Νέο πρέσινγκ Βρυξελλών για το μερίδιο της ΔΕΗ

Νέο πρέσινγκ Βρυξελλών για το μερίδιο της ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Συνέχεια στο παζάρι της Κομισιόν με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τα μερίδια της ΔΕΗ και την θέση της στην αγορά, αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες. Οι Βρυξέλλες δεν φαίνονται να πείθονται από τα ελληνικά επιχειρήματα ότι το ταχύτερο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ως το 2023 θα ανοίξει γρηγορότερα την αγορά λιανικής.

Επιμένουν σύμφωνα με πηγές του υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας στη λήψη “διορθωτικών αντιμονοπωλιακών μέτρων”, συζητώντας αντίμετρα και θεωρώντας ότι η απολιγνιτοποίηση θα αργήσει να βελτιώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά. Στην λογική αυτή, συζητούν άλλα εργαλεία που έχουν τη μορφή δημοπρασιών ηλεκτρικής ισχύος της ΔΕH, παρόμοιες με τις ΝΟΜΕ, οι οποίες της επέφεραν μεγάλη οικονομική αιμορραγία, γι' αυτό και η κυβέρνηση τις κατάργησε μονομερώς στα τέλη της περυσινής χρονιάς.

Το θέμα πάντως απασχολεί τις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, στο πλαίσιο και της τρέχουσας αξιολόγησης, ενώ ο υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας μπορεί να συναντηθεί με εκπροσώπους των θεσμών, ακόμη και την Πέμπτη.

Το μήλον της έριδος αφορά στη μη συμμόρφωση της ΔΕΗ με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το μονοπώλιο στο λιγνίτη και στην ανάγκη ταχύτερης μείωσης του μεριδίου της που υποχωρεί με αργό ρυθμό (69,75% τον Νοέμβριο). Τα στελέχη της DG Comp δεν φαίνεται να έχουν ξεχάσει τον στόχο του 3ου Μνημονίου για πτώση του μεριδίου της επιχείρησης κάτω του 50% στα τέλη του 2020, παρ' ότι αυτός ήταν εξαιρετικά ανέφικτος.

Στο ελληνικό στρατόπεδο, γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, έχουν ρίξει στο τραπέζι την σκέψη δημιουργίας μίας εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) στην οποία θα συμμετέχουν ενεργοβόρες βιομηχανίες. Σε αυτήν την εταιρεία, η ΔΕΗ θα πουλά ρεύμα από λιγνιτικές μονάδες. Τις ποσότητες ισχύος θα τις αγοράζει το SPV, δηλαδή οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, που επειδή έχουν μηχανισμούς αντιστάθμισης ρύπων θα ανακουφίζουν ουσιαστικά τη ΔΕH από το κόστος των δικαιωμάτων CO2. Το κίνητρο για τις ίδιες είναι ότι θα απολαμβάνουν ρεύμα σε τιμές ανταγωνιστικές. Με τον τρόπο αυτό, το SPV θα μπορεί να μεταπουλά το ρεύμα και σε άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, μειώνοντας και το μερίδιο της δημόσιας εταιρείας στην υψηλή τάση.

Στην πρόταση αυτή, οι Βρυξέλλες επιμένουν να κάνουν “βελτιώσεις”. Δηλαδή στο SPV να εισέλθουν και προμηθευτές ρεύματος, βασική προυπόθεση για ένα πιο δυναμικό άνοιγμα της αγοράς. Στο τραπέζι οι κοινοτικοί φαίνεται επίσης να βάζουν εκτός από την πώληση ρεύματος που παράγεται από λιγνίτη και ποσότητες υδροηλεκτρικής ισχύος.

Τα παραπάνω δεν βρίσκουν σύμφωνη την ελληνική πλευρά. Τα επιχείρηματά της είναι ότι οι προμηθευτές ρεύματος δεν διαθέτουν μηχανισμό αντιστάθμισης ρύπων, κάτι που ισχύει μόνο για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Ακριβώς επειδή οι προμηθευτές δεν διαθέτουν τέτοιο μηχανισμό, εφόσον μπουν στο εν λόγω σχήμα, τότε θα αναγκαστούν να αγοράζουν ακριβό ρεύμα, άρα δεν θα μπορούν να διαμορφώσουν χαμηλές τιμές, δηλαδή να προσελκύσουν μαζικά καταναλωτές, προκειμένου να ανοίξει ταχύτερα η αγορά.

Το παζάρι αυτό με τις Βρυξέλλες κρατά εδώ και λίγους μήνες. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά, επιδιώκει με την παραπάνω πρόταση, αφενός να πάρει οικονομική ανάσα η δημόσια εταιρία ηλεκτρισμού, αφετέρου να επιλύσει το θέμα των συμβάσεων προμήθειας που λήγουν φέτος, καθώς και να αποφορτιστεί από μερίδιο αγοράς στην υψηλή τάση. Το θέμα αποτελεί την βασική διαφορά ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες, ωστόσο, εφόσον ξεπεραστούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις, τότε η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει τα δύο μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία, ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο.