Να κάνει ή να μην κάνει εκλογές την άνοιξη ο Κυρ.Μητσοτάκης;

Του Σάκη Μουμτζή

Με την κατάθεση του εκλογικού νόμου άνοιξε, μοιραία, η συζήτηση για την διενέργεια εκλογών, μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Είναι λογικό πως αυτό το σενάριο να έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Και είναι αυτονόητο πως την σχετική απόφαση θα την λάβει ο πρωθυπουργός. Επίσης αυτονόητο είναι πως η προσφυγή στις κάλπες θα καταστεί αναγκαία, αν κατά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο αριθμός των βουλευτών που δεν θα ψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης είναι τέτοιος που να δημιουργεί στον πρωθυπουργό πολιτικό πρόβλημα. 

Ας δούμε πρώτα τα υπέρ της διεξαγωγής εκλογών την άνοιξη:

1.Εξουδετερώνει, με την διενέργεια δύο συνεχόμενων εκλογών, το καταστροφικό σύστημα της απλής αναλογικής. Είναι γεγονός πως η απειλή της ακυβερνησίας είναι ένας παράγοντας που προκαλεί αβεβαιότητες στους επενδυτές. Αποθαρρύνει τους σχεδιασμούς τους. Επί πλέον σήμερα η Νέα Δημοκρατία διαθέτει τον αέρα της νίκης. Το καλοκαίρι του 2023 θα παραμένει η κατάσταση ευνοϊκή γι΄αυτήν ; 

2.Φορτώνει στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Α.Τσίπρα προσωπικά άλλες δύο εκλογικές ήττες, αθροίζοντας συνολικά τον αριθμό των ηττών σε έξι. Είναι λογικό σε αυτήν την περίπτωση όχι μόνον να επιταθεί η αντιπολιτευτική ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να ανοίξουν διαδικασίες αμφισβήτησης του Τσίπρα. Ενα σκορ 6-0 δεν καταπίνεται εύκολα και δημιουργεί το σύνδρομο του πελάτη. 

3.Ως γνωστόν και οι δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις θα διεξαχθούν με λίστα. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαλλαγεί από τα κομματικά βαρίδια. 

4.Ενας πρωθυπουργός που έχει στο ενεργητικό του έξι συνεχόμενες εκλογικές νίκες είναι πλέον απόλυτος και αδιαμφισβήτητος ηγέτης. 

Ας δούμε τώρα τα αρνητικά της προσφυγής στις κάλπες την άνοιξη:

1.Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση έχει μιαν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που της επιτρέπει να συνεχίσει απερίσπαστη το έργο της. 

2.Δεν τελειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ένα ποσοστό που θα κυμανθεί κοντά στο 30% θα παραμείνει ο βασικός αντιπολιτευτικός πόλος στην κυβέρνηση. Οι δημοσκοπικές ενδείξεις μέχρι στιγμής δεν φανερώνουν εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ.

3.Η κυβέρνηση, με τις εκλογές την άνοιξη, κερδίζει ουσιαστικά μερικούς μήνες παραπάνω ζωή. Αντί οι εκλογές να διεξαχθούν—καλώς εχόντων των πραγμάτων—τον Ιούλιο του 2023, θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2024. Πολύ φασαρία για το τίποτα. 

4.Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα υπουργεία. Ενα προεκλογικό δίμηνο, μετά βεβαιότητος, θα πάει την χώρα μας πίσω. Επιπροσθέτως, εφ΄όσον οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται θα είναι εθνικά επικίνδυνο η Ελλάδα για δύο μήνες να λειτουργεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση. 

Αυτός ίσως είναι ο σοβαρότερος λόγος για μη προσφυγή στις κάλπες την άνοιξη. 

Είναι προφανές, πως η αποφάση για εκλογές την άνοιξη του 2020, θέλει καλό ζύγισμα και κυρίως ορθή ανάγνωση των προτεραιοτήτων της πατρίδος μας. 

Στο πρωθυπουργοκεντρικό μας σύστημα αυτός που θα λάβει μια τόσο σημαντική απόφαση είναι αποκλειστικά ο πρωθυπουργός. Ετσι, το 2020 μπαίνει με την ψήφιση του εκλογικού νόμου, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για εκλογές την άνοιξη.