Black Box 29/7/2019

Black Box 29/7/2019

- Παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού, η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα είναι πλούσια σε γεγονότα. Ξεχωρίζουν ο χρησμός της Fed την Τετάρτη για τα επιτόκια και η αξιολόγηση της Fitch την Παρασκευή για την ελληνική οικονομία.

- Για την χρηματιστηριακή αγορά οι ειδικοί, εντός και εκτός χώρας, παραμένουν αισιόδοξοι πιστεύοντας πως το silent rally που είναι σε εξέλιξη θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο, χωρίς εξάρσεις και υπερβολές. Κατά τα λοιπά σήμερα οι μέτοχοι της Φουρλής θα λάβουν την επιστροφή κεφαλαίου ενώ επίσης σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση των ομολογιών της Attica Συμμετοχών.

- Την Τετάρτη έχουμε την πολυσυζητημένη λόγω των αλλαγών του Διοικητικού Συμβουλίου, Γενική Συνέλευση της Εθνικής τράπεζας. Όπως έχουμε πει, εκτός απροόπτου (π.χ. μια κρίση υστερίας κάποιου εκ των παρεβρισκόμενων) στη συνέλευση δεν περιμένουμε παρατράγουδα, καθώς ο πρόεδρος τράπεζας έχει εναρμονιστεί -υποχρεωτικά- με τις απαιτήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στο μεταξύ ο κ. Μυλωνάς προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να χαμηλώσει τους τόνους ενόψει της Γενικής Συνέλευσης έδωσε συνέντευξη που προβλέπει μεγάλη αύξηση των επενδύσεων στη χώρα και αποκλείει ανακατατάξεις στον κλάδο πριν ολοκληρωθεί η προσπάθεια της μείωσης των κόκκινων δανείων που θα διαρκέσει μία τριετία.

- Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός έχει πιάσει δουλειά προσπαθώντας να προωθήσει τον σχεδιασμό από το σημείο που είχε σταματήσει προεκλογικά. Οι προσπάθειες συγκλίνουν στην έγκριση του Αsset Protection Scheme για το οποίο ούτως ή άλλως τα πράγματα ήταν πιο ώριμα. Η εκτίμηση του είναι ότι το Φθινόπωρο θα έχει δοθεί πράσινο φως ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.

- Προσέξτε όμως: όταν αρμόδιοι παράγοντες όπως ο κ. Ζαββος μιλούν αόριστα «για το φθινόπωρο» σημαίνει πως ακόμη δεν έχει φανεί φως στην άκρη του τούνελ της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας καθώς οι αξιωματούχοι της ΕΕ τώρα σε κάποια παραλία θα είναι γιατί δεν θα χαλούσαν τις διακοπές τους για το ελληνικό APS. Στο μεταξύ στις τράπεζες σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος έχουν πάρει χαρτί και μολύβι για να υπολογίσουν τι σημαίνει για τα κόκκινα χαρτοφυλάκιά τους η δημιουργία ΑPS.

- Καθυστέρηση έχουμε στην επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν να διαχειριστούν τις τύχες της ΔΕΗ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προγραμμάτιζε να ανακοινώσει τη νέα διοίκηση την προηγούμενη εβδομάδα κάτι το οποίο τελικά δεν στάθηκε δυνατόν. Τώρα αν για την καθυστέρηση φταίει το Υπερταμείο ή η απροθυμία που συνάντησε ο υπουργός από γνωστούς μάνατζερ ή αλλαγές της τελευταίας στιγμής θα σας γελάσω, αλλά το πιθανότερο είναι όλα αυτά από λίγο. Τέλος καλό όμως, όλα καλά αν πράγματι αυτήν εβδομάδα ανακοινωθεί η νέα διοίκηση...

- Εκτός απροόπτου αυτήν την εβδομάδα θα δοθεί πράσινο φως από την Τράπεζα της Ελλάδος για την έναρξη λειτουργίας της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, υπό τη νέα ιδιοκτησία της και υπό τη νέα επωνυμία της. Αν τα σχέδια δεν έχουν αλλάξει, το πιθανότερο είναι ότι η τράπεζα θα ξεκινήσει την νέα πορεία της με την επωνυμία OPTIMA.

- Εκτός διαδικασίας είναι πλέον η Μέλισσα και όλα δείχνουν ότι η ΜΙΝΕΡΒΑ το πιθανότερο είναι να περάσει στον έλεγχο του fund DECA του ομίλου Δ. Δασκαλόπουλου.