδυνο.

Πρέπει άμεσα ο υπουργός ενέργειας να ενσκήψει στο ζήτημα και να βρεθεί λύση γιατί αλλιώς οι συνέπειες για την τοπική και εθνική οικονομία θα είναι τεράστιες και για όσους γνωρίζουν από το κατασκευαστικό κομμάτι ένα έργο όταν σταματάει πολύ δύσκολα ξανά αρχίζει…

Όσον αφορά τους τοπικούς και μη παράγοντες που πολεμούν τον λιγνίτη και την «ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5» είτε εξυπηρετούν κάποια άλλα συμφέροντα και lobby είτε δεν γνωρίζουν το ζήτημα καθώς το μόνο που κάνουν είναι κακό στην περιοχή.

Οι νεοεκλεγέντες βουλευτές και δήμαρχοι θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα ώστε να συνεχιστεί η κατασκευή της μεγαλύτερης επένδυσης στα βαλκάνια αυτή την στιγμή.

Ιάκωβος Παντελίδης
Πρόεδρος ξενοδόχων ν. Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.