Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη εν μέσω ανησυχίας για το εμπόριο

Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη εν μέσω ανησυχίας για το εμπόριο

Με αρνητικά πρόσημα διαπραγματεύονται σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, υπό τον φόβο κατάρρευσης των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Σ'' αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 εμφανίζει απώλειες 1,12% στις 380.50 μονάδες.

Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,28% στις 7.420 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC εμφανίζει απώλειες 0,08% στις 5.391 μονάδες. Ο γερμανικός DAX ενισχύεται οριακά 0,09% στις 12.103 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται καθοδικά 0,52%, ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,47%, ενώ ο πορτογαλικός PSI 20 υποχωρεί 0,52%.

Στο μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας, η Ουάσινγκτον κατηγορούν την Κίνα για αθέτηση εμπορικών υποσχέσεων. «Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας έχουμε δει ότι δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις από την Κίνα», σημειώνει ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτιζερ. Βλέπουμε «μία μεγάλη αλλαγή στην κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων», τονίζει ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ.

Στην Ευρώπη, το πολιτικό ενδιαφέρον παραμένει στο Brexit, καθώς το κυβερνών βρετανικό κόμμα των Συντηρητικών ξεκίνησε ξανά τις συνομιλίες με την αντιπολίτευση των Εργατικών, με στόχο την εύρεση κοινού εδάφους για τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ.

Παράλληλα, το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στις τελευταίες ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, πτώση 54% στα κέρδη της ανακοίνωσε η γερμανική τράπεζα Commerzbank, στον απόηχο του ναυαγίου των συζητήσεων  της συγχώνευσής της με την Deutsche Bank. Παράλληλα, η Siemens ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,81 δισ. ευρώ από 1,95 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, όταν είχε καταγράψει κέρδη 900 εκατ. ευρώ από τη μεταβίβαση των μετοχών της Atos SE στο συνταξιοδοτικό της ταμείο.