logo-print

Καταπολέμηση περιστατικών παρενόχλησης στην εργασία από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ

Ευρ. Διαμεσολαβήτρια: «Επιβάλλεται να γίνουν περισσότερα δεδομένης της επίδρασης του κινήματος #MeToo στην κοινωνία»

27/12/2018

27/12/2018

Πολιτειολογία
Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Κατόπιν ενδελεχούς έρευνας των πολιτικών αντιμετώπισης περιστατικών παρενόχλησης κατά την εργασία 26 θεσμικών οργάνων και αρχών της ΕΕ, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, Emily O'Reilly, συνέταξε έναν κατάλογο με καλές πρακτικές.

Οι εν λόγω πρακτικές αφορούν μέτρα ευαισθητοποίησης, αξιολόγησης των κινδύνων στην εργασία, τακτικών ελέγχων πολιτικών, υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ταχέων διαδικασιών και επανένταξης.

«Παρόλο που τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν γενικά ορθές πολιτικές αντιμετώπισης του φαινομένου, η έκθεσή μου καταδεικνύει ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε οι πολιτικές αυτές να συμβαδίσουν με τις προσδοκίες μίας κοινωνίας που έχει επηρεαστεί από το κίνημα #MeToo».

«Ο στόχος αυτής της έρευνας ανίχνευσης του προβλήματος είναι να βοηθήσει στην καθιέρωση συγκεκριμένων προτύπων στις εν λόγω πρακτικές σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ», δήλωσε η κυρία O’Reilly.

Άλλα σημαντικά μέτρα περιλαμβάνουν τη δυνατότητα υποβολής επίσημων καταγγελιών παρενόχλησης από τους εργαζόμενους στα πλαίσια πρακτικής άσκησης, την τακτική εκπαίδευση συμβούλων στα πλαίσια εμπιστευτικότητας, καθώς και τη δημιουργία μητρώου ανεξάρτητων ερευνητών, τους οποίους τα θεσμικά όργανα θα μπορούν να επιλέγουν κατά τη δινέργεια επίσημων ερευνών κατόπιν καταγγελίας.

Η Διαμεσολαβήτρια σημειώνει ότι οι υποθέσεις παρενόχλησης κατά την εργασία περιλαμβάνουν εν δυνάμει μία σημαντική ανισορροπία δυνάμεων και ισχύος και εξ αυτού του λόγου προτείνει αυστηρότερους κανόνες για το πιο υψηλόβαθμο προσωπικό. Παράδειγμα καλής πρακτικής εν προκειμένω συνιστά η πολιτική αντιμετώπισης περιστατικών παρενόχλησης από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο επιβάλλει αυστηρά πειθαρχικά μέτρα στα μέλη του που κρίνονται ότι έχουν διαπράξει παρενόχληση κατά την εργασία, όπως η υποχρεωτική συνταξιοδότηση ή η αφαίρεση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Πρωτεύον συμπέρασμα της κυρίας O’Reilly’s είναι ότι το σύνολο του προσωπικού της ΕΕ –ανεξαρτήτως εργασιακής κατάστασης- θα πρέπει να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των πολιτικών καταπολέμησης περιστατικών παρενόχλησης, καθώς και ότι η προστασία θα πρέπει να εκτείνεται σε πράξεις του συνόλου του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

«Όλοι οι χώροι εργασίας  μπορούν να επηρεαστούν από περιστατικά παρενόχλησης. Αυτό που διακρίνει ωστόσο έναν σωστό χώρο εργασίας είναι το κατά πόσον έχει υιοθετήσει μία φιλοσοφία μηδενικής ανοχής ως προς την παρενόχληση και κατά πόσον το προσωπικό είναι ενημερωμένο ως προς τα δικαιώματά του και τις δυνατότητές του να δράσει», δήλωσε η κυρία O’Reilly.

Η Διαμεσολαβήτρια θα λάβει τις συγκεκριμένες καλές πρακτικές υπόψη της κατά τη διερεύνηση μελλοντικών καταγγελιών αναφορικά με ενδεχόμενα περιστατικά κακοδιαχείρισης υποθέσεων παρενόχλησης από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ιστορικό

Γίνεται υπόμνηση ότι η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια ερευνά καταγγελίες αναφορικά με φαινόμενα κακοδιοίκησης στους θεσμούς, τις αρχές και τα όργανα της ΕΕ. Κάθε πολίτης ή κάτοικος της Ένωσης, καθώς και κάθε επιχείρηση ή οργάνωση που εδρεύει στην ΕΕ, μπορεί να υποβάλλει καταγγελία ενώπιον της Διαμεσολαβήτριας. Μεταξύ των εξουσιών της Διαμεσολαβήτριας συγκαταλέγεται το δικαίωμα να ελέγχει ενωσιακά έγγραφα, να καλεί αξιωματούχους για να καταθέσουν ως μάρτυρες, καθώς και να εκκινεί στρατηγικές έρευνες με δική της πρωτοβουλία.  

Η λίστα των θεσμικών οργάνων και των αρχών που εξέτασε η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, καθώς και το πλήρες κείμενο της έκθεσής της στην οποία συνοψίζονται τα ευρήματα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα ombudsman.europa.eu.

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

send