Στο «κόκκινο» η Ευρώπη, εξανεμίστηκαν οι ελπίδες για το εμπόριο

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη, εξανεμίστηκαν οι ελπίδες για το εμπόριο

Με απώλειες διαπραγματεύονται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες την ώρα που εξανεμίζονται οι ελπίδες των επενδυτών για βελτίωση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας.

Οι ελπίδες για εξελίξεις στο εμπόριο ενισχύθηκαν την Πέμπτη, όταν το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είπε ότι το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον είχαν συμφωνήσει σε άρση των δασμών και από τις δύο πλευρές, κάτι που ο Τραμπ εντέλει είπε ότι δεν συμφώνησε ποτέ.

Ο κινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος μπορεί να αποκλιμακωθεί, αλλά οι ευρύτερες διαμάχες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα συνεχιστούν, δήλωσε χτες ο Λόου Τζιγουέι, πρώην υπουργός Οικονομικών της Κίνας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,2%, με τις τράπεζες και τον κλάδο των πρώτων υλών να ενισχύονται 1,2% και 1,5% αντίστοιχα, καθώς την ίδια στιγμή οι περισσότεροι τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια βρίσκονται στο κόκκινο.

Παρόμοιο κλίμα επικρατεί και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί κατά 0,18% στις 13.204 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να κινείται οριακά στις 5.893 μονάδες και τον βρετανικό FTSE 100 να χάνει 0,49% στις 7.323 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται επίσης πτωτικά με απώλειες 0,4% στις 23.439 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που καταγράφει απώλειες 0,2% και βρίσκεται στις 9.375 μονάδες.

Απώλειες στην Ασία εν μέσω διαδηλώσεων

Οι ασιατικές αγορές σημείωσαν απώλειες νωρίτερα, καθώς το χρηματιστήριο στο Χονγκ Κονγκ κατέρρευσε εν μέσω της μεγάλης αποσταθεροποίησης στην πόλη.

Οι κινεζικές αγορές κατέγραψαν απώλειες με τον Shanghai composite να υποχωρεί κατά 1,83% στις 2.909,07 μονάδες και ο σύνθετος Shenzhen υποχώρησε 2,26% στις 1.611,44 μονάδες. 

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng πραγματοποίησε «βουτιά», υποχωρώντας 2,62%. Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν όταν η τοπική αστυνομία άνοιξε πυρ τη Δευτέρα σε διαδηλώσεις.