Ικανοποιημένοι, οινοποιοί και αμπελουργοί της Ημαθίας, από την διαβεβαίωση Μητσοτάκη για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

Ικανοποιημένοι, οινοποιοί και αμπελουργοί της Ημαθίας, από την διαβεβαίωση Μητσοτάκη για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

-Προσωπική στήριξη του Πρωθυπουργού για τα 3-5 Πηγάδια, ακόμα και στην ανεύρεση επενδυτή


Ικανοποιημένοι δήλωσαν οινοποιοί και αμπελουργοί από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ημαθία, χθες Παρασκευή, το μεσημέρι, στο ‘Κτήμα Καλαϊτζή’, στο Μετόχι Βέροιας, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και του ημαθιώτη υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου . Οι Γιώργος Φουντούλης, Στέλιος Μπουτάρης και άλλοι εκπρόσωποι του κλάδου έθεσαν στον πρωθυπουργό και στον κ. Βορίδη, ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, με τον πρώτο να ζητά από τον κ. Μητσοτάκη πρώτα να ενημερώνεται για θέματα των κλάδων και μετά να αποφασίζει. Θετικά αντιμετώπισε θέματα και ομιλητές ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας μάλιστα φανατικός φίλος του ξινόμαυρου κρασιού της ζώνης ‘Νάουσα’. 


«Πολύ σύντομα, με νομοθετική ρύθμιση, η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα να επιστραφεί στους οινοπαραγωγούς, ο προπληρωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι θα γίνει προσπάθεια η συγκεκριμένη ρύθμιση να ενταχθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, σημειώνοντας ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι θα υπάρξουν δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ύψους 400.000.000 ευρώ και 170.000.000 ευρώ, αντιστοίχως, από τα οποία θα μπορούν να αντλήσουν δάνεια οι επιχειρηματίες του κλάδου του κρασιού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον κλάδο του κρασιού, την εξωστρέφεια και τον εξαγωγικό του χαρακτήρα, την αύξηση των εκτάσεων της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού.

Έδωσε μεγάλη σημασία στην υψηλή ποιότητα του κρασιού και τους ενημέρωσε σχετικά με τις επαφές που είχε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα με στόχο την προώθηση των ελληνικών κρασιών.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στο νόημα της οικοδόμησης ενός πλαισίου για προστασία των προϊόντων, ειδικά για μικρές παραγωγές, ενώ υπενθύμισε ότι πριν λίγες ημέρες υπογράφηκε συμφωνία ΕΕ - Κίνας για την προστασία και ελληνικών προϊόντων. «Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε πρόσβαση στις μεγάλες αγορές, όμως χρειαζόμαστε το προϊόν, οι αγορές ζητούν σταθερό ποιοτικό προϊόν», είπε.


Αναφέρθηκε στο εμπορικό σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα, που παρουσιάστηκε χθες, και σημείωσε πως αυτό μπορεί να βρει την καλύτερη έκφραση του στα κρασιά της Ημαθίας. Ο πρωθυπουργός είπε ότι συναντήθηκε μαζί τους περισσότερο για να ακούσει τους ίδιους τους οινοποιούς να μιλούν για τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Παίρνοντας τον λόγο, οι οινοποιοί εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για αυτή την πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη και γιατί επέλεξε να τους ακούσει.

Οι οινοποιοί ζήτησαν προστασία της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας, όπου καλλιεργείται η ποικιλία του ξινόμαυρου, είπαν ότι περνά κρίση το επάγγελμα του αμπελουργού, ότι η νομοθεσία έχει μείνει πίσω, υπάρχουν δομικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και και πως είναι μεγάλη η φορολογία.

Στο θέμα της φορολογίας παρενέβη ο πρωθυπουργός και είπε ότι η κυβέρνηση επιφέρει ελαφρύνσεις με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και το ασφαλιστικό. Οινοποιοί επισήμαναν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες η Νάουσα να γίνει επενδυτικός προορισμός τα επόμενα χρόνια με τη λειτουργία νέων οινοποιείων και να συνδυαστεί αυτό και με την ανάπτυξη του τουρισμού.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ, οι βουλευτές της Ν.Δ., Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, στελέχη του κόμματος κ.α.  Κατά την επίσκεψή του στην Ημαθία ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε δώρα από τοπικά προϊόντα (φρούτα και κρασιά).



Στάση στην Αγία Βαρβάρα

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε σύντομη στάση στο καφενείο του χωριού Αγία Βαρβάρα όπου τον υποδέχτηκαν οι κάτοικοι και συζήτησαν μαζί του ενώ οι παραγωγοί τσίπουρου του έδωσαν τα αιτήματά τους ζητώντας στήριξη και μόνιμες λύσεις για τους μικρούς παραγωγούς.

«Κάθε μέρα αγωνιζόμαστε να λύνουμε προβλήματα. Έχουμε κάνει μια καλή αρχή», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως «θα έχουμε την ευκαιρία να ψηφίσουμε και νέο φορολογικό νομοσχέδιο που υλοποιεί δεσμεύσεις μας για μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και για φυσικά πρόσωπα. Θα συζητήσουμε και μετά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα και για τα ροδάκινα. Κάνουμε ότι μπορούμε να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις».


Μητσοτάκης -Καρανικόλας για «3-5 Πηγάδια»

Στο επίκεντρο των συζητήσεων της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ημαθία βρέθηκε και το Χιονοδρομικό Κέντρο των 3-5- Πηγαδιών. Σε συνάντησή του  με τον δήμαρχο Νικόλα Καρανικόλα στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προς τον δήμαρχο για την υποστήριξη υλοποίησης νέου τετραθέσιου αναβατήρα στο Χιονοδρομικό Κέντρο των 3-5 Πηγαδιών. Όπως αναφέρθηκε στην μεταξύ τους συζήτηση, δεν έχει σημασία το μίσθωμα, αλλά η ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Μάλιστα, επεσήμανε χαρακτηριστικά στον δήμαρχο Νάουσας πως θα βοηθήσει ακόμα και στην ανεύρεση επενδυτή. 

Τέλος, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον δήμαρχο Νικόλα Καρανικόλα στο πρωθυπουργικό του γραφείο για να συζητήσουν για το επενδυτικό σχέδιο της μακροχρόνιας μίσθωσης (30 έτη), που φαίνεται ότι αποτελεί και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό την μοναδική βιώσιμη λύση. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...