Ασύμμετρος πόλεμος στις τράπεζες παγκοσμίως

Ασύμμετρος πόλεμος στις τράπεζες παγκοσμίως

Της Μαίρης Βενέτη

Η McKinsey τη Δευτέρα κυκλοφόρησε την ετήσια επισκόπηση του διεθνούς τραπεζικού κλάδου.

Η έκθεση αυτή περιείχε συμπεράσματα που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν πυροδοτήσει ευρεία αναταραχή στις αγορές, καθώς προέρχεται από μια συμβουλευτική επιχείρηση που έχει ως πελάτες μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου και τις καθοδηγεί για θέματα όπως η στρατηγική και η τεχνολογία, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές, η εξωτερική ανάθεση και οι προσφορές μετοχών.

Όμως η νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών έχει φέρει την επενδυτική ψυχολογία σε τέτοια κατάσταση μέθης, όπου όλα αξιολογούνται πιο χαλαρά, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει υπερεκτίμηση των ιδίων δυνάμεων.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, δεν απορούμε που η αιχμηρότητα της συγκεκριμένης έκθεσης αντιμετωπίστηκε χαλαρά από τους επενδυτές.

Σύμφωνα με την McKinsey λοιπόν, υπάρχουν ουκ ολίγες ασυμμετρίες στον τραπεζικό κλάδο.

Αρχής γενομένης από το γεγονός ότι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων και τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν συμβαδίζουν με τα κόστη αρκετών εκπροσώπων του τραπεζικού συστήματος.

Κατά την McKinsey, αυτή και μόνο η εξέλιξη καθιστά την πλειοψηφία των τραπεζικών ιδρυμάτων μη οικονομικά βιώσιμη, σε περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως.

Ένας άλλος παράγοντας ασυνέχειας έγκειται στο γεγονός ότι οι τράπεζες διαθέτουν μόνο το 35% των προϋπολογισμών τους για καινοτομία, ενώ οι ανταγωνίστριες τους fintechs ,όπως η Apple, η Google Alphabet, η Amazon και η Ping An στην Κίνα, δαπανούν περισσότερο από το 70%.

Σε συνδυασμό με τους ρυθμιστικούς παράγοντες που μειώνουν τα εμπόδια στην είσοδο των ανταγωνιστών – όπως οι ανοιχτές τραπεζικές συναλλαγές και οι χαλαρότερες απαιτήσεις για νεοσύστατες επιχειρήσεις – διαμορφώνεται ένα περιβάλλον που ευνοεί ολοένα και περισσότερους νέους παίκτες να διεκδικούν σοβαρό μερίδιο της αγοράς από τις τράπεζες.

Ο ανταγωνισμός μάλιστα έχει επικεντρωθεί σε εκείνες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που δίνουν και τα μεγαλύτερα κέρδη στις τράπεζες, όπως για παράδειγμα ο τομέας των πιστωτικών καρτών.

Καθώς η πίτα λοιπόν μοιράζεται ολοένα σε περισσότερους και ισχυρούς παίκτες, οι αγορές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν μια επιβράδυνση της αύξησης των κερδών του τραπεζικού κλάδου,συμπιέζοντας τις αποτιμήσεις τους.

Η McKinsey πιστεύει ότι η απάντηση στις προκλήσεις του τραπεζικού κλάδου είναι οι οικονομίες κλίμακας μέσω συγχωνεύσεων και η επικέντρωση στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Έναντι μάλιστα να απελευθερωθούν κονδύλια προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει οι τράπεζες να αναθέσουν σε εξωτερικούς συνεργάτες αυτό που η McKinsey αποκαλεί "δραστηριότητες μη διαφοροποίησης", συμπεριλαμβανομένων ορισμένων λειτουργιών διαπραγμάτευσης και συμμόρφωσης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε o Kausik Rajgopal, ανώτερος συνεργάτης της McKinsey: «Πιστεύουμε ότι είμαστε στο τέλος του οικονομικού κύκλου και οι τράπεζες πρέπει να κάνουν τολμηρές κινήσεις τώρα, επειδή δεν είναι σε καλή κατάσταση. Στο τέλος του κύκλου, κανείς δεν μπορεί να ξεκουραστεί στις δάφνες του».

Άλλη μια παρατήρηση λοιπόν της είναι ότι η McKinsey θεωρεί πως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του ανοδικού οικονομικού κύκλου.

Μεγαλώνει συνεχώς ο κατάλογος των εχόντων την ίδια άποψη...

*   *   *

Αποποίηση Ευθύνης:

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.