logo-print

Επιστροφή παραβόλων του Ελληνικού Δημοσίου, σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης (ΣτΠ)

Η Δ.Ο.Υ. αρνήθηκε αρχικά να επιστρέψει σε δικηγόρο παράβολα τα οποία είχε καταβάλει για λογαριασμό εντολέων του, επειδή ήταν κάτοικοι εξωτερικού

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5

Ο Συνήγορος εξέτασε αίτημα δικηγόρου για την επιστροφή ποσών από παράβολα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία καταβλήθηκαν από τον δικηγόρο για λογαριασµό των εντολέων του, στο πλαίσιο εκδίκασης έφεσής τους.

Η αρµόδια Δ.Ο.Υ. απέρριψε το αίτημά του, παρά το γεγονός ότι προσκόµισε δικαστική απόφαση, που διέτασσε την επιστροφή των παραβόλων, επειδή οι εντολείς του – κάτοικοι εξωτερικού, δεν διέθεταν Α.Φ.Μ. στην Ελλάδα. Ο νόμος (Π.Δ. 16/1989, αρ. 105, § 1 και 2), απαιτεί για την επιστροφή παραβόλων αίτηση του δικαιούχου στη Δ.Ο.Υ. που εξέδωσε το παράβολο, τη Δικαστική Απόφαση και το διπλότυπο είσπραξης (παράβολο).

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Όλες οι νέες αλλαγές σε ΚΕΔΕ, Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και Πτωχευτικό Κώδικα

Η αρµόδια για την επιστροφή Δ.Ο.Υ., ενημέρωσε τον δικηγόρο, ότι αδυνατεί να προβεί στην επιστροφή των παραβόλων, επειδή αυτά είχαν εκδοθεί σε µηδενικούς Α.Φ.Μ. και προκειµένου να τα επιστρέψει, ζήτησε την έκδοση Α.Φ.Μ. από τους εν λόγω κατοίκους εξωτερικού.

Ο Συνήγορος υποστήριξε ότι οι πελάτες του δικηγόρου ουδέποτε ήταν κάτοικοι Ελλάδας, επομένως δεν θα ήταν δυνατή η έκδοση Α.Φ.Μ. και σε συνεργασία µε τη ∆ιεύθυνση Εισπράξεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δηµοσίων Εσόδων, κάλεσε τη Δ.Ο.Υ. να επιστρέψει τα παράβολα, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αναγράφοντας στον τίτλο πληρωµής, τον ίδιο Α.Φ.Μ. µε τον τίτλο είσπραξης, δηλαδή τον µηδενικό Α.Φ.Μ.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, η Δ.Ο.Υ. προέβη στην επιστροφή των παραβόλων, που εκδόθηκαν με μηδενικό Α.Φ.Μ. και αποδόθηκαν με δικαστική απόφαση προς τους πολίτες.

Δείτε το σχετικό έγγραφο εδώ.

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

send