Αντίδραση στο Χρηματιστήριο, με ΔΕΗ και ΕΤΕ κοντά στις 850 μονάδες

Αντίδραση στο Χρηματιστήριο, με ΔΕΗ και ΕΤΕ κοντά στις 850 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ήπια ανοδικά ξεκινά την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να έχει μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου που δύναται να αλλάξουν πολλά και να αναβαθμίσουν τις προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια.

Δέκα (με τη σημερινή) συνεδριάσεις πριν από αυτό το ορόσημο, μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι επενδυτές τόσο από την πλευρά των αγοραστών όσο και των πωλητών, κάτι που θα μαρτυρήσει πολλά για την προεξόφληση των ισχυρών και το τι αναμένει η αγορά από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου η εικόνα της αγοράς αναβαθμίστηκε εντελώς, με διπλασιασμό όγκων και τζίρων αλλά και σημαντικότατα κέρδη στο μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις ευρωεκλογές ο Γενικός Δείκτης «ξεκόλλησε» από τα επίπεδα των 730 μονάδων που είχε τελματώσει για καιρό, πλησιάζοντας έως τις 855 μονάδες, μια «κούρσα» περίπου 18% για το Γενικό Δείκτη, ενώ για ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να ενισχύεται άνω του 31% το ίδιο διάστημα.

Σ'' αυτή τη φάση, και ενώ απομένουν δέκα συνεδριάσεις έως τις εκλογές που θα «σφραγίσουν» - κατά τα φαινόμενα – την πολιτική αλλαγή που θα σημάνει και μια νέα οικονομική πολιτική ευρύτερα, η αφομοιώνει κεκτημένα, επαναπροσδιορίζει προτεραιότητες και ανασυντάσσεται.

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε ελεγχόμενης μορφής διόρθωση δεδομένου ότι δείκτες και μετοχές είχαν φτάσει σε τεχνικές υπερβολές, οπότε καταγράφηκαν κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, «κλειδώθηκε» μέρος της κερδισμένης ρευστότητας αλλά χωρίς ακρότητες. Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο Γ.Δ. είχε εβδομαδιαία πτώση 1,02%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε σε ποσοστό 5,46%, κρατώντας όμως κέρδη 70,35% στο 6μηνο του 2019!

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 846 μονάδες με άνοδο 0,96%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 19 εκατ. ευρώ. Στήριξη στον Γ.Δ. δίνουν οι ΔΕΗ και Εθνική που ενισχύονται άνω του 5% και άνω του 4,50% αντίστοιχα, ενώ κέρδη σημειώνουν και οι Motor Oil, ΟΤΕ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ.

Στις τράπεζες, πλην της Εθνικής κέρδη άνω του 1% έχουν οι Πειραιώς και Alpha Bank. Στον αντίποδα, σε αρνητικό έδαφος είναι οι Lamda Development, Aegean Airlines, Coca Cola HBC, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.

Στον Mid Cap οι Quest, ΙΑΣΩ και Έλτον από σήμερα

Τρεις νέες προσθήκες και τρεις διαγραφές υπάρχουν από σήμερα στο χώρο του Mid Cap, καθώς τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές από την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών, ενώ στον FTSE 25 δεν υπάρχει καμιά αλλαγή.
Στον Mid Cap εισάγονται οι μετοχές των εταιρειών Quest Συμμετοχών, ΙΑΣΩ και Έλτον, στη θέση των Κλουκίνας Λάππας, Π. Πετρόπουλος και Space Hellas οι οποίες διαγράφονται.

Μάλιστα, οι δύο τελευταίες έμειναν μόνο ένα εξάμηνο στο δείκτη Mid Cap, ενώ έχουν μεγάλο πρόβλημα με την εξαιρετικά περιορισμένη εμπορευσιμότητα. Επιλαχούσες μετοχές για τον Mid Cap είναι οι Profile, ΕΚΤΕΡ και Inform Λύκος.

Σήμερα στον Mid Cap ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 10% η Attica Bank, πλέον του 4% ενισχύεται η Intracom Holdings, ενώ κέρδη έχουν τίτλοι όπως Intrakat, Κέκροπας, MIG, AVAX, Intralot, Νηρέας και AS Company. Πιέσεις άνω του 2% δέχονται οι Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή. Στο σύνολο της αγοράς, 49 μετοχές ενισχύονται έναντι 33 που υποχωρούν.

Αποκοπές μερισμάτων και γενικές συνελεύσεις

Καθώς μπήκαμε στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, παραδοσιακά είναι και η εποχή που κορυφώνονται οι διαδικασίες των γενικών συνελεύσεων για τις εισηγμένες, ενώ υπάρχουν και σημαντικές αποκοπές μερισμάτων.

Μάλιστα, λόγω του μπαράζ των αποκοπών μερισμάτων που θα λάβουν χώρα αυτή την εβδομάδα – και μάλιστα σε μετοχές με σημαντική επιρροή στο Γενικό Δείκτη – δεν αποκλείεται να δούμε σημαντικές διακυμάνσεις στο Χ.Α.

Αύριο Τρίτη 25 Ιουνίου η μετοχή της Παπουτσάνης θα διαπραγματεύεται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 2 λεπτών ανά μετοχή, στις 26/6 οι μετοχές της Motor Oil (€0,95), του ΟΠΑΠ (€0,60) και της Μυτιληναίος (€0,36) θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης, ενώ ακολουθεί η ΕΥΔΑΠ (€0,27) στις 28/6.

Επίσης, από αύριο Τρίτη η μετοχή της Autohellas θα είναι «κομμένη» στα 4, καθώς έγινε split ώστε να γίνει πιο ευέλικτη και να αυξηθεί η εμπορευσιμότητά της, ενώ οι νέες μετοχές θα μπουν στη διαπραγμάτευση την προσεχή Παρασκευή 28 Ιουνίου.