Δεν με φοβίζει καθόλου η απλή αναλογική

Δεν με φοβίζει καθόλου η απλή αναλογική

Είναι ένας από τους μακροβιότερους δημάρχους της Αττικής και ταυτόχρονα από τους πιο επιτυχημένους, κρίνοντας τουλάχιστον από τα ποσοστά με τα οποία εκλέγεται. Ο Ανδρέας Παχατουρίδης διεκδικεί έτσι μία ακόμη θητεία στο Περιστέρι, τονίζοντας πως το έργο για την πόλη και την κοινωνία δεν σταματά ποτέ.

Στη συνέντευξή του αναφέρεται αναλυτικά σε όσα άλλαξαν στην πόλη στα χρόνια της θητείας του, αλλά και σε μια μακρά λίστα έργων που εκκρεμούν για την επόμενη τετραετία, ενώ εστιάζει κυρίως στη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου και τη στήριξη που παρείχαν σε συμπολίτες μας στα χρόνια της κρίσης.

- Συμπληρώσατε τέσσερις θητείες και διεκδικείτε την πέμπτη. Τι είναι λοιπόν αυτό που σας απομένει ως εκκρεμότητα και ζητάτε ξανά την ψήφο των συμπολιτών σας; Υπάρχουν ακόμη προβλήματα στην πόλη;

Ξέρετε, το έργο για την πόλη και για την κοινωνία δεν σταματά ποτέ! Με επίμονη, στοχευμένη και ανεξάντλητη συλλογική προσπάθεια σταθήκαμε αντιμέτωποι με την πλειονότητα των ζητημάτων, προλαμβάνοντας την κάθε εκκρεμότητα και μετατρέποντάς την σε έμπρακτη λύση και διευθέτηση.

Σε διαδικασία-«εκκρεμότητα» άμεσου προγραμματισμού που έχει ήδη δρομολογηθεί βρίσκονται:

- Ο συντονισμός για την ταχύτητα εξυπηρέτησης των πολιτών, με ολοένα και πιο απλουστευμένη και ευέλικτη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα των αντιστοίχων υπηρεσιακών διαδικασιών.

- Ένα νέο, σύγχρονο, μεγάλο θέατρο τέχνης στον χώρο όπου στεγάζεται σήμερα το Θέατρο Ξυλοτεχνίας.
- Ένας νέος υπόγειος σταθμός πάρκινγκ στην πλατεία απέναντι από τον ΟΤΕ.
- Ενεργειακά έργα εξοικονόμησης πόρων στον δήμο μας.
- Τρεις νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
- Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, νέα αντιπλημμυρικά έργα.
- Πλακοστρώσεις και πεζοδρομήσεις κοινοχρήστων χώρων.
- Ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση πρασίνου στην πόλη.
- Διεύρυνση, ανάπτυξη και αξιοποίηση της ανακύκλωσης.
- Προσπάθεια μεταφοράς της ήδη υφιστάμενης κεντρικής μονάδας του γκαράζ σε αμετακίνητη προτεραιότητα.

- Κάνοντας τον απολογισμό αυτών των τεσσάρων θητειών, ποιο θεωρείτε πως είναι το πιο σημαντικό έργο σας;

Ξέρετε, κάποιος επισκέπτης στο Περιστέρι θα σας μιλούσε για τα έργα υποδομής που φαίνονται με γυμνό μάτι. Για το δημαρχιακό μέγαρο. Πολυδύναμο και συγχρονισμένο, με τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα και τις ανάγκες της σημερινής πλέον μεγαλούπολης του Περιστερίου. Θα μιλούσε για τις πλατείες, τις παιδικές χαρές, τους νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα, κατά γενική ομολογία, κορυφαία νέα γήπεδα, το νέο μας, 2ο κολυμβητήριο στον Λόφο Αξιωματικών, το θέατρο Πολιτών, τα έργα κυκλοφοριακής ανάπλασης και δόμησης στις γειτονιές της πόλης μας ή τον άψογο τρόπο που λειτουργεί ο τομέας Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, με θεαματικά άλματα σε στόχους και επιτεύγματα. Θα αναφερόταν στο νέο Άλσος Περιστερίου, τον ομορφότερο χώρο αναψυχής και περιπάτου στην Αττική.

Όλα, μηδενός εξαιρουμένου, κατέστησαν υπερήφανο το Περιστέρι. Το καθιέρωσαν ως πόλη πρότυπο, με διακριτούς και ρηξικέλευθους ρυθμούς αναμόρφωσης, ανάπτυξης, προόδου και πρωτοπορίας.

Για εμένα, όμως, το πιο σημαντικό έργο είναι αυτό των κοινωνικών υπηρεσιών της πόλης, το έργο που δεν είναι ορατό στον επισκέπτη, αλλά είναι ορατό στην καθημερινότητα αυτών που η ζωή δεν στάθηκε τόσο τυχερή μαζί τους. Είναι οι χιλιάδες περιστεριώτικες οικογένειες που είδαν την πόλη τους να λειτουργεί ως ο συγγενής που κάνει το πρόβλημά τους και δικό του και τους προσφέρει λύσεις.

- Πώς βίωσε το Περιστέρι την κρίση; Και πώς μπορεί να βγει τώρα από αυτήν;

Η πόλη μας και η τοπική μας κοινωνία, με έντονη φλέβα καθημερινής βιοποριστικής προσπάθειας, δέχθηκε τα ραπίσματα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, όπως και ολόκληρη η πατρίδα μας, με δεινές επιπτώσεις, ιδιαίτερα ως προς τις ευπαθέστερες και πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες της.

Εδώ ακριβώς η κοινωνική μέριμνα γίνεται ανάγκη επιτακτική. Οι μηχανισμοί αλληλεγγύης μπήκαν σε πλήρη εφαρμογή και αξιοποιήθηκαν τα μέγιστα, ως άξονας στήριξης, ανακούφισης και διάσωσης των αδυνάμων.

Με προγράμματα όπως: «Από την Πρώτη Μέρα Δίπλα Τους», με το οποίο οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων παίρνουν για τον πρώτο χρόνο βρεφικά κρεβατάκια, παιδικά καροτσάκια, βρεφικό γάλα, πάνες, λευκά είδη για τα νεογέννητά τους.

«Σε Έχω Έννοια», για τους φοιτητές σε εκτός Αττικής επαρχιακές σχολές απόρων οικογενειών, που σε μηνιαία βάση τα προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως λάδι, μακαρόνια, χυμοί φρούτων, αλλαντικά, γάλα, κονσέρβες, δημητριακά, όσπρια φτάνουν στην πόλη όπου ζει ο φοιτητής ή η φοιτήτρια χωρίς καμία επιβάρυνση για την/τον ίδιο/α ή την οικογένειά της/του. «Καθήκον κατ' οίκον», με το οποίο κάθε μέρα ο Δήμος Περιστερίου πηγαίνει φρεσκομαγειρεμένο φαγητό στο σπίτι απόρων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φροντιστήριο. Πλειάδα ωφελουμένων από τις πολλές και ποικίλες δομές των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου σε διατροφικά, κοινωνικά, οικονομικά (σε μορφή απαλλαγών και διακανονισμών), εκπαιδευτικά αιτήματα, καίριας και καθοριστικής για τη διαβίωση - επιβίωση των αιτουμένων συνανθρώπων μας σημασίας.

Έτσι εξακολουθούμε συνεχώς, αδιάκοπα και άμεσα να αφουγκραζόμαστε κάθε νεύμα ανάγκης που καταφθάνει από τους συμπολίτες και συνανθρώπους μας. Η περιστεριώτικη αξιοπρέπεια είναι στο μέταλλο του κάθε συμπολίτη και επειδή εμείς οι Περιστεριώτες που έχουμε σφυρηλατηθεί μέσα σε αγώνες και προσπάθειες για μια ζωή με αξιοπρέπεια και πρόοδο θα εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι σε πείσμα των καιρών.

- Τα νέα δεδομένα που φέρνει στην Αυτοδιοίκηση η απλή αναλογική σάς φοβίζουν; Πώς θα εξασφαλίσετε συναινέσεις για να περάσουν κρίσιμες αποφάσεις από το δημοτικό συμβούλιο;

Πιστεύω ακράδαντα πως οι συμπολίτες μου γνωρίζουν ότι οι συνεργάτες μου και εγώ από την πρώτη μέρα ενώσαμε την πόλη και είπαμε πως προχωράμε μπροστά, χωρίς διαχωρισμούς, διακρίσεις και διαιρέσεις. Προσωπικά, δεν με φοβίζει καθόλου η απλή αναλογική.

- Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση της περιοχής σας;

Η αναβάθμιση της πόλης μας είναι ήδη γεγονός σε κάθε επίπεδο και κάθε τομέα: επιστημονικό, περιβαλλοντικό, πολιτισμικό, εμπορικό και κυκλοφοριακό. Βεβαίως, κάθε πόλος πανεπιστημιακού διαμετρήματος, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αξιολογείται ως μετρήσιμη προστιθέμενη αξία στις ήδη υπάρχουσες, του φιλόδοξου αποθεματικού, της διακριτής παναττικά και όχι μόνον πόλης του Περιστερίου.

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 17 Μαΐου