Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στην Οινολογία, ο Θεόδωρος Σταυράκης, το 1999 επιστρέφει στον Τύρναβο. Δίνοντας βάση στην πρώτη ύλη, αρχίζει να αναφυτεύει τους αμπελώνες του παππού του.
Παράλληλα αποκαθιστά στο παραδοσιακό οινοποιείο που ανήκει στην οικογένεια από το 1860 και το 2001 συνεχίζει με το αρχοντικό της οικογένειας. Η παραδοσιακή λιθόκτιστη οικία, λαϊκής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής κατασκευασμένης τέλη του 1800, μεταμορφώνεται σε ναό Οίνων και Αποσταγμάτων, με έμφαση στα ελληνικά προϊόντα, με χώρο γευσιγνωσίας και Τράπεζα Οίνου (αποταμίευση Οίνων παλαιάς σοδειάς.
Το 2004 λαμβάνει την άδεια εμφιάλωσης και ξεκινάει τη διάθεση των κρασιών του. Το πάθος του για την οινοποιία τον ωθεί να εξετάσει διεξοδικά τις τοπικές ποικιλίες.
Εντύπωση του προκαλεί το Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου. Είναι το μοναδικό «Μαύρο» Μοσχάτο στο κόσμο και το μικροκλίμα της περιοχής εκτινάσσει τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του καρπού που θυμίζουν έντονα φράουλα και τριαντάφυλλο.
Αποφασίζει λοιπόν, να δημιουργήσει το πρώτο Ημιαφρώδες κρασί από Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου.
Η οινοποίηση πραγματοποιείται με διακοπή ζύμωσης, ψύχοντας τη δεξαμενή ώστε να αδρανοποιηθούν οι ζυμομύκητες και να σταματήσει η ζύμωση στου κρασιού. Ως αποτέλεσμα παραμένουν αζύμωτα σάκχαρα της σταφυλής, στα οποία οφείλεται η γλυκιά γεύση και ο χαμηλός αλκοολικός βαθμός, 7%. Παράλληλα κατά την ψύξη διατηρείται ο φυσικός αφρισμός που παράγεται κατά τη ζύμωση.
Έτσι δημιουργήθηκε ο Κοραλλένιος ροζέ.
Παράλληλα συνεχίζει τις σπουδές του και το 2006 παίρνει το πτυχίο της Οινοχοΐας, WSET LEVEL 2 INTERMEDIATE CERTIFICATE IN WINES AND SPITITS.
Ο Θεόδωρος όμως δε σταματά εκεί. Το 2009 παράγει τον Κοραλλένιο Λευκό. Λευκός Ημιαφρώδης Οίνος από Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου, με τη μέθοδο blanc de noir.
Το 2018 ξεκινά την παραγωγή ενός λιαστού οίνου από την ποικιλία του Μοσχάτου, ένα κρασί με απίστευτη δομή, συμπύκνωση, γεύση και αρώματα. Χαρακτηρίζεται από το άρωμα του τριαντάφυλλου σε συνδυασμό με μπαχαρικά, καπνό, σοκολάτα, καραμέλα βουτύρου. Ένα κρασί που θα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά το 2020 σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.
Πολυπράγμων και αεικίνητος δεν σταματά να πειραματίζεται, συμμετέχει σε εκθέσεις και διοργανώνει ιδιαίτερες εκδηλώσεις στο Οινοποιείο του. Εξάγει σε Γερμανία και Αμερική από όπου λαμβάνει συνεχώς διακρίσεις.
Κοραλλένιος Σταυράκη. Θα μας βρείτε σε επιλεγμένες κάβες, μπαρ, εστιατόρια και στο Οινοποιείο μας κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Οινοποιία Σταυράκη. Υπεύθυνος Σταυράκης Θεόδωρος. Τύρναβος Ευθ. Γουνιτσιώτη 50 τηλ. 2492022700 κιν. 6971591066
site: www.stavrakiswinery.com
email: info@stavrakiswinery.com
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.