H τοπική ανάπτυξη με όρους σύγχρονης ανταγωνιστικότητας και το παράδειγμα των Σπάτων

H τοπική ανάπτυξη με όρους σύγχρονης ανταγωνιστικότητας και το παράδειγμα των Σπάτων

Μετά την περίοδο των μνημονίων, της ύφεσης και των δυσμενών συνθηκών, φαίνεται πως η ελληνική οικονομία βαδίζει πλέον σε ένα πιο στέρεο μονοπάτι που εφόσον αξιοποιηθούν τα κατάλληλα εργαλεία, θα μπορούμε να μιλάμε για αναπτυξιακές προοπτικές σε ρεαλιστική βάση.

Κλειδί για αυτή την προοπτική αποτελεί η ενδυνάμωση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση τόσο στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όσο και στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την προσέλκυση μεγάλων επενδυτών. Άλλωστε ο συγκεκριμένος συνδυασμός θα αποτελέσει το καύσιμο για την ατμομηχανή της πολυπόθητης ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή Γυαλού του Δήμου Σπάτων όπου το τοπικό επιχειρηματικό πάρκο αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης, ενώ υλοποιείται και σχεδιάζεται σειρά επενδύσεων που μόνο απαρατήρητες δεν θα περάσουν. Το εκπτωτικό χωριό McArthrurGlen βαδίζει διαρκώς σε ανοδικούς ρυθμούς. Η σημασία και η προστιθέμενη αξία αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι η πρώτη πύλη εισόδου τουριστών που είναι έτοιμοι να ξοδέψουν μεγάλα χρηματικά ποσά για αγορές προϊόντων. Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι και η επένδυση που ανακοίνωσε πρόσφατα η Αττικό Θεματικό Πάρκο Α.Ε. (διαχειρίστρια εταιρεία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου) με επενδύσεις ύψους 13,5 εκατ. ευρώ που θα ενισχύσει σημαντικά τον οικογενειακό τουρισμό.

Με λίγα λόγια, στη συγκεκριμένη περιοχή συντελείται ένα μικρό επενδυτικό θαύμα με τις παραπάνω επιχειρήσεις να συμβάλουν η κάθε μια στη συνολική επενδυτική άνοιξη που φέρνει αισιοδοξία για το μέλλον, με σημαντικά οφέλη για την οικονομία, την τοπική κοινωνία, την απασχόληση και τον τουρισμό.

Αυτές οι επενδυτικές πρωτοβουλίες και η ενίσχυση του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής δημιουργούν τα εχέγγυα αλλά και τις προϋποθέσεις για ενίσχυση και της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Σε αυτό το επενδυτικό ρεύμα, η λειτουργία των καταστημάτων τις επιπλέον Κυριακές μπορεί να προσελκύσει μεγαλύτερες ροές καταναλωτών και ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις, διορθώνοντας μια στρέβλωση που και οι τοπικοί επαγγελματίες αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό. Με τις μισές περιοχές του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος να τους επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις επιπλέον Κυριακές ενώ στις άλλες μισές όχι.

Πολλώ δε μάλλον όταν οι παραπάνω επενδυτικές κινήσεις αποτελούν κομβικό μοχλό ενίσχυσης του τουρισμού της περιοχής σε έναν Δήμο με έντονο τουριστικό χαρακτήρα, ενώ η ευκαιρία που εμφανίζεται δεν κλείνει το μάτι μόνο στους μεγάλους παίκτες και τις ξένες πολυεθνικές αλλά και στις μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις.

Έτσι, με τη θέσπιση μέτρων για την εξάλειψη των ανισοτήτων στη λειτουργία των τοπικών αγορών και την καθιέρωση ενός ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου σε επίπεδο τοπικής οικονομίας όχι μόνο θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους να λειτουργούν επί ίσοις όροις αλλά ουσιαστικά ξεκινά μια νέα περίοδος για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.