Τι θα κρίνει την πορεία των αγορών μετά την «εμπλοκή»

Τι θα κρίνει την πορεία των αγορών μετά την «εμπλοκή»

Της Μαίρης Βενέτη

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε δώσει τα πρώτα σημεία στήριξης των αγορών μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου για εκ νέου αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα.

Μετά την πρώτη τους  «συνάντηση» λοιπόν με τα επίμαχα σημεία, (Σανγκάη στις 2838 μονάδες, για τον S&P στις 2846 για τον γερμανικό δείκτη Dax στις 11970, για τον γαλλικό δείκτη  CAC στις 5360, ενώ για τον οίκο μας στις 726), οι αγορές κινήθηκαν στο τέλος της εβδομάδας  λίγο υψηλότερα, κλείνοντας όμως με ετερόκλητες διαθέσεις.

Τα τεχνικά σημεία- κλειδιά  της εβδομάδας

Για να αισθανθούμε και πάλι «άνετα» αυτήν την εβδομάδα, οι αγορές  θα πρέπει να περάσουν πάνω από το επίπεδο της πρώτης αντίστασης, κάτι που θα σημαίνει ότι προεξοφλούν μια θετική έκβαση στην πρόσφατη εμπορική εμπλοκή.

Τα σημεία αυτά οριοθετούνται για τη Σαγκάη στη ζώνη των 3070-3131 μονάδων, για τον Dax  στις 12235, για τον CAC στις 5470 μονάδες, για τον S&P στις 2910 και για την Ελλάδα στις 750 μονάδες.

Αν δεν δούμε τιμές πάνω από αυτά τα επίπεδα,  τότε οι πιθανότητες επαναφοράς στα πρώτα σημεία στήριξης  είναι κάθετα αυξημένες, με πολύ σοβαρό ενδεχόμενο την καθοδική τους διάσπαση και το τεστάρισμα των δεύτερων και εξαιρετικά σημαντικών σημείων στήριξης, που είναι: 2774 μονάδες για τη Σανγκάη, 2760-2770 μονάδες  για τη μητέρα των αγορών, 11673 μονάδες για τον DAX, 5183 μονάδες για τον CAC και 684 μονάδες για την Ελλάδα.

Άλλωστε όπως είπε και  ο Πρόεδρος των ΗΠΑ την Παρασκευή: «Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, δεν υπάρχει ανάγκη να βιαστούμε.» Tουτέστιν, έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις του «λογαριασμού» της εμπλοκής

Οι αναλυτές εμφανίζονται-και καλά κάνουν- επιφυλακτικοί για την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά την αύξηση των δασμών, ενώ προειδοποιούν ότι οι υψηλότεροι δασμοί στα κινεζικά αγαθά αναμένεται να επιβαρύνουν την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ασία και όχι μόνο στην Κίνα.

Η Moody''s μάλιστα ανακοίνωσε ότι περιμένει ο αρνητικός αντίκτυπος στις κινεζικές εξαγωγές να είναι "σημαντικός", ιδιαίτερα στον κλάδο της τεχνολογίας.

Οι απώλειες όμως σε μια παγκοσμιοποιημένη διεθνή εμπορική κοινότητα θα αγγίξουν κάποια στιγμή και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ήδη το Bloomberg ανέδειξε την ανακοίνωση της Ενωσης Κατασκευαστών Εξοπλιστικών Μηχανημάτων, η οποία προειδοποιεί για «καταστροφικές συνέπειες» και, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κιπ Άιντεμπεργκ, που εκπροσωπεί περισσότερους από 1.000 κατασκευαστές γεωργικών, κατασκευαστικών και μεταλλευτικών μηχανημάτων: «Οι δασμοί θα οδηγήσουν σε μείωση των εξαγωγών και θα οδηγήσουν στην απώλεια έως και 400.000 θέσεων εργασίας στο μεταποιητικό κλάδο σε βάθος δεκαετίας. Επιπλέον, θα δώσουν έναυσμα για "αντίποινα" από την πλευρά της Κίνας, πλήττοντας αμερικανικές επιχειρήσεις, αγρότες, κοινότητες και οικογένειες».

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσει η στήλη ότι οι παραγωγοί διεθνώς ήδη δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων. Οι πρόσθετοι ανταποδοτικοί δασμοί μόνο νέους πονοκεφάλους έχουν να προσφέρουν.

Τα του οίκου μας

Ευθυγραμμισμένο με το διεθνές κλίμα ήταν το ελληνικό χρηματιστήριο την προηγούμενη εβδομάδα, συνθήκη  που αναμένεται να συνεχιστεί και την τρέχουσα εβδομάδα.

Ως εκ τούτου, όλα δείχνουν ότι η  έκδοση του επταετούς ομολόγου θα αναβληθεί, άγνωστο μέχρι πότε, καθώς το αρνητικό κλίμα στις αγορές αποτρέπει το οικονομικό επιτελείο από την αρχική του απόφαση.

Άλλωστε ήδη οι αποδόσεις του δεκαετούς και του πενταετούς ομολόγου σημείωσαν  μεγάλη άνοδο, ίσως επηρεασμένα ως ένα βαθμό και από τις δηλώσεις του Ashoka Mody- νυν καθηγητής στο Princeton University και πρώην αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ – στις οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ μίλησε «για παραλογισμό στην αγορά ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις των 3ετών και 5ετών ελληνικών ομολόγων είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με αυτές των αμερικανικών 10ετών».

Επιπλέον ξανάρχισαν τα δημοσιεύματα περί short θέσεων στις ελληνικές τράπεζες, με το  Oceanwood να προχωράει σε νέα αύξηση της short θέσης του στην Εθνική, η οποία έφτασε  στο 1,80% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Παρά ταύτα, η Εθνική, όπως και η Eurobank, είναι από τις δύο εκ των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών που η Morgan Stanley αύξησε τη σύστασή της σε overweight, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Στην ίδια έκθεση η Morgan  σύστησε στους επενδυτές να δουν μεμονωμένα την κάθε τραπεζική μετοχή, αφού οι προοπτικές της εκκαθάρισης των ισολογισμών τους είναι διαφορετικές. Μια άποψη που ενεστερνίζεται απόλυτα η στήλη, καθότι έχει απόλυτα λογικό υπόβαθρο.

Για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα η Morgan Stanley τονίζει πως και οι δύο μπορούν να επιτύχουν NPEs κάτω του 10% το 2021 με κόστος στα ενσώματα ίδια κεφάλαια, το οποίο ωστόσο είναι διαχειρίσιμο λόγω των ανώτερων δεικτών κάλυψης που διατηρούν οι δύο τράπεζες.

Όσον αφορά τα σημαντικά μάκρο της προηγούμενης εβδομάδας, ξεχωρίσαμε και κρατάμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας σημείωσε αύξηση 28,1% -στα 2.084,1 εκατ. ευρώ έναντι 1.626,5 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο 2018-  καθώς υπήρξε αρνητικό πρόσημο στις εξαγωγές, ενώ αντίθετα αυξήθηκε η αξία των εισαγωγών.

Χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 129,5 εκατ. ευρώ ή 9%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 92,9 εκατ. ευρώ ή 6,9%.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), σχολιάζοντας το μηνιαίο δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ μίλησε για «καμπανάκι» όσον αφορά την ανάγκη τόνωσης της εγχώριας παραγωγής.

Αυτή την εβδομάδα περιμένουμε την ανακοίνωση, σήμερα 13 Μαϊου,  της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών MSCI, αύριο αναμένουμε τα αποτελέσματα α' τριμήνου 2019 της Εθνικής με την επενδυτική ημερίδα στο Λονδίνο να είναι στις 16/5/2019.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.