Αμείωτες οι προσφυγικές ροές - Αναχωρούν 900 από τη Λέσβο

Αμείωτες οι προσφυγικές ροές - Αναχωρούν 900 από τη Λέσβο

Στο φθινόπωρο του 2015 παραπέμπουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο βόρειο Αιγαίο. Από χθες τα μεσάνυχτα σε διάφορα σημεία του νησιού έφθασαν οκτώ βάρκες με 323 άτομα, τα οποία και προωθούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Ο καταυλισμός ξεπερνά πλέον τις 15.000 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης τον Οκτώβριο του 2019 πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου 6.868 άτομα. Από αυτά 3.474 πέρασαν στη Λέσβο, 1.820 στη Χίο και 1.556 στη Σάμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστή, η αναχώρηση σήμερα από τον καταυλισμό της Μόριας 815 αιτούντων άσυλο. Η μεταφορά θα γίνει σε λιμάνι της Αττικής το απόγευμα, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Άλλα 58 άτομα θα φύγουν από τη Μόρια το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά.

284 διασώσεις σε ένα 24ωρο στα νησιά του Αιγαίου

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν καθημερινά να περάσουν στα ελληνικά νησιά από τα παράλια της Τουρκίας.

Μόνο την Τετάρτη, η ελληνική ακτοφυλακή και οι δυνάμεις της Frontex, εντόπισαν και διέσωσαν 284 άτομα, σε 11 διαφορετικά περιστατικά, στις θαλάσσιες περιοχές ανοιχτά των νησιών Λέσβου, Κω, Σάμου, Λέρου και Χίου.

Ο κύριος όγκος των προσφύγων και μεταναστών μεταφέρθηκε στη Σάμο και στη Λέσβο, όπου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πάνω από τα όρια. Πιο συγκεκριμένα, στη Χίο κατέφτασαν 31 άτομα, στην Κω μεταφέρθηκαν άλλα 56 άτομα, στη Λέσβο εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 83 άτομα, στη Σάμο μεταφέρθηκαν άλλα 108 άτομα και στη Λέρο άλλα 6.

Σήμα κινδύνου από τον Χρυσοχοΐδη 

Ισχυρό σήμα κινδύνου για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσει η χώρα αν δεν συνειδητοποιήσει ότι το μεταναστευτικό δεν είναι κάτι έκτακτο αλλά μια πραγματικότητα που θα μας απασχολεί για δεκαετίες έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι αν δεν κάνουμε όσα πρέπει οι ροές θα περάσουν από πάνω μας και όχι δίπλα μας. «Αν συνεχίσουμε να το κρύβουμε βάζοντας το κεφάλι μέσα στην άμμο σαν τη στρουθοκάμηλο, να το θεωρούμε σαν κάτι έκτακτο που θα περάσει, τότε είναι βέβαιο ότι οι ροές θα περάσουν από πάνω μας και όχι δίπλα μας. Η πολιτική μας απόφαση είναι να το αντιμετωπίσουμε συστηματικά και σοβαρά, να θωρακίσουμε στο μέτρο του δυνατού τα σύνορά μας, να ετοιμάσουμε τη διοίκηση, να οργανώσουμε την κοινωνία παράγοντας την ανθεκτικότητα της κοινωνίας σε κάθε επίπεδο».