Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης: Αφεντικό μας είναι ο πολίτης

Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης: Αφεντικό μας είναι ο πολίτης

Ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, βρίσκεται πολλά χρόνια στο τιμόνι του δήμου του και για πολλούς θεωρείται πολύ έμπειρος για να κάνει λάθος εκτιμήσεις. Στο δεύτερο γύρο των εκλογών θα διεκδικήσει εκ νέου τη δημοτική αρχή του δήμου του, τον οποίο παρέλαβε με χρέος 17 εκατομμύριων. Στις 31 Μαίου 2019 το ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης βασική του μέριμνα ήταν κανένας δημότης να μην στερηθεί της στέγης και της τροφής. Παράλληλα ολοκλήρωσε έργα υποδομής αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ο Δήμος Πεντέλης έχει δοκιμαστεί από έντονα καιρικά φαινόμενα  αλλά και από πυρκαγιές και όσα μας λέει στην συνέντευξη του θα προκαλέσουν αίσθηση αναφορικά με τις πυρκαγιές.

«Το υφιστάμενο εδώ και πολλά χρόνια στην πατρίδα μας σύστημα Πολιτικής Προστασίας είναι και σαθρό και αίολο. Αυτό το κακό σύστημα δεν αντικαταστάθηκε όπως η καταστροφή στο Μάτι αλλά προωθήθηκε ένα νέο νομοσχέδιο του οποίου πρόσφατα έληξε η διαβούλευση, στο ίδιο πρότυπο». και προσθέτει: «Εκτιμώ ότι στην Αττική και στον Δήμο Πεντέλης, υπάρχουν πολλές περιοχές που έχουν το υπόβαθρο για να αποτελέσουν ένα νέο Μάτι».

Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη

Την Κυριακή θα γνωρίζετε αν θα επανεκλεγείτε Δήμαρχος Πεντέλης. Οι δημότες σας θα κληθούν να αποφασίσουν τελεσίδικα για την διακυβέρνηση του Δήμου. Τι θα διακυβεύεται δήμαρχε την Κυριακή;

Το αυτοδιοικητικό χάος και ο κομματοκεντρισμός που υπήρχε στο παρελθόν, να επανέλθει σε ολόκληρο τον Καλλικρατικό Δήμο Πεντέλης.

Διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό σας, καταλαβαίνει πως η διοίκηση είναι στο dna σας. Αποστρατευθήκατε ως ταξίαρχος και έχετε υπηρετήσει σε πολλές θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το υπόβαθρό σας ως στρατιωτικός, πόσο σας βοήθησε στη διοίκηση του Δήμου Πεντέλης από το 2006 έως σήμερα;

Θεωρώ ότι από τη θητεία μου στο στρατό έχω αποκτήσει πείρα στη διοίκηση και την οργάνωση καθώς και πειθαρχία συνδυαζόμενη με το επικοινωνιακό χάρισμα που διαθέτω, ήταν και είναι τα δυνατά μου όπλα στην 20ετή και πλέον αυτοδιοικητική μου καριέρα, και ο λόγος για τον οποίο με εμπιστεύονται οι συνδημότες μου.

Ο Δήμος Πεντέλης στο παρελθόν βίωσε καταστροφικές πυρκαγιές, όπως πρόσφατα συνέβη και στο Μάτι. Γνωρίζουμε πως έχετε θωρακίσει τον Δήμο με αντιπυρικά συστήματα. Νιώθετε όμως βέβαιος για την προστασία της περιοχής σας;

Δυστυχώς κ. Ράπτη, το υφιστάμενο εδώ και πολλά χρόνια στην πατρίδα μας σύστημα Πολιτικής Προστασίας είναι και σαθρό και αίολο. Αυτό το κακό σύστημα δεν αντικαταστάθηκε όπως η καταστροφή στο Μάτι επέβαλλε αλλά προωθήθηκε ένα νέο νομοσχέδιο του οποίου πρόσφατα έληξε η διαβούλευση, στο ίδιο πρότυπο. Έτσι συμβαίνει να έχουμε  στο πεδίο επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, ένα πολυπυραμιδικό σύστημα διοίκησης, χωρίς κανένα συντονισμό μεταξύ των φορέων κάθε πυραμίδας και να επικρατεί οργανωτικό και διοικητικό χάος, κατά την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Εκτιμώ ότι στην Αττική και στον Δήμο Πεντέλης, υπάρχουν πολλές περιοχές που έχουν το υπόβαθρο για να αποτελέσουν ένα νέο Μάτι, εάν οι συνθήκες έκρηξης μιας πυρκαγιάς στις περιοχές αυτές, γίνει με τις ίδιες παραμέτρους.

Από πλευράς του Δήμου, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα για λήψη μέτρων πρόληψης πυροπροστασίας-πυρασφάλειας που είναι και η  ευθύνη της αυτοδιοίκησης στο θέμα αυτό. Οφείλω ωστόσο να μην αισθάνομαι ποτέ σίγουρος, τόσο εγώ όσο και όλη η Διοίκηση του Δήμου, προκειμένου να μπορούμε να επαγρυπνούμε βελτιώνοντας κατά το δυνατό τα μέτρα πυροπροστασίας.

Η φωτιά στο Μάτι ξεκίνησε από το πεντελικό όρος. Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η τραγωδία αυτή κ. Στεργίου - Καψάλη και με ποιο τρόπο; Επίσης πιστεύετε πως και άλλες ελληνικές πόλεις και χωριά «κρύβουν το δικό τους Μάτι;» Και εσείς έχετε πολλά πεύκα εντός αστικού ιστού άλλωστε.

Η φωτιά ξεκίνησε από τον οικισμό της Νταού Πεντέλης και η αντιμετώπισή της από τους εθελοντές ήταν άμεση και αποτελεσματική. Μετά την έξοδό της από τον οικισμό  προς το Βουτζά, έγινε ανεξέλεγκτη λόγω των ισχυρών ανέμων και της πυκνής βλάστησης στην περιοχή.

Προφανώς και οι περιοχές που μπορούν να ζήσουν δυστυχώς τέτοιες καταστάσεις, υπάρχουν στο Δήμο μας και στην περιοχή μας. Το θέμα είναι ότι είμαστε έτοιμοι και με τη συνδρομή της Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας να τις προλάβουμε και να τις αντιμετωπίσουμε αν χρειαστεί.

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για εκκένωση θα λειτουργούσε στο Δήμο Πεντέλης; Υπάρχει τέτοια δυνατότητα;

Θεωρώ ότι η εφαρμογή του συστήματος «ΠΕΝΤΕΛΗSOS»που ο Δήμος μας έχει εγκαταστήσει δίνει τη δυνατότητα της άμεσης πληροφόρησης του πολίτη και της έγκαιρης προειδοποίησής του σε τέτοιες καταστάσεις,  στα πλαίσια βέβαια της εφαρμογής της σχετικής σχεδίασης που έχει αναρτηθεί και επί της οποίας οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται.

Αλλάζουμε θέμα κ. Καψάλη. Είστε ίσως ο μακροβιότερος δήμαρχος της χώρας και εκ νέου υποψήφιος. Μάλιστα στις εκλογές του 2006 λάβατε το εντυπωσιακό ποσοστό 81.3%. Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα επιτεύγματα ως δημοτική αρχή όλο αυτό το διάστημα;

Η διοίκηση επί 24ώρου βάσεως

  • με ΔΙΚΑΙΟ και ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
  • ΧΩΡΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ
  • με ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, σε συνδυασμό με ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ με ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ
  • με βάση τη σταθερή μου άποψη ότι ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ
    έδινε πάντα στους φορείς που διοικούσα στη ζωή μου, το πνεύμα που αρμόζει.

Στα θέματα Πολιτικής Προστασίας για τον τόπο μου και όχι μόνο και όσον αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των χιονοπτώσεων, η δράση και η λειτουργία μου, με καταξίωσαν και με έκαναν γνωστό Πανελλήνια.

Η ανθρωπιστική μου διάθεση λειτούργησε την μνημονιακή 8ετία έτσι ώστε  κανένας δημότης, να μη μείνει χωρίς φαγητό και στέγη.

Η συνεργασία μου με  όλες τις κυβερνήσεις που διοικούσαν την πατρίδα στην 20ετή και πλέον διαδρομή μου στην αυτοδιοίκηση,  είχε σαν συνέπεια έργα που θεωρήθηκαν αδύνατα, να γίνουν πραγματικότητα στον τόπο μας. (Διευρυμένο αποχετευτικό δίκτυο σε όλες τις περιοχές, Σχολικά Συγκροτήματα, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Οδοφωτισμός, Ασφαλτοστρώσεις, Κοιμητήρια, Αντιπλημμυρικά Έργα, Γέφυρες και πολλά άλλα με Ελληνικά και Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Επιτρέπουν τα οικονομικά δεδομένα του δήμου σας, περισσότερα αναπτυξιακά έργα στο μέλλον;

Όταν ξεκινήσαμε την Καλλικρατική διακυβέρνηση, ο Δήμος Πεντέλης με τρεις (3) Δημοτικές Κοινότητες, είχε ένα χρέος περίπου 17. 000.000, 00€ που το σύνολό του σχεδόν ήταν στη Δ.Κ. Μελισσίων, η οποία είχε σχεδόν εγκαταλείψει τη δημοσιονομική λειτουργία και είχε αναπτύξει έξι (6) επιχειρήσεις Ιδιωτικού Δικαίου, μία (1) σε κάθε τομέα δράσης (Πολιτισμός, Αθλητισμός, Πρόνοια, Έργα κλπ.) και μία (1) επιχείρηση Α.Ε.

Προβήκαμε σε λύση και εκκαθάριση όλων αυτών των επιχειρήσεων και στο οικονομικό δελτίο της 29ης Μαΐου 2019 ο Καλλικρατικός Δήμος Πεντέλης έχει σε λογαριασμό όψεως 5.090.658,01€ εξυπηρετώντας πλήρως τα δάνεια της Δ.Κ. Μελισσίων που παραλάβαμε και από 5.000.000, 00 € περίπου, σήμερα είναι γύρω στα 2.500.000,00€.

Σήμερα ο Δήμος αντιμετωπίζει με συνέπεια όλες τις οικονομικές του υποχρεώσεις, αφού αποπλήρωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του,  αξιοποιώντας και το αντίστοιχο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ικανοποίησε τα αιτήματά μας και σήμερα είμαστε ένας Δήμος χωρίς κανένα οικονομικό και διοικητικό πρόβλημα.

Μεγάλο θέμα που απασχολεί τους δημότες σας και κυρίως στην περιοχή των Μελισσίων είναι το κυκλοφοριακό, η στάθμευση αλλά και η ποιότητα του οδοστρώματος. Έχουν δρομολογηθεί έργα προς αυτούς τους τομείς;

Η επίτευξη εύρυθμης  κυκλοφορίας, είναι ένα υπαρκτό ζήτημα, που χρήζει αντιμετώπισης και στις τρείς (3) Δημοτικές Κοινότητες. Η πλέον ενδεδειγμένη λύση την οποία θεωρήσαμε βιώσιμη ως συνδυασμός,

είναι η διαμόρφωση περιμετρικού δρόμου και η υπογειοποίηση της κεντρικής Λεωφόρου Δημοκρατίας Ανδρέα Παπανδρέου της Δ.Κ. Μελισσίων.

Έχει εξασφαλίσει και υλοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής ποσού 5.000.000, 00€,  έργο 35 χλμ. συντήρησης ασφαλτοστρώσεων το οποίο θα καλύψει το 80% και πλέον των φθαρμένων οδοστρωμάτων των τριών (3) Δημοτικών Κοινοτήτων.

Σε συνθήκες δεκαετούς οικονομικής κρίσης, πως φροντίσατε τις πιο ευπαθείς οικονομικά ομάδες πληθυσμού;

Ο Δήμος Πεντέλης λειτουργώντας με πυλώνες τον εθελοντισμό και χορηγία, κατόρθωσε να μην έχει την 8ετία 2010-2018 , κανένα δημότη άστεγο και άσιτο, έχοντας έγκαιρα αναπτύξει δομές όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, Εστία Τροφίμων & Ειδών Ρουχισμού και Στέγη Αστέγων.

Οι δομές υγείας του Δήμου σας επαρκούν;

Σταθερή μας θέση είναι, ότι απαιτείται ο χώρος του πρώην Νοσοκομείου Μπόμπολα να γίνει Νοσοκομείο πρωτοβάθμιας φροντίδας και σε αυτό μπορούμε να συνδράμουμε για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων τις οποίες  το Υπουργείο Υγείας θα επανδρώσει με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές δομές. Ιατρεία λειτουργούν και στις τρεις (3) Δημοτικές Κοινότητες, όταν αυτά στελεχώνονται με τους υπαλλήλους των προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας του ΟΑΕΔ που προσλαμβάνονται κατά περιόδους.

Το Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας για ποιο λόγο δεν αξιοποιείται ως μπορούσε;

Το Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας κ. Ράπτη ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ) και είναι πάγιο αίτημα μας το οποίο διεκδικούμε αδιάκοπα να μετακινηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να παραχωρηθεί εκ νέου  στο Δήμο. Σήμερα ο Δήμος διαχειρίζεται και συντηρεί το Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας χωρίς να του ανήκει ιδιοκτησιακά.

Μείζον θέμα όχι μόνο στο Δήμο αλλά και στον όμορο της Παλλήνης αποτελούν οι πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Από όσο γνωρίζουμε έχετε κάνει κάποιες ενέργειες να απομακρυνθούν. Τι εξέλιξη έχουμε γι'' αυτό το θέμα;

Υπογράψαμε χθες 30 Μαΐου 2019 με τον πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κο Μάνο Μανουσάκη, την σύμβαση για την απομάκρυνση των πυλώνων υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ από την Δ.Κ. Ν. Πεντέλης, η οποία είχε  καθυστερήσει να υπογραφεί, καθώς ήταν απαραίτητο να λάβει την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ελπίζουμε ότι όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ θα επιδιωχθεί το έργο να υλοποιηθεί εντός του 2019.

Για να έχετε ζητήσει την απομάκρυνσή τους, φαντάζομαι- εκτός του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς από βραχυκύκλωμα- θα ξέρετε πως είναι επιβλαβείς για την υγεία των κατοίκων, έτσι δεν είναι Δήμαρχε;

Οι πυλώνες στο κομμάτι που τα καλώδια υπερυψηλής τάσης διέρχονται μέσα από τον οικιστικό ιστό της Δ.Κ. Νέας Πεντέλης, αποτελούν έναν υπαρκτό κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων σε μεγάλη ακτίνα, καθώς επηρεάζουν  το περιβάλλον με τον όγκο τους και κυρίως με το θόρυβο που δημιουργούν για τα σπίτια που βρίσκονται εντός της ακτίνας των καλωδίων. Είναι λυπηρό, το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν μετακινηθεί καθώς οι απαιτούμενες διαδικασίες και το κόστος μετακίνησής τους είναι  μικρό κατά την άποψή μας σε σχέση με τις καταστρεπτικές για την υγεία των κατοίκων επιπτώσεις.

Ποια η άποψή σας για την απλή αναλογική και για ποιους λόγους επιλέχθηκε ως εκλογικό σύστημα;

Ο Κλεισθένης, και το σύστημα της απλής αναλογικής  που επιλέχθηκε να εφαρμοστεί στην Αυτοδιοίκηση, θα οδηγήσει στον εκμηδενισμό της Αυτοδιοίκησης θα είναι ο βασικός λόγος για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με αποτέλεσμα τη χαοτική αυτοδιοικητική λειτουργία στη νέα θητεία που ξεκινά 01/09/2019.

Φωτογραφία intime news