Η Ελασσόνα γιορτάζει τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΜΠΤΗ ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ
του Γιάννη Μουκίδη

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Αρχίζουν την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου και κορυφώνονται την ερχόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου οι θρησκευτικές εκδηλώσεις εορτασμού του πολιούχου Αγίου της Ελασσόνας, του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ελασσόνας:

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, θα ψαλεί η Ακολουθία Μ. Πέμπτης Αγίου Δημητρίου και το Ιερό Ευχέλαιο.

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, από τις 7.30 έως τις 11.30 το βράδυ, θα τελεσθεί η Ακολουθία των Εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου και η πρωτοχριστιανική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, παραμονή της εορτής, στις 6.30 το απόγευμα, θα τελεσθεί ο Μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Δημητρίου, με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

Την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου(ανήμερα της εορτής), στις 7.30 το πρωί, θα ψαλλεί ο πανηγυρικός Όρθρος και στη συνέχεια η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του σεβασμ. μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος. Λίγο μετά τις 10 π.μ. θα ακολουθήσει η καθιερωμένη Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου, γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Ελασσόνας θα παραστούν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Ελασσόνας, καθώς και πιστοί από όλη την περιοχή, και όχι μόνο.
Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν Κυριακή και Δευτέρα και στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, εκεί όπου υπάρχουν εκκλησίες και μοναστήρια αφιερωμένα στον Άγιο Δημήτριο, και πιο συγκεκριμένα:
Στην Τσαριτσάνη(στο ιστορικό μοναστήρι «Βαλέτσικο»), στην Κρανέα, στο Μεσοχώρι, στο Κεφαλόβρυσο, στην Δολίχη, στην Κρυόβρυση, στην Φαρμάκη, στην Συκέα, στο Γήλοφο Δεσκάτης, στον γειτονικό Άγιο Δημήτριο Πιερίας, κ. ά.

Add Comment