Αίγυπτος: Ανοιχτή για το κοινό μια ακόμα πυραμίδα

Αίγυπτος: Ανοιχτή για το κοινό μια ακόμα πυραμίδα

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Το Σάββατο, η κυβέρνηση της Αιγύπτου, για πρώτη φορά μετά από το 1965, άνοιξε για το κοινό μια ασυνήθιστη πυραμίδα ενώ δημιούργησε μια έκθεση με ευρήματα από ανασκαφές στην περιοχή. Η Δρ. Αιγυπτιολογίας Κατερίνα Κολτσίδα εξηγεί στο liberal.gr τι είναι το μνημείο αυτό.

Ο Υπουργός Αρχαιοτήτων της χώρας Khaled el-Anany δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι τουρίστες θα μπορούν πλέον να εισέρχονται στην περίφημη Κυρτή Πυραμίδα καθώς και σε δεύτερη που στέκεται πολύ κοντά της. Η Κυρτή Πυραμίδα βρίσκεται σε μια περιοχή 40 χιλ νότια του Καΐρου.

Η πυραμίδα έχει ύψος 79 μέτρων και ανεγέρθηκε για τον ιδρυτή της 4ης Δυναστείας, Φαραώ Σνεφρού γύρω στο 2.600 πΧ. Θεωρείται μοναδική για την εσωτερική της διαρρύθμιση που αποτελείται από δύο θαλάμους.

Η Κυρτή Πυραμίδα και η δορυφορική της που είναι ευρύτερα γνωστή ως “Πυραμίδα της Βασίλισσας”, βρίσκονται στη βασιλική νεκρόπολη του Ντασούρ που είναι κομμάτι της νεκρόπολης της Μέμφις, της αρχαίας πρωτεύουσας της Κάτω Αιγύπτου.

Η Κυρτή Πυραμίδα πήρε το όνομά της από το σχέδιό της. Η πυραμίδα επίσης είναι μοναδική μεταξύ των περίπου 90 πυραμίδων που έχουν βρεθεί στη Αίγυπτο, για το γεγονός ότι η αρχική εξωτερική επικάλυψη από γυαλισμένο ασβεστόλιθο έχει διατηρεί στο μεγαλύτερο μέρος.

Ζητήσαμε από την Δρ. Αιγυπτιολογίας κ.Κατερίνα Κολτσίδα να μας πει περισσότερα για το μνημείο. Να τι μας είπε:

“Κατά το 15ο έτος της βασιλείας του, ο Σνεφρού και η αυλή του μεταφέρθηκαν στο Dahshur, όπου ξεκίνησε κι η δημιουργία μιας νέας νεκρόπολης. Οι λόγοι δεν είναι σαφείς, πιθανολογείται ότι με αυτό τον τρόπο θέλησε να βρίσκεται κοντύτερα στο Δέλτα και στο αυξανόμενο εμπόριο με την Συρία και την ανατολή. Στην θέση αυτή ο Σνεφρού έχτισε δύο πυραμίδες : την κυρτή και την βόρεια ή κόκκινη πυραμίδα.

Η πρώτη πυραμίδα που κατασκευάστηκε στο Dahshur ήταν η κυρτή πυραμίδα. Όταν ξεκίνησε δεν υπήρχε ακόμα η τεχνογνωσία ότι οι πλευρές της πρέπει να έχουν κλίση 52–53 μοίρες.

• Οι παλαιές βαθμιδωτές πυραμίδες είχαν κλίση 72–78 μοίρες, προφανώς πολύ απότομη για κανονική πυραμίδα. Η κυρτή πυραμίδα ξεκίνησε να κτίζεται με κλίση μόλις κάτω από τις 55 μοίρες (54° 27' 44''). Η κάθε πλευρά της βάσης της ήταν 188 μέτρα.

• Καθώς όμως αυξανόταν το ύψος του έργου έγινε σαφές ότι ήταν πολύ δύσκολο να σταθεί και έτσι η κλίση των τοιχωμάτων μειώθηκε στις 43 μοίρες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το τελικό κυρτό αποτέλεσμα.

• Η πυραμίδα αυτή έχει ακόμα μια καινοτομία. Διαθέτει δύο κεκλιμένους διαδρόμους που ξεκινούν από τη μεση της βόρειας και την δυτικής πλευρά της πυραμίδας. Οι δύο ταφικοί θάλαμοι επικοινωνούν μεταξύ τους με διάδρομο που κατασκευάστηκε λίγο μετά την αποπεράτωσή τους”.

Έκθεση με Μούμιες και Σαρκοφάγους

Μαζί με τα εγκαίνια της Κυρτής Πυραμίδας, οι αρχαιολόγοι παραχώρησαν στους επισκέπτες και τους τουρίστες μια έκθεση από νεκρικές μάσκες και εργαλεία λιθοξοϊκής που χρονολογούνται στην Ύστερη Περίοδο (664-332 πΧ) τα οποία βρέθηκαν κατά την ανασκαφή στην νεκρόπολη του Ντασούρ. Η ανασκαφή πρόκειται να συνεχιστεί.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι έχουν βρεθεί μούμιες από πηλό, ξύλο και πέτρα σε πολύ κατάσταση και όλες χρονολογούνται στο Μέσο Βασίλειο γύρω στο 4.000 π.Χ.

Η τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου δεν έχει ακόμα ανακάμψει από την κατακόρυφη πτώση που υπέστη μετά τα γεγονότα του 2011 που οδήγησαν στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ. Η διαφήμιση της Νεκρόπολης του Ντασούρ είναι μέρος της προσπάθειας που κάνει η αιγυπτιακή κυβέρνηση να προσελκύσει εκ νέου τα τουριστικά ρεύματα προς τη χώρα.

Με πληροφορίες από Διεθνή Πρακτορεία
Φωτογραφίες από τον επίσημο λογαριασμό του Υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου στο twitter.