Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού


Δράσεις για το «Σπάρταθλον» στο Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τη διοργάνωση του ετήσιου υπερμαραθώνιου αγώνα δρόμου «Σπάρταθλον», διοργανώνει δράσεις, για μικρούς και μεγάλους, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.

Συγκεκριμένα:
Ειδική υπαίθρια προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο τερματισμός» για γενικό κοινό
Τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018 (ώρα 19:30), θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Ελιάνας Αμπραβανέλ, «Ο τερματισμός» (2016-70΄). Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις ζωές τριών ασπρομάλληδων μαραθωνοδρόμων: του Ιδομενέα, που αγωνίζεται ξυπόλητος φορώντας μια αρχαιοελληνική πανοπλία, του Αντώνη, που ανακάλυψε το ταλέντο του στο τρέξιμο όταν κατά λάθος προσπέρασε στο τρέξιμο ένα λύκο, που του είχε αρπάξει ένα πρόβατο και του Στέλιου, του γηραιότερου Έλληνα μαραθωνοδρόμου. Οι τρεις τους μοιράζονται μια εντελώς δική τους φιλοσοφία για το τρέξιμο, καθώς λένε ότι ο μόνος λόγος που αγαπούν τη γραμμή του τερματισμού είναι γιατί τους φέρνει πιο κοντά στον πραγματικό τους εαυτό.

Ειδικές επαναληπτικές προβολές του ντοκιμαντέρ «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ-35 χρόνια υπερπροσπάθεια και εθελοντισμός» για σχολικές ομάδες
Tη Δευτέρα 24, την Τετάρτη 26 και την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 (ώρες 10:00-13:00), θα πραγματοποιηθούν ειδικές επαναληπτικές προβολές του ντοκιμαντέρ «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ-35 χρόνια υπερπροσπάθεια και εθελοντισμός» για σχολικές ομάδες Δημοτικού (Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη) και Γυμνασίου-Λυκείου. Το εν λόγω ντοκιμαντέρ φωτίζει μια άλλη πτυχή του «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», αυτή του εθελοντισμού, που πλαισιώνει και στηρίζει τον πιο δύσκολο ίσως αγώνα υπεραπόστασης στον κόσμο. Εκατοντάδες αθλητές συμμετέχουν σε αυτό το αγώνισμα υπέρβασης των ανθρώπινων ορίων, που ενέχει ιδρώτα και δάκρυα. Πέρα, όμως, από τους πρωταγωνιστές του επικού αυτού αγώνα, υπάρχει κι ένα δεύτερο έπος, αυτό των αφανών ηρώων, των εθελοντών, που χάρη σ’ αυτούς κατέστη δυνατή η αδιάλειπτη διοργάνωση του αγωνίσματος, για πάνω από 35 χρόνια.

Δημιουργικό εργαστήρι «Τα στεφάνια των Σπαρταθλητών» για σχολικές ομάδες
Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2018 (ώρα 10:00) μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Σπάρτης θα κατασκευάσουν στεφάνια από κλαδιά αγριελιάς για τους αθλητές που θα τερματίσουν στον αγώνα.

Η είσοδος στις προβολές και στο δημιουργικό εργαστήρι είναι ελεύθερη. Για τις σχολικές ομάδες απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Μουσείο. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλ: 27310 89315  (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

=========