Σύσκεψη στο Βανζεέ 20 Ιανουαρίου 1942

Σύσκεψη στο Βανζεέ 20 Ιανουαρίου 1942

Του Ariel Lekaditis*

Στην καρδιά του χειμώνα,  το Γενάρη του 1942 σε ένα προάστιο του Βερολίνου επρόκειτο να συγκεντρωθούν σε μια απομακρυσμένη βίλα, στην περιοχή Βανζεέ, η αφρόκρεμα του τρίτου ράιχ  που θα άλλαζε το ρου της ιστορίας όσο αναφορά την ‘Τελική Λύση’ και το εβραϊκό πρόβλημα κατά την ορολογία των Ναζί .Από νωρίς είχαν ξεκινήσει οι ετοιμασίες για την υποδοχή των υψηλών προσκεκλημένων. Επικεφαλής στη βίλα ήταν ο Άντολφ Άϊχμαν.

Ο Άϊχμαν είχε τόσο άγχος που και ο ίδιος δεν μπορούσε να καταλάβει πόσο. Ο Άϊχμαν ήταν το δεξί χέρι του στρατηγού Χάιντριχ. Το υπηρετικό προσωπικό δεν είχε σηκώσει κεφάλι. Γυάλιζε τα ασημικά, τακτοποιούσε τους χώρους ,ετοίμαζε τα γεύματα. Ξαφνικά ένας απότομος ήχος αεροπλάνου διαπέρασε και τάραξε την ησυχία της χειμωνιάτικης φύσης. Ο Χάιντριχ πλησίαζε. Το άγχος αυξανόταν όλο και πιο πολύ. Στο προαύλιο δυο στρατιώτες είχαν ήδη αρχίσει να υποδέχονται τους λοιπούς αξιωματούχους του Τρίτου Ράιχ. Ο επικεφαλής της συνάντησης είχε καταφτάσει. Στην είσοδο της βίλας τον υποδέχτηκε ο Άϊχμαν. Οι υπόλοιποι καλεσμένοι ήταν συγκεντρωμένοι και περιμέναν το στρατηγό και δεξί χέρι του Χίμλερ.

Όλα ήταν έτοιμα. Ο Χάιντριχ αφού κάθισε στο μεγάλο στρογγυλό τραπέζι παρακάλεσε τους παρευρισκόμενους να συστηθούν.

Πρώτος ξεκίνησε ο στρατηγός της Γκεστάπο Χάινριχ Μίλλερ. Αμέσως επόμενος ήταν ο Κλόπφερ ο οποίος εκπροσωπούσε το κόμμα των Ναζί. Τρίτος στη σειρά ήταν ο Κρίτσινγκερ ο οποίος ήτανε, διευθύνων υπουργός της καγκελαρίας. Αμέσως μετά ήτανε ο στρατηγός Χόφμαν από το κεντρικό γραφείο φυλετικών και διευθετήσεων. Επόμενος ήταν ο Λάιμπραντ από το Πολωνικό Γραφείο στην Ανατολική Πολωνία. Ανάμεσα στο τραπέζι ήταν και ο Δρ. Μάιερ γραμματέας των υπουργών. Συνεχίζουμε με τον Στούτκαρτ, τον υπουργό των εσωτερικών. Ακριβώς δίπλα του ήτανε ο Μάρτιν Λούθερ ο υφυπουργός εξωτερικών. Στη σύσκεψη ήταν παρών και ο Νόιμαν ο διευθυντής γραφείου του 4ετούς σχεδίου.

Κατόπιν του Νόιμαν ο Λάνγκε υποδιοικητής των SS στη Λετονία. Την κυβέρνηση της κατεχόμενης Πολωνίας εκπροσωπούσε ο Γιόζεφ Μπούλερ. Επόμενος ήταν ο Σένγκαρντ των SS .Συνεχίζουμε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Δρ.Φράισλερ. Προτελευταίος  παρουσιάστηκε ο Άντολφ Άϊχμαν και τελευταίος ο στρατηγός Χάιντριχ διοικητής ασφάλειας των SS. Ξεκινώντας να μιλάει ο Χάιντριχ τόνισε στους παρευρισκόμενους ότι βασικό γνώρισμα και απαραίτητο στοιχείο της συνάντησης ήταν η μυστικότητα.

Εκεί αποφασίστηκε ότι η απάντηση στο εβραϊκό πρόβλημα ήταν η ‘’Τελική Λύση’’.Στη σύσκεψη αυτή έγινε λόγος μέχρι και της τελευταίας λεπτομέρειας για τη φυσική εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης. Ο Άϊχμαν σύνταξε προσεχτικά τα πρακτικά της σύσκεψης. Διανεμήθηκαν αντίγραφα στους συμμετέχοντες για ανάγνωση όπου μετά έπρεπε να καταστραφούν.

Ο στρατηγός Χάιντριχ εκτελέστηκε από δυο Τσέχους πατριώτες. Ο αρχηγός της Γκεστάπο Χάινριχ Μίλλερ εξαφανίστηκε μετά τον πόλεμο, θεάθηκε για τελευταία φορά στο καταφύγιο του Χίτλερ. Ο Δρ. Κλόπφερ συνελήφθη για εγκλήματα πολέμου. Απαλλάχθηκε έλλειψή στοιχείων και έγινε φοροτεχνικός. Πέθανε το 1987.Ο Δρ. Βίλχελμ Κρίτσινγκερ συνελήφθη το 1945.Δήλωσε πως ντρέπεται για τις ωμότητες των Ναζί, αφέθηκε ελεύθερος και πέθανε το 1947.Ο υποστράτηγος των SS Όττο Χόφμαν συνελήφθη το 1945.Καταδικαστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση και εξέτισε τα 6 χρόνια. Έγινε ιδιωτικός υπάλληλος και πέθανε το 1982. Ο Δρ. Λάιμπραντ συνελήφθη το 1945 για εγκλήματα πολέμου.

Απαλλάχθηκε έλλειψή στοιχείων. Είχε ενεργή δράση σε πολιτισμικό ινστιτούτο της Αμερικής. Πέθανε το 1982. Δρ. Άλφρεντ Μέιερ αυτοκτόνησε την άνοιξη του 1945.

Ο Δρ. Βίλχελμ Στούτκαρτ συνελήφθη το 1945. Εξέτισε ποινή και σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1953.Μάρτιν Λούθερ εστάλη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης το ’44 για συνωμοσία  κατά ανωτέρου και πέθανε από έμφραγμα το 1945.Έριχ Νόιμαν συνελήφθη για εγκλήματα πολέμου το 1945.Αφέθηκε ελεύθερος έλλειψή στοιχείων και πέθανε την ίδια χρονιά. Ο Λάνγκε των SS σκοτώθηκε σε μάχη στην Πολωνία το Φλεβάρη του 1945.Γιόζεφ Μπούλερ καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου. Εκτελέστηκε τον Αύγουστο του 1948 στην Κρακοβία. Καρλ Σονγκαρθ καταδικάστηκε από Βρετανικό στρατοδικείο και εκτελέστηκε το Φεβρουάριο του 1946 . Δρ.Φράισλερ σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή το 1945.Ο Άϊχμαν συνελήφθη στην Αργεντινή από τη Μοσσάντ, δικάστηκε και εκτελέστηκε στης 31 Μαΐου 1962  στην Ιερουσαλήμ. Το αντίγραφο των πρακτικών που είχε ο Μάρτιν Λούθερ βρέθηκε από Αμερικάνους ερευνητές το 1947.

* Ο κ. Lekaditis είναι ιστορικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ολοκαύτωμα απ'ο το πανεπιστήμιο της Χάιφα.