ΛΑΡΚΟ: Προχώρα η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης

ΛΑΡΚΟ: Προχώρα η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης

Του Γιώργου Φιντικακη

Στις αρχές του χρόνου αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΛΑΡΚΟ, που χρωστάει συνολικά γύρω στα 600 εκατ. ευρώ σε ΔΕΗ, προμηθευτές, τράπεζες, και παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Σαν πιθανότερο μοντέλο θα είναι αυτό του 2014, για σπάσιμο της εταιρείας, και διεξαγωγή 2 παράλληλων διαγωνισμών για την πώληση του εργοστασίου στη Λάρυμνα και των ορυχείων, τα οποία θα πωληθούν «καθαρά», δηλαδή χωρίς χρέη. Στόχος της κυβέρνησης είναι, έως τότε, η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί.

Αυτό προέκυψε από συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους των εργαζομένων στην εταιρεία ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκουρας και ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης.

Στο αίτημα των εργαζομένων για διασφάλιση του συνόλου των 1.300 θέσεων εργασίας, η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι αυτό εναπόκειται στην απόφαση των νέων ιδιοκτητών των προς πώληση εταιρειών.

Το στίγμα του ΥΠΕΝ, είναι ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, για αυτό και το υπουργείο ζήτησε από τους εργαζόμενους να αποστείλουν τις προτάσεις τους έως τα τέλη του χρόνου, που να είναι ωστόσο ρεαλιστικές και να κινούνται στο πλαίσιο της απόφασης της Κομισιόν, η οποία προ ημερών παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο, επειδή ακόμη δεν έχουν επιστραφεί τα 136 εκατ ευρώ των παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη ημέρα της ΛΑΡΚΟ δεν θα έχει καμία σχέση με την σημερινή, με πηγές του ΥΠΕΝ να εξηγούν ότι είτε μέσω εκκαθάρισης, είτε μέσω της τοποθέτησης ειδικού διαχειριστή θα προκύψει ένα νέο νομικό πρόσωπο.

Το επόμενο βήμα θα είναι να αναζητηθούν επενδυτές για τα υγιή κομμάτια, το πιθανότερο μέσα από δύο παράλληλους διαγωνισμούς που θα τρέξουν μαζι, έναν για το εργοστάσιο της Λάρυμνας, και έναν για τα ορυχεία και τα μεταλλευτικά δικαιώματα ανά την Ελλάδα.

Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ, προς την οποία η ΛΑΡΚΟ χρωστά περί τα 340 εκατ ευρώ, έχει ενημερώσει το ΥΠΕΝ ότι δεν μπορεί άλλο να παράσχει ευνοϊκές ρυθμίσεις προς την εταιρεία. Η τελευταία έχει σταματήσει ξανα να καταβάλλει το μίνιμουμ οφειλομενο πόσο στη ΔΕΗ, ύψους 2,5 εκατ ευρώ το μήνα.