Το έργο του Συλλόγου Καρκινοπαθών  Έδεσσας και Περιχώρων

Το έργο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Έδεσσας και Περιχώρων

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Έδεσσας και Περιχώρων ιδρύθηκε στην πόλη της Έδεσσας το 2004. Δημιουργήθηκε αφενός για να συσπειρώσει και να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό της περιοχής σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και αφετέρου για να λειτουργήσει συμπληρωματικά καλύπτοντας  ανάγκες νοσούντων κατοίκων της περιοχής τόσο σε επίπεδο οικονομικό, όσο και επίπεδο ηθικό – ψυχολογικό.

    Έκτοτε η παρουσία και η δράση του είναι αδιάλειπτη και συνεχής.

      Έχει καταφέρει να συσπειρώσει στους κόλπους του και να ενεργοποιήσει το σύνολο των κατοίκων της περιοχής σε όλες τις επιμέρους εκδηλώσεις που οραματίζεται και υλοποιεί. Οι δράσεις του πρωτότυπες και ρηξικέλευθες  αποδίδουν τα μέγιστα αν συνυπολογιστεί το μέγεθος των δυνατοτήτων του όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη του καθώς και την αφιλοκερδή προσφορά του όγκου των εθελοντών του.

       Στους κόλπους του λειτουργούν επικουρικά οι «Φίλοι Συλλόγου Καρκινοπαθών Έδεσσας και Περιχώρων»,  οι οποίοι είναι ο πυρήνας των εθελοντών του. Εθελοντικές αιμοδοσίες, περισυλλογή καπακιών, λειτουργία χορευτικού τμήματος (από νοσούντες), ίδρυση Θεατρικής Ομάδας από το 2013, σύλληψη και υλοποίηση του πρώτου Χορεύοντας για την Ζωή , σύσταση και ετήσια λειτουργία ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης για ασθενείς και συνοδούς  αποτελούν ενδεικτικά μερικές από τις πτυχές των δράσεων του Συλλόγου.  

     Συναφής και ουσιαστική έχει υπάρξει πολλάκις η συνεισφορά του συλλόγου τόσο σε επίπεδο παροχής υλικοτεχνικής υποδομής και υγειονομικού υλικού στο Παιδοογκολογικό τμήμα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Έδεσσας. Επιπροσθέτως ίδρυσε το «Ιατρείο Πόνου» στην Έδεσσα και αγόρασε εξολοκλήρου το μηχάνημα ταχείας βιοψίας για το Νοσοκομείο της πόλης μας.

Σε αρκετές περιπτώσεις ο σύλλογος ενίσχυσε και οικονομικά την μετάβαση παιδιών – ασθενών στο εξωτερικό, Γερμανία , Γαλλία, Ελβετία, όπως επίσης ανέλαβε τα έξοδα για την κάλυψη ιατρικών εξετάσεων και φαρμάκων υψηλού κόστους. Σε ασθενή με οστεοσάρκωμα, ηλικίας 22 ετών, ο σύλλογος κάλυψε την προσθήκη τεχνητού μέλους, όπως επίσης και σε άλλον ασθενή προέβη στην αγορά μηχανικού δεξιού χεριού και μη μηχανικού αριστερού.

Συνεργασία με την ελληνική κοινότητα από το CastropRauxel (Κάστροπ – Ράουξελ) της Γερμανίας και του ιδρύματος Άγιος Παύλος στο wupertal (Βούπερταλ)  απ’ όπου προσφέρεται ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός, ιατρικά μηχανήματα λέιζερ και υπερήχου, τα οποία δόθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας,  πάνω από εκατό (100) αναπηρικά αμαξίδια που προσφέρθηκαν σε ΑμεΑ, περπατούρες, νοσοκομειακές κλίνες, ψυγεία, τηλεοράσεις, υπολογιστές, ιματισμός.

Προώθηση και στήριξη σε τοπικό επίπεδο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Kolping.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους άνεργους της περιοχής μας απ’ όπου και απορροφήθηκαν 15 νέοι για σπουδές και εργασία στο εξωτερικό.

Συλλογή πλαστικών καπακιών σε ειδικούς κάδους, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε όλη την πόλη, στα σχολεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, τα οποία δίνονται στην ανακύκλωση και τα έσοδα αυτής της δράσης καλύπτουν τα μεταφορικά έξοδα των δωρεών από την Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα από τη δράση  αυτή ολόκληρη η πόλη και ιδιαίτερα οι μαθητές έχουν δημιουργήσει δεσμούς με το σύλλογο γεγονός που αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους του συλλόγου.

Εθελοντική αιμοδοσία, την οποία και έχουν αναλάβει οι «Φίλοι του Συλλόγου Καρκινοπαθών», γίνεται δε 2-3 φορές τον χρόνο και αποτελεί θεσμό για την πόλη.

Η εκδήλωση «Χορεύουμε για τη Ζωή», η οποία αποτελεί έμπνευση του Συλλόγου, και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής αποτέλεσε για τρία συναπτά έτη μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις της πόλης. Μέσα από αυτή την εκδήλωση ο κόσμος της περιοχής ήρθε σε άμεση επαφή με το Σύλλογο και τις δράσεις του. Τα έσοδα από την τελευταία εκδήλωση δόθηκαν στο παιδογκολογικό τμήμα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Στα πλαίσια των δράσεων του Συλλόγου λειτουργούν μόνιμα τρία τμήματα:

Χορευτικό τμήμα για την εκμάθηση παραδοσιακών χορών, τμήμα ψυχολογίας και τμήμα θεάτρου. Τα παραπάνω απαρτίζονται από ασθενείς και μη και έχουν καθαρά εθελοντική υπόσταση. Στόχο έχουν την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών, αλλά και την ομαλή επανένταξή τους στα κοινωνικά δρώμενα.

Αξίζει να σημειωθεί πώς κάθε φορά που προκύπτει ανάγκη ο Σύλλογος στηρίζει του πάσχοντες συνανθρώπους μέσα από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει, με ποσά που διανέμει κατά καιρούς ανακουφίζοντας έτσι οικονομικά κάποιες ευπαθείς ομάδες, αλλά και με την οικονομική ενίσχυση για την αγορά φαρμάκων ή τη διεξαγωγή δαπανηρών εξετάσεων, ακόμα και τη κάθε δυνατή βοήθεια όταν απαιτείται νοσηλεία στο εξωτερικό. Σε κάθε ευκαιρία μοιράζονται τρόφιμα που συγκεντρώνονται από το Σύλλογο στα μέλη του, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Συνεργασία με το Ίδρυμα Menschen in Not που βρίσκεται στη Γερμανία, το οποίο είναι στο πλάι μας σε όλες τις ανάγκες και μας ενισχύει συνεχώς με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, το οποίο ο σύλλογος μας διαθέτει και σε νοσοκομεία ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Επίσης έχουν μοιραστεί σε ιδιώτες:100 αναπηρικά αμαξίδια, 40 αναπηρικές περπατούρες, κρεβάτια, πατερίτσες, καρέκλες μπάνιου.

Σε ιδρύματα: 45 αναπηρικά αμαξίδια, 30 περπατούρες, 20 κρεβάτια, 2 γερανάκια ασθενών, 2 οφθαλμολογικές μονάδες, μηχάνημα υπερήχου, μηχανημα laser,  σακχαρόμετρα, ιματισμός, κρεβατιών, ψυγεία, ορθοστάτες. Ενημερωτικές ημερίδες με στόχο την ευαισθητοποίηση αλλά και την ενημέρωση των πολιτών καθώς και διανομή έντυπου υλικού

Όλα αυτά έγιναν και με την δική σας βοήθεια. Από τα μικρά παιδιά που μαζεύουν  καπάκια,  τον απλό κόσμο που δωρίζει τα μαλλάκια του αλλά και καθένα  που βοηθάει με τον δικό του. Ο καθένας όσο μπορεί προσφέρει αγάπη και μεγαλείο ψυχής!

            Πάντα όμως και πρωτίστως προτεραιότητα του αποτελούν δράσεις που έχουν απόλυτη συνάφεια με τον χαρακτήρα του.   Ως εκ τούτου μια από τις πιο αποδοτικές δράσεις  που έχει καταφέρει και έχει φέρει εις πέρας είναι η αριθμητικά μεγάλη σταχυολόγηση υποψήφιων δοτών μυελού των οστών. Ο  όγκος δε  των δειγμάτων που έχει συλλεχθεί για ταυτοποίηση και ως εκ τούτου ενδεχόμενη ίαση  νοσούντων, αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πανελλήνια πηγή ανατροφοδότησης της αποθεματικής Παγκόσμιας τράπεζας. Και εξαιτίας ακριβώς της μεγάλης δειγματοληψίας έχει υπάρξει ανέλπιστη ταυτοποίηση δοτών και νοσούντων. (από το 2015 που έχουμε ενεργοποιήσει τη συγκεκριμένη δράση έχει υπάρξει επανειλημμένη ταυτοποίηση δοτών τη στιγμή που η αντιστοιχία είναι 1 προς 20.000). Σε συνεργασία με το ΚΕΔΜΟΠ (Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών) «Χάρισε Ζωή», έχουν γίνει ενημερωτικές ημερίδες και συλλογή δειγμάτων από τους εθελοντές του συλλόγου μας, με πολύ μεγάλο αριθμό δειγμάτων.

            Δυστυχώς όμως και παράλληλα η περιοχή έχει ακόμα μια δυσάρεστη κατάταξη. Τους τελευταίους 18 μήνες έχουν νοσήσει 7 παιδιά από λευχαιμία, ενώ ο όγκος των νοσούντων παιδιών της περιοχής ξεπερνά τα 20. Και δυστυχώς όχι μόνο αυτό. 

 Ο αριθμός των συντοπιτών μας που νοσούν αυτήν την στιγμή παρουσιάζει καλπάζουσα αύξηση, ενώ η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (χημειοθεραπείες-ακτινοθεραπείες) που ενδείκνυται  - όπως σαφώς θα γνωρίζετε, υλοποιείται και εφαρμόζεται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, και στη δική μας περίπτωση στο Θεαγένειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Η μορφή δε αυτών των θεραπειών πέρα από την συναισθηματική καταρράκωση των νοσούντων και των συνοδών τους, παρουσιάζει και μια αντικειμενική σωματική εξουθένωση και εξάντληση. Με το πέρας της θεραπείας είναι απαραίτητη αφενός, μια χρονική περίοδος συναισθηματικής "αποσυμπίεσης" και αφετἐρου χρόνος ανάκτησης σωματικής ανάτασης και στοιχειώδους ευρωστίας. Η ύπαρξη ενός καταλύματος,  ενός χώρου φιλόξενου και ασφαλούς, ενός καταφυγίου συναισθηματικής και σωματικής ανασυγκρότησης είναι επιτακτική πρωτεύουσα ανάγκη. Μια φωλιά όπου συνοδός και ασθενής θα μπορούν να ανασυγκροτήσουν δυνάμεις για να συνεχίσουν τη δύσκολη πορεία της ανάρρωσης. 

             Αναλογιζόμενος λοιπόν, όλες αυτές τις παραμέτρους ο Σύλλογος οραματίστηκε τη δημιουργία ενός Ξενώνα στην Θεσσαλονίκη που θα καλύπτει αυτήν την ρεαλιστική, πρώτιστη ανάγκη. Τη δημιουργία και συντήρηση ενός χώρου, όπου οι νοσούντες συμπολίτες μας και όχι μόνο, θα μπορούν να διαμένουν για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των συνιστώμενων θεραπειών. Σε αυτό το σημείο θα ήταν καλό να διευκρινιστεί πως η διαμονή θα είναι δωρεάν. Θα είναι φιλοξενία αγαπητικής προσφοράς. 

            Η συντήρηση του Ξενώνα και η κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων, στοχεύουμε να καλύπτεται από τα έσοδα που προέρχονται από τις Θεατρικές παραστάσεις που κάθε χρόνο ανελλιπώς από το 2013 ανεβάζει η θεατρική ομάδα των Φίλων του συλλόγου.  Μια θεατρική ομάδα που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει αποτελεσματικά τη Φιλανθρωπική στόχευση του Συλλόγου. Μια θεατρική ομάδα κόσμημα καλλιτεχνικό της πόλης μας και ευρέως αναγνωρισμένη από επαγγελματίες του χώρου. Μια ομάδα εθελοντών ταγμένων ψυχή τε και σώματι στις στοχεύσεις του συλλόγου, μια ομάδα που ο εθελοντισμός είναι στάση και θέση ζωής. Μια ομάδα εθελοντών-καλλιτεχνών που γνωρίζει πολύ καλά -όπως έλεγε και ο Σαίξπηρ- πως σκοπός της τέχνης είναι "να δώσει στη ζωή  σχήμα" και ακόμα καλύτερα να δώσει στη ζωή, ζωή μέσα  από  την τέχνη.

            Εφορμούμενα  λοιπόν από αυτήν την ανάγκη, τα μέλη της θεατρικής ομάδας του συλλόγου,  re-act,  υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση και την εμψύχωση της σκηνοθέτιδας, θεατρολόγου και θεατροπαιδαγωγού Ηρώς  Γεωργίου πραγματοποίησαν με επιτυχία  την θεατρική παράσταση  "Το Μεγάλο μας Τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη στις 28 & 29 Ιουνίου 2019 σηματοδοτώντας την έναρξη του υλοποίησης αυτού του ονείρου. 

             Σχεδιάσαμε λοιπόν το ανέβασμα της συγκεκριμένης παραγωγής στο υπαίθριο θέατρο της πόλης μας (χωρητικότητας 2.500 θέσεων), την Γαβαλιώτισσα. Μια παράσταση  υπερπαραγωγή πλαισιωμένη από 30 ηθοποιούς, και την 6μελη ορχήστρα των επαγγελματιών  - εθελοντών μας.  Και δεν σταματάμε εδώ, ήδη έχουμε προγραμματίσει παραστάσεις στο Βασιλικό θέατρο Θεσσαλονίκης και στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Βέροια καθώς και σε άλλες πόλεις με σκοπό την συνέχιση του στόχου μας και την πραγματοποίηση του μεγάλου αυτού ονείρου μας.

            Όπως  αντιλαμβάνεστε η ενσυναίσθηση της σπουδαιότητας κάλυψης ενός τόσο μεγάλου κενού ψυχολογικής και έμπρακτης στήριξης των νοσούντων συνανθρώπων μας, μας βρίσκει  σε εγρήγορση και διαθέσιμους. Θέτουμε λοιπόν το θεμέλιο λίθο  στη δημιουργία ενός τόσο σπουδαίου οικοδομήματος.

            Θερμή Παράκληση να συνεχίσετε να μας υποστηρίζετε, επικαλούμενοι το ευαίσθητο και αυταπόδεικτο κοινωνικό πρόσωπο σας με οποιοδήποτε τρόπο.

Χρειαζόμαστε να πιστέψετε στο όραμα μας ώστε να σας έχουμε αρωγούς και σε αυτό μας το εγχείρημα.

 

Η στήριξη σας ουσιαστική και θεμελιώδης.

 

Η συμβολή σας απαραίτητη και αναγκαία.

 

Η σύμπραξη σας αφετηρία και ενίσχυση. 

 

  Με την ελπίδα για την  επίτευξη του νέου  μεγάλου μας στόχου,   

 

« την δημιουργία ενός ξενώνα φιλοξενίας Καρκινοπαθών ».

 

            Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την συμπαράσταση που μας δείχνετε όλα αυτά τα χρόνια,  η οποία είναι πολύτιμη για μας και τα μέλη του συλλόγου μας.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την υποστήριξη σας στο πολύτιμο έργο μας και ευελπιστούμε σε μελλοντική συνεργασία!

 

Τέλος,

 

«Τέλος ένιωσα κι ας πα΄να μ έλεγαν τρελό πώς από΄να τίποτα γίνεται ο παράδεισος»

 

Σας καλούμε να φτιάξουμε μαζί Παράδεισο από ένα τίποτα…

 

Σας ευχαριστούμε θερμά!

 

 

Το Δ.Σ.  του Συλλόγου Καρκινοπαθών Έδεσσας και Περιχώρων 


 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΑΝΑΗ ΤΡΙΓΩΝΑΚΗ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΖΑΡΟΥ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΥΣΕΒΕΙΑ ΨΑΡΡΑ

ΤΑΜΙΑΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΑΣΚΑ

ΜΕΛΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΕΤΡΙΔΟΥ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΑΠΚΙΝΗ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΑΟΥΣΑΝΗ

 

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΚΥΔΡΑΣ

ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΑΝΤΩΝΗ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα