Γιορτές, σχολεία, GPS, ύδρευση, κεραίες, κυνοκομείο,  τουρισμός και... Κασιδιάρης, στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Γιορτές, σχολεία, GPS, ύδρευση, κεραίες, κυνοκομείο, τουρισμός και... Κασιδιάρης, στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων χωρίς εντάσεις και διαξιφισμούς, θα αποτελούσαν εικονική πραγματικότητα, οπότε μέσα σε κλίμα αντιπαραθέσεων που πολλάκις καλλιεργείται απλά για τις εντυπώσεις, εξελίχθηκε και η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Στο χθεσινό φύλλο του «Λαού», αναφερθήκαμε στα θέματα, όπου εστιάστηκε το πολιτικό ενδιαφέρον, όμως αρκετά τοπικά ζητήματα έβαλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων, στην συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης.


Μπήκαν με έμφαση για μια φορά ακόμα, εκπαιδευτικά ζητήματα και κυρίως η κατάσταση των σχολείων (Μελιόπουλος, Τσαναξίδης). Οι εκπρόσωποι της ΛΑ.Σ. ζήτησαν να γίνει ειδική συνεδρίαση για τα θέματα αυτά και να επισπευθεί η διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών πυρασφάλειας. Είναι ελάχιστα τα σχολεία που δεν έχουν πιστοποιητικά, τα οποία σταδιακά παραδίδονται, ενώ η Ασφάλιση των σχολείων χρηματοδοτείται από τον Φιλόδημο, ενημέρωσε ο δήμαρχος Κ. Βοργιαζίδης.


Τις καθημερινές τους επαφές με την εκπαιδευτική κοινότητα και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, επεσήμανε η αρμόδια αντιδήμαρχος Συρμούλα Τζήμα που ενημέρωσε και για το δημοτικό συμβούλιο εφήβων στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλ. Τσαχουρίδης διαβεβαίωσε ότι τα σχολεία είναι στις προτεραιότητες των αντιδημάρχων, γι’ αυτό και τα περισσότερα προβλήματα λύνονται, χωρίς να χρειαστεί να απασχολήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο.


Για τον σχεδιασμό του Δήμου εν’ όψει των Χριστουγέννων, για τους δημότες και για τους επισκέπτες, αλλά και στον αθλητικό τομέα, ζήτησε να ενημερωθεί ο κ. Παυλίδης, ρωτώντας εάν θα γίνουν εκδηλώσεις μόνο στη Βέροια από την ΚΕΠΑ ή προβλέπεται και κάτι για τα χωριά και τις συνοικίες του Δήμου.


«Αποφασίστε τί θέλετε, να προσελκύσουμε επισκέπτεςτα Χριστούγεννα ή όχι», απάντησε ο δήμαρχος, με αιχμή σε περσινές προφανώς κριτικές, περί εξωστρεφούς πολιτιστικής πολιτικής. Οι τόνοι ανέβηκαν και από την ερώτηση Παυλίδη, για τεχνολογικά συστήματα του Δήμου που βρίσκονται στα υπόγεια και τις αποθήκες του Δημαρχείου.


«Έχετε θράσος, δική σας αρμοδιότητα ήταν, εσείς τα παρατήσατε εκεί, όταν ήσασταν πρόεδρος της Αναπτυξιακής και δεν λειτούργησε τίποτα…» είπε ο δήμαρχος, ενώ για το ίδιο θέμα ο Β. Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι το GPS χρειάζεται αναβάθμιση μετά από τόσο καιρό, και ότι τα σύγχρονα μέσα πρέπει να είναι και λειτουργικά για να προσφέρουν.


Στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις αναφέρθηκε και η κα Ράλλη, ρωτώντας εάν ο Δήμος έχει σκοπό να κάνει κάτι στα χωριά ή να χρηματοδοτήσει το άναμμα της φωτιάς (κέδρα) και τον στολισμό των χωριών. Όπως απαντήθηκε, κάθε χρόνο θα επιλέγονται κάποια χωριά για εκδηλώσεις, ενώ το άναμμα των κέδρων και τα παραδοσιακά δρώμενα, διοργανώνονται από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους και όχι από τον Δήμο. Επίσης σε ερώτηση της κας Ράλλη για τα νεκροταφεία, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι οι μελέτες για νέο νεκροταφείο εκτός πόλης, ολοκληρώθηκαν και αναμένεται η γνωμοδότηση.


Τα προβλήματα ύδρευσης σε περιοχές όπως τα Ριζώματα, ο Τριπόταμος, το Μακροχώρι κ.ά., έθεσε ο κ. Μελιόπουλος, εκτιμώντας ότι είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των διοικήσεων που δεν ιεραρχούν τις ανάγκες και ζήτησε ειδική συνεδρίαση και γι’ αυτό το θέμα. Ο κ. Διαμάντης αντί απαντήσεως, προσκάλεσε τον κ. Μελιόπουλο στην ΔΕΥΑΒ για να τον ενημερώσει.

Ένα θέμα που αφορά στο Αιμοδυναμικό του Νοσοκομείου Βέροιας έθεσε ο κ. Μαρκούλης, χαρακτηρίζοντάς το υπόδειγμα για όλη την Κεντρική Μακεδονία, που ολοκληρώθηκε με κόπο και δωρεά.

«Δυστυχώς το Αιμοδυναμικό έχει υποστελεχωθεί, δεν έχει αγγειοχειρουργό και πρέπει άμεσα να γίνει παρέμβαση στο Υπουργείο Υγείας και να ρυθμιστεί» τόνισε, ζητώντας τόσο από τον δήμαρχο, όσο και από την Περιφέρεια αλλά και τον νέο διοικητή, να ασχοληθούν με το θέμα και να απαιτήσουν την παραμονή των γιατρών στο Νοσοκομείο της Βέροιας.

«Τί μέλλει γενέσθαι με την εκκλησία στον Προμηθέα;» ρώτησε ο κ. Γιώργος Μιχαηλίδης, βάζοντας επίσης και ερωτήματα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Υπάρχουν μετρήσεις για εκπομπή ακτινοβολίας; Έχετε ενημέρωση για την ύπαρξη καμουφλαρισμένων κεραιών σε πολυκατοικίες της Βενιζέλου; Γνωρίζουμε μόνο για τις κεραίες που βρίσκονται σε δημοτικά οικόπεδα, που πληρώνουν το σχετικό αντίτιμο. Εάν υπάρχουν καμουφλαρισμένες δεν μπορούμε να το ξέρουμε, απάντησε ο δήμαρχος. Για την εκκλησία στον Προμηθέα, ο κ. Βοργιαζίδης είπε ότι το οικόπεδο αγοράστηκε, πληρώθηκε σε δόσεις, αλλά αποδείχθηκε πως ήταν καταπατημένο, οπότε δρομολογείται νομικά.

Τα προβλήματα της πόλης που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες της Αστυνομίας, έθεσε ο κ. Χρήστος Κελεσίδης, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κούγκα. Το πιο σημαντικό είναι οι θέσεις στάθμευσης δίκυκλων, αλλά θα πρέπει να συσταθεί πρώτα η Επιτροπή Κυκλοφοριακού, απάντησε ο δήμαρχος διαβεβαιώνοντας ότι θα το προχωρήσει άμεσα.


Ο κ. Γουλτίδης ζήτησε στοιχεία από τον αντιδήμαρχο κ. Τσιφλίδη για τον αριθμό των στειρώσεων και υιοθεσιών που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του Κυνοκομείου με Μ.Κ.Ο. καθώς και για την απόφαση παραχώρησης χώρου σε Ζωοφιλικές Οργανώσεις (αναμένονται τα στοιχεία, σε επόμενη συνεδρίαση).

Για την ανταπόκριση του Δήμου στη διέλευση φυσικού αερίου από τη Βέροια, ρώτησε ο κ. Κυριάκος Θεοδωρίδης και ο δήμαρχος απάντησε ότι ζητήθηκε χώρος από τον Δήμο, στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας. Θέματα που αφορούν στον τουρισμό, έθεσε επίσης η Δήμητρα Ράλλη, ρωτώντας γιατί καθυστερεί η κατασκευή W.C. στην περιοχή του Βήματος Απ. Παύλου, ενώ πρότεινε να μεταφερθούν τα ταξί και το περίπτερο μπροστά από το Βήμα, ώστε να διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης λεωφορείων. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Β. Λυκοστράτης είπε ότι οι δημόσιες τουαλέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και ενημέρωσε ευρύτερα για τις δράσεις της Αντιδημαρχίας Τουρισμού, εκτιμώντας ότι κάθε χρόνο πάνε και καλύτερα.

Ο κ. Κώστας Ρίζος, παίρνοντας το λόγο, ενημέρωσε το Σώμα για τη συμμετοχή του (εκ μέρους του Δήμου) στο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγειών Πόλεων που περιλαμβάνει, ως μέλη, 221 Δήμους. Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Βέροιας στο Δίκτυο, λειτουργεί και το ΚΕΠ Υγείας.

Ο κ. Θ. Σιδηρόπουλος έθεσε προβληματισμούς, για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ζητώντας να ληφθούν μέτρα, εδώ και τώρα, και να ετοιμαστεί όσο γίνεται καλύτερα ο Δήμος, μπροστά στα νέα δεδομένα.

Στη νέα βιβλιοθήκη Μακροχωρίου που αναμορφώνεται ώστε να λειτουργήσει ως εστία της νεολαίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ, Θ. Κορωνάς, ενώ ο Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, παίρνοντας το λόγο, αιτιολόγησε την αρνητική του ψήφο, για την αύξηση μισθού του προέδρου της ΔΕΥΑΒ.

Τέλος, ο κ. Παλουκίδης, απαντώντας ετεροχρονισμένα στον κ. Μαρκούλη για το αντικομουνιστικό ψήφισμα της Ε.Ε. που τέθηκε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και το καταψήφισε, με την προχθεσινή του τοποθέτηση, «επέστρεψε» τις αναφορές του κ. Μαρκούλη περί «φασιστών και νεοναζί», λέγοντας ότι οι φασίστες υπάρχουν, όταν υπάρχουν συμπεριφορές και εκφράσεις όπως αυτές που ακούστηκαν από τον κ. Μαρκούλη.

Αυτό πυροδότησε εκ νέου τον κ. Μαρκούλη, που είπε: «Όταν μιλάει ο Κασιδιάρης στο Συμβούλιο που εκλέχθηκε, όλοι αποχωρούν. Το ότι εμείς καθόμαστε εδώ, σημαίνει ότι έχουμε μεγάλα όρια αντοχής».

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις, τόσο από την Γεωργία Μπατσαρά, όσο και από τον Β. Παπαδόπουλο που χρειάστηκε να σηκωθούν από τη θέση τους, εμφανώς θιγμένοι από τις αναφορές περί «Κασιδιάρηδων».

Τον λόγο επί προσωπικού, ζήτησε επίσης η κα Μπατσαρά για να απαντήσει στις αιτιάσεις του κ. Μιχαηλίδη ότι η παράταξή τα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο ρόλος της, συμπολιτευτικός ή αντιπολιτευτικός; «Αν είστε συνδιοίκηση να μην ρωτάτε για δρομάκια, δεντράκια και ποταμάκια, για τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε με ένα τηλεφώνημα στους αντιδημάρχους. Αλλιώς, θέστε σοβαρά θέματα της πόλης» είπε ο κ. Μιχαηλίδης, για να δεχτεί την έντονη αντίδραση της κας Μπατσαρά, η οποία, βάσει κανονισμού δεν είχε τον λόγο, αλλά επιφυλάχθηκε για επόμενη συνεδρίαση.

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της Βέροιας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της...

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Παρατάσεις για την Εφαρμογή  του Κανονισμού  Πυροπροστασίας Ακινήτων  εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Παρατάσεις για την Εφαρμογή του Κανονισμού ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, ενημερώνει οτι: Σε συνέχεια της...

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες  του οικισμού Αγίου Γεωργίου Αλεξάνδρειας

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες του οικισμού Αγίου...

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου...

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας  Ενημέρωση εκπαιδευτικών για την διαχείριση και  αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας Ενημέρωση...

Το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα...

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Οι Αμερικανικές Γωνιές Veria Techlab & Thessaloniki TechLab με την...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Γράφει η Όλγα Κουτμηριδου -ΜεταξαΥπάρχουν και πουλιά...

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την...

Της Αναστασίας Πάπαρη Εφέτος η UNESCO και το ICOMOS...

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες για την σχολική Ημερίδα με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στον Κυβερνοχώρο

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες...

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας, Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...