Ρύζι με καραμελωμένα κρεμμύδια, σταφίδες, αμύγδαλα και κρόκο Κοζάνης



Το σαφράν ή κρόκος ή ζαφορά είναι ένα μοναδικό μπαχαρικό, που φτιάχνεται από τα στίγματα του κρόκου και έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, ενώ χαρίζει μοναδική γεύση στο φαγητό. Εκτός από τα δύο ιδιαίτερα συστατικά του, την πικροκοκίνη και την κροκίνη, περιέχει βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο, καθώς και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Σε πολλές μελέτες έχει παρουσιαστεί η αντιγηραντική, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική του δράση.

Ο κρόκος είναι απαραίτητο συστατικό της γαστρονομικής παράδοσης σε διάφορα μέρη του κόσμου.

  • Στην Ινδία χρησιμοποιείται για να καρυκεύσει το ρύζι, γλυκά και παγωτά, αλλά και σαν θυμίαμα κατά τις θρησκευτικές τελετές.
  • Στην Σαουδική Αραβία ο καφές αρωματίζεται με σαφράν και κάρδαμο.
  • Στη Βόρεια Ιταλία είναι βασικό συστατικό του ονομαστού ριζότο αλά μιλανέζε.
  • Στη Σουηδία αποτελεί παράδοση το ψήσιμο ψωμιού αρωματισμένου με σαφράν τη μέρα που γιορτάζεται η Αγία Λουκίλλη.
  • Στην Ισπανία το σαφράν χρησιμοποιείται σε διάφορες συνταγές, όπως στην ονομαστή παέλια.

Ο ελληνικός κρόκος που καλλιεργείται στην περιοχή της Κοζάνης, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο. Φυτεύεται κάθε καλοκαίρι και οι καλλιεργητές αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του πανέμορφου λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να παραχθούν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου και αυτό εξηγεί την υψηλή τιμή του.

Το σαφράν είναι βασικό συστατικό και της ιρανικής κουζίνας και από το Ιράν προέρχεται και η συνταγή που θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια. Ετοιμάστε όλα τα υλικά και πριν αρχίσετε την παρασκευή της, μπορείτε να χαλαρώσετε με μια επίσκεψη στο διαδικτυακό NetBet καζίνο, όπου μπορείτε να ποντάρετε σε κάποιο από τα συναρπαστικά παιχνίδια που προτείνει, από το τάμπλετ, τον υπολογιστή ή το κινητό σας. 

Ρύζι με καραμελωμένα κρεμμύδια, σταφίδες, αμύγδαλα και κρόκο Κοζάνης

ΥΛΙΚΑ

  • Τρία τέταρτα από ένα κουταλάκι του γλυκού εκλεκτό κρόκο Κοζάνης
  • Δύο κουταλιές της σούπας βραστό νερό
  • Ένα τρίτο του φλυτζανιού παρθένο ελαιόλαδο
  • Ένα φλιτζάνι αποφλοιωμένα αμύγδαλα
  • Ένα μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • Τρία φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι
  • Τεσσεράμισι φλιτζάνια νερό
  • Ένα φλιτζάνι σταφίδες

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Μουλιάστε τον κρόκο Κοζάνης σε 2 κουταλάκια βραστό νερό σε ένα μικρό μπολ

Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο, σε μέτρια φωτιά, έως ότου αρχίσει να καπνίζει. Ροδίστε τα αμύγδαλα μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα, για περίπου τρία λεπτά. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και βάλτε τα να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.

Τσιγαρίστε το κρεμμύδι στο λάδι που έχει μείνει στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι να ροδίσουν καλά, περίπου  15 με 20 λεπτά. Βάλτε τα μισά κρεμμύδια σε ένα μπολ.

Προσθέστε το ρύζι στην κατσαρόλα και τσιγαρίστε το, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να γίνει διαφανές, περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε τα τεσσεράμισι φλιτζάνια νερό, τον κρόκο, ενάμισι κουταλάκι αλάτι και μισό κουταλάκι πιπέρι και αφήστε το να σιγοβράσει, χαμηλώνοντας τη φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να πιει το νερό του και να ψηθεί, περίπου 18 με 20 λεπτά. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το άλλα πέντε λεπτά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα.

Εν τω μεταξύ ανακατέψτε τα αμύγδαλα και τις σταφίδες με τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια που έχετε φυλάξει στο μπολ. Κάντε το ρύζι σπυρωτό με ένα πιρούνι και περιχύστε το με το μείγμα με τα αμύγδαλα πριν το σερβίρετε.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.