Κακοκαιρία: Προβλήματα σε όλη τη χώρα - Διακοπές ρεύματος σε Αττική

Κακοκαιρία: Προβλήματα σε όλη τη χώρα - Διακοπές ρεύματος σε Αττική

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν περιοχές της Αττικής, λόγω της κακοκαιρίας, καθώς σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, οι διακοπές ρεύματος παρατηρούνται στον Βύρωνα και το Παγκράτι, με εκτιμώμενο χρόνο αποκατάστασης της βλάβης σε περίπου δύο ώρες. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και στην Ανάβυσσο και το Λαγονήσι, όπου εκτιμάται ότι η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί σε περίπου τρεις ώρες.

Στο μεταξύ, έντονα φαινόμενα της «Ωκεανίδας» μαίνονται στο Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στη δυτική Κρήτη από το μεσημέρι Κυριακής, ενώ όπως προειδοποιεί το meteo του Αστεροσκοπείου θα συνεχιστούν έως το απόγευμα Δευτέρας. Παράλληλα, συνεχίζονται τα προβλήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα με κλειστούς δρόμους και εγκλωβισμούς, λόγω χιονιά. Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου. Κλειστά θα παραμείνουν σχολεία σε ορισμένες περιοχές της Χαλκιδικής 

Κλειστοί παραμένουν από τα χιόνια οι δρόμοι προς Πάρνηθα και η Περιφερειακή Πεντέλης-Νέας Μάκρης, ενώ τα συνεργεία της Πυροσβεστικής δουλεύουν συνεχώς από χτες το πρωί, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, για την αποκατάσταση προβλημάτων, που δημιούργησαν κυρίως οι θυελλώδεις άνεμοι. 

Νωρίτερα έκλεισε η οδός Ομορφοκκλησιάς στη Νέα Ιωνία, από την συμβολή με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, εξαιτίας πτώσης δένδρου από τον αέρα, ενώ στην οδό Βικέλα στον Άγιο Ελευθέριο έπεσε κολόνα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία από την οδό Κουρτίδου προς τη λεωφόρο Κηφισού. 

a

Συνολικά από χτες, Σάββατο, στις 06.00, μέχρι σήμερα στις 06.00, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, έλαβε στην Αττική συνολικά 129 κλήσεις για κοπές δένδρων που έπεσαν από τους πολύ ισχυρούς ανέμους και άλλες 94 κλήσεις για απομάκρυνση πινακίδων και άλλων αντικειμένων που έπεσαν στους δρόμους και αυτοκίνητα. 

Επίσης δύο οχήματα της Πυροσβεστικής χρειάστηκε να επέμβουν χτες το βράδυ στην Πάρνηθα για τον απεγκλωβισμό δύο οικογενειών, (συνολικά οκτώ ατόμων), των οποίων τα αυτοκίνητα ακινητοποιηθήκαν από τον χιονιά σε χωματόδρομο κοντά στο καταφύγιο στην θέση Φλαμπούρι. 

Τελικά, εκχιονιστικό μηχάνημα άνοιξε δρόμο προκειμένου τα δύο αυτοκίνητα να μπορέσουν να βγουν στην άσφαλτο και με την συνοδεία των πυροσβεστών στα δύσκολα σημεία, οι δύο οικογένειες έφτασαν σώες στα σπίτια τους.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, λόγω χιονιού, τα αυτοκίνητα στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας κινούνταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, αλλά τα εκχιονιστικά μηχανήματα άνοιξαν πολύ γρήγορα το δρόμο και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η Πυροσβεστική έλαβε συνολικά 172 κλήσεις το τελευταίο 24ωρο, που αφορούσα: 99 κοπές δένδρων, 54 απομακρύνσεις αντικειμένων που παρασύρθηκαν από τον αέρα, (ενώ στην περιφέρεια είναι 22 και 6, αντίστοιχα) έξι μεταφορές ασθενών, κυρίως για αιμοκάθαρση, και πέντε παροχές βοήθειας σε πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στα χιόνια με τα αυτοκίνητα τους.

Οι ασθενείς που μεταφέρθηκαν με οχήματα της Πυροσβεστικής ήταν 3 στη Λήμνο, ένας στην Σάμο, ένας στην Αλεξανδρούπολη και ένας στην Χαλκιδική. 

Επίσης, η κακοκαιρία "ΩΚΕΑΝΙΣ" δημιούργησε πολλά προβλήματα στο νησί της Κεφαλλονιάς. Οι δυνατοί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ, δημιουργώντας προβλήματα ηλεκτροδότησης σε όλο το νησί. Όλο το βράδυ συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ επιχειρούσαν να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση. 

Τέλος, επιτυχημένη ήταν η επιχείρηση διάσωσης δύο ατόμων στην περιοχή του Άγιου Ελευθερίου στο όρος Αίνος, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί λόγω της πυκνής χιονόπτωσης.

Κρήτη - Νότιο Αιγαίο

Για έντονα φαινόμενα της «Ωκεανίδας» στο Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στη δυτική Κρήτη από το μεσημέρι Κυριακής έως το απόγευμα Δευτέρας, προειδοποιεί το meteo του Αστεροσκοπείου 

Από τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, καθώς και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. 

Η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει ότι τα εντονότερα φαινόμενα της κακοκαιρίας «Ωκεανίδας» για ακόμη μία φορά θα εντοπίζονται στα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης, όπου θα πέσουν μεγάλες ποσότητες βροχής. 

b

Αρνητικές θερμοκρασίες (υπό το μηδέν) σε όλη τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα κατέγραψε το δίκτυο του ΕΑΑ/meteo το πρωί της Κυριακής, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Ταυτόχρονα παραμένουν πολύ θυελλώδεις οι άνεμοι στο Αιγαίο, καθώς και κατά μήκος του Κορινθιακού κόλπου.

 Τρίκαλα

 Στο μεταξύ, από δέκα εκατοστά μέχρι και ενάμιση μέτρο, σε ορισμένα ορεινά σημεία είναι το ύψος του χιονιού στο νομό Τρικάλων, ενώ συνεχίζεται η έντονη χιονόπτωση. 

Αυτά επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, όπως και ότι σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Στην προσπάθεια επιχειρούν 44 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων. Το εθνικό οδικό δίκτυο σύμφωνα με τον ίδιο είναι ανοιχτό και δεν υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών.

Χαλκιδική

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου τα Νηπιαγωγεία, ΚΔΑΠ, Παιδικοί Σταθμοί, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια στα χωριά Αρναία, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι, Στάγειρα, Στρατονίκη, Στανός, Βαρβάρα, Μεγάλη Παναγία της Χαλκιδικής. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Αριστοτέλη αυτό οφείλεται στη χιονόπτωση και τα προβλήματα που προκάλεσε και στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Τρίπολη

Προβλήματα, κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας και της Κορινθίας, έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας στην περιοχή της Πελοποννήσου. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην εθνική οδό Πατρών - Τρίπολης, από το 75ο χιλιόμετρο, έως το 90ο χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Ηλείας, στην επαρχιακή οδό Τρίπολης- Άργους από το 25ο χιλιόμετρο, έως το 35ο χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Αργολίδας και στις παρακάτω περιοχές της Αρκαδίας: 

- Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου- Κοσμά-Γερακίου, από το 15ο χιλιόμετρο, έως το 35ο χιλιόμετρο. 

- Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου- Μαρίου- Αγίου Δημητρίου, από το 27ο χιλιόμετρο, έως το 35ο χιλιόμετρο.

- Στην επαρχιακή οδό Ελάτης- Χρυσοβιτσίου-Στεμνίτσας- Βυτίνας. 

Στην Κορινθία είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία: 

-Στην επαρχιακή οδό. Ξυλοκάστρου- Τρικάλων, από το 14ο χιλιόμετρο και άνω. 

- Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων- Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω. 

- Στην επαρχιακή οδό Δερβενίου- Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω. 

-Από το 6ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κιάτου. 

-Από το 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Δερβενίου. 

-Από το 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Λυκούργιας. 

Να σημειωθεί ότι εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων επιχειρούν συνεχώς, ώστε να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι. 

Τέλος, στο νομό Μεσσηνίας, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Σπάρτης-Καλαμάτας από το 23,5ο χιλιόμετρο, έως το 38,5ο χιλιόμετρο, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος. 

Απαγορευτικό απόπλους

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό. Μόνο με φέρυ μποτ εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας.

Επίσης, κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Βόλος Σποράδες, Κυλλήνη- Ζάκυνθος, Κυλλήνη Κεφαλλονιά, Πρίνος-Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Κανονικά γίνονται, τα δρομολόγια στη γραμμή Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου όπως και στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα.