Capital Economics: Στο 1% το ελληνικό 10ετές το 2020

Capital Economics: Στο 1% το ελληνικό 10ετές το 2020

Πτωτικά θα κινηθούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μέσα στο έτος αλλά και το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της στο δεύτερο εξάμηνο. Αυτό εκτιμά η Capital Economics και τοποθετεί την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 1% στο τέλος του 2020.

Πιο αναλυτικά, η Capital Economics επισημαίνει την αποκλιμάκωση των αποδόσεων το τελευταίο διάστημα λόγω της βελτίωσης των συνθηκών καθώς και το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει μικρές αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο έτος. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έχει ενισχυθεί κατά περίπου 50μβ από τον Σεπτέμβριο όταν τα αμερικανικά, βρετανικά και ιαπωνικά ομόλογα έχουν δει αύξηση μόλις κατά 30μβ.

Παρ’ όλα αυτά, η CE εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή δεν θα συνεχιστεί για πολύ και προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων κατά 20μβ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αντί για 3 μειώσεις των 10μβ που προέβλεπε προηγουμένως για το 2020. Ταυτόχρονα αναμένει επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων η οποία θα ανακοινωθεί επίσης τον Σεπτέμβριο.

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμά ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς θα διαμορφωθεί στο 1% στο τέλος του 2020, από 1,38% σήμερα, ξεπερνώντας το αντίστοιχο ιταλικό του οποίου η απόδοση τοποθετείται στο 1,25% τον ερχόμενο Δεκέμβριο.