Στο όριο της ευρείας διασποράς ο ιός στη χώρα - Συναγερμός και μέτρα διεθνώς

Στο όριο της ευρείας διασποράς ο ιός στη χώρα - Συναγερμός και μέτρα διεθνώς

Ένα βήμα πριν την ευρεία μετάδοση του ιού στην κοινωνία βρίσκονται τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, με τους ειδικούς να σημαίνουν συναγερμό και να ζητούν επιτακτικά πλέον την εφαρμογή των ατομικών μέτρων προστασίας για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τον ιό που εξαπλώνεται.

Δείκτης για τον βαθμό του κινδύνου είναι τα "ορφανά" κρούσματα, τα οποία παίρνουν την ανηφόρα την τελευταία εβδομάδα, οδηγώντας τα κυβερνητικά επιτελεία σε έντονη ανησυχία και σε σκέψεις για νέα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση στη διάρκεια κάθε είδους κοινωνικής δραστηριότητας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που συγκαλεί και πάλι την Επιτροπή Εκτάκτων Αναγκών εντός της εβδομάδας, έξι μήνες μετά την κήρυξη του πλανήτη σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος", για επαναξιολόγηση της πορείας της πανδημίας και την εισήγηση νέων μέτρων.

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και διεθνώς, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, επισημαίνει πως κάποιες χώρες καταφέρνουν να περιορίσουν τον ιό με τα γνωστά μέτρα της επιθετικής διερεύνησης νέων κρουσμάτων, με τεστ, απομόνωση, ιχνηλάτηση και καραντίνα, ενώ κάποιες άλλες με τα ίδια μέτρα, καταφέρνουν να αντιστρέψουν επιδημικές εξάρσεις. Τονίζει όμως, ότι χρειάζεται χειρουργική ακρίβεια με μικροσκόπιο για τον εντοπισμό του ιού και απομόνωσή του από τη λοιπή υγιή κοινωνία.

Υπόγεια μετάδοση

Αντίστοιχα στη χώρα μας, συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι με τη διενέργεια περίπου 6.000-7.000 τεστ ημερησίως και τη δυνατότητα να διενεργούνται μέχρι και 10.000 τεστ. Καθώς όμως αυξάνεται η διάγνωση και σε περιστατικά που δεν έχουν ακόμη εμφανίσει συμπτώματα, αναπόφευκτα αυξάνονται και τα ορφανά κρούσματα, αυτά δηλαδή που δεν είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο ο ασθενής κόλλησε τον ιό.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, τα ορφανά κρούσματα υπολογίζονται σε 54, έστω κι αν κάποια από αυτά παραμένουν υπό διερεύνηση, ξεπερνώντας το 30% των 179 νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν τις προηγούμενες 7 ημέρες.

Οι ειδικοί αποδίδουν τα νέα ορφανά κρούσματα στα εισαγόμενα περιστατικά, καθώς μεσολαβεί ένα 24ωρο από την είσοδο του ταξιδιώτη στη χώρα και τη διενέργεια του τεστ μέχρι την ενημέρωσή του. Στο μεσοδιάστημα, ο ταξιδιώτης έχει ήδη μετακινηθεί προς τον προορισμό του, μεταδίδοντας ταυτόχρονα και τον ιό σε ανθρώπους με τους οποίους έρχεται σε επαφή.

Το κυβερνητικό επιτελείο μελετά την λήψη των ελάχιστων - αλλά αποτελεσματικών - μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν τοπικά lockdown, ιδίως στους τουριστικούς προορισμούς. Στην κατεύθυνση αυτή, διερευνάται η συνέχιση της απαγόρευσης για τα πανηγύρια ως το τέλος Αυγούστου, καθώς μεσολαβεί ο 15αύγουστος και μια σειρά άλλες θρησκευτικές εορτές, ενώ αναμένεται και η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των εκκλησιών. 

Παράλληλα μελετώνται νέοι περιορισμοί στη λειτουργία των beach bars, όπου ο συγχρωτισμός είναι έντονος παρότι ο χώρος είναι ανοικτός. 

Μάσκες

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας, κρίνεται εξαιρετικά πιθανή η διασπορά του ιού στην κοινότητα και γι΄ αυτό συνιστά την πιστή εφαρμογή των ατομικών μέτρων προστασίας (υγιεινή χεριών, χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων) και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον γιατρό για οδηγίες. 

Παράλληλα επισημαίνει ότι οι μιας χρήσης μάσκες πρέπει να πετιούνται σε κοινά απορρίμματα και όχι στην ανακύκλωση, ενώ οι ασπίδες να αποτελούν συμπληρωματικό μέσο προστασίας. Όσο για τις ασπίδες που καλύπτουν μερικά το στόμα και τη μύτη, σημειώνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, γιατί δεν προσφέρουν καμία προστασία, ούτε στο χρήστη, ούτε στους άλλους.

Επισημαίνεται ότι η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας, όπως η φυσική απόσταση >1,5μ, η χρήση χαρτομάντηλου για το βήχα ή το φτέρνισμα, η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.

Ο κορονοϊος δείχνει πάλι τα δόντια του στην Ευρώπη

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού καθώς οι εξάρσεις επαναφέρουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων, τοπικών -κατά κυρίως- μέτρων, την ώρα που εκατομμύρια πολίτες ταξιδεύουν στην ήπειρο για τις θερινές διακοπές τους.

Η άρση των lockdown, ο εφησυχασμός ιδίως μεταξύ των νέων και οι μαζικές μετακινήσεις λόγω θερινών διακοπών έχει οδηγήσει σε εκ νέου εκτόξευση κρουσμάτων, με αρκετές χώρες να βλέπουν λαμβάνουν ξανά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, αυτή τη στιγμή, αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Ισπανία και Βρετανία.

Οι αρχές των χωρών προσπαθούν να διαβάσουν έγκαιρα τα επιδημιολογικά στοιχεία και να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια υγεία και την οικονομία.

Τι συμβαίνει σε Γερμανία, Ισπανία

Το περασμένο Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας στη Γερμανία Μίχαελ Κρέτσμερ υποστήριζε ότι το δεύτερο κύμα "είναι εδώ" τονίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι το σύστημα υγείας καταφέρνει καθημερινά να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις εστίες που εντοπίζονται. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πάντως ότι θα υποβάλλονται σε τεστ για κορονοϊό υποχρεωτικά όσοι ταξιδιώτες επιστρέφουν στην χώρα από "περιοχές κινδύνου".

Η Γερμανία έχει αυτή τη στιγμή 6.100 ενεργά κρούσματα κορονοϊού με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ να εκφράζει την ανησυχία του για την ολοένα και αυξούμενη τάση.

Η Καταλονία δεν αποκλείεται να επιβάλει εκ νέου μέτρα lockdown αν η νέα αύξηση κρουσμάτων δεν τεθεί υπό έλεγχο εντός δέκα ημερών. Ενώ η Γαλλία συνέστησε επιφυλακή μεταξύ των νέων της μετά την απότομη άνοδο μολύνσεων στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Την περασμένη εβδομάδα οι ισπανικές υγειονομικές αρχές αναγνώρισαν πως η χώρα ίσως βιώνει ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων μετά την άρση του αυστηρού, τρίμηνου lockdown στα τέλη Ιουνίου. Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας -περιοχή από τις σοβαρότερα πληγείσες από την αρχή της πανδημίας- τόνισε πως η κατάσταση μοιάζει με εκείνη πριν το πανεθνικό lockdown που επιβλήθηκε τον περασμένο Μάρτη.

Περίπου 8.000 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Καταλονία τις τελευταίες 14 μέρες -περίπου τα μισά που έχουν διαγνωστεί στη χώρα το ίδιο διάστημα. Πολλές από τις νέες μολύνσεις προέρχονται από μπαρ και κλαμπ. Ωστόσο, άλλες εστίες έχουν εντοπιστεί μεταξύ των εργατών στις καλλιέργειες εποχικών φρούτων και λαχανικών, των οποίων οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης καθιστούν δύσκολη την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Ο Μαρία Χοσέ Σιέρα, υποδιευθυντής του κέντρου έκτακτων υγειονομικών αναγκών στην Ισπανία, σημείωσε πως ο ιός τριπλασιάστηκε σε μόλις δύο εβδομάδες, από 8,76 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους στις 3 Ιουλίου σε 27,39/100.000 σήμερα.

Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν μέτρα

Λίγο πιο βόρεια, στη Γαλλία, ο υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση στους νέους να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα προστασίας - κοινωνική αποστασιοποίηση, πλύσιμο χεριών, μάσκες, μεταξύ άλλων.

Υπό την απειλή ενός δεύτερου κύματος, είναι λογικό ο τουρισμός να μπαίνει ξανά στην εντατική, καθώς οι χώρες εκδίδουν οδηγίες για να αποφεύγονται τα ταξίδια. Την Κυριακή, ο μεγαλύτερος τουριστικός όμιλος της Ευρώπης, η γερμανική TUI, ανακοίνωσε την απόφασή του να ακυρώσει όλες τις κρατήσεις για την Ισπανία για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε την απόφαση που έλαβε το Σάββατο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για επιβολή υποχρεωτικής καραντίνας 14 ημερών σε όσους εισέρχονται στη χώρα έλευση την Ισπανία – συμπεριλαμβανομένων φυσικά των χιλιάδων Βρετανών τουριστών οι οποίοι βρίσκονται αυτή την περίοδο εκεί – ενώ παράλληλα εξέδωσε σχετική ταξιδιωτική οδηγία. 

Ανάλογα μέτρα έχουν λάβει, όμως, αρκετές ακόμη χώρες της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, καραντίνα σε όσους προέρχονται από την Ισπανία επιβάλλουν η Νορβηγία και η Ιρλανδία. Επίσης, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Πολωνία καλούν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια σε περιοχές της Καταλονίας και της Αραγονίας, όπου τα κρούσματα του κορονοϊού εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έξαρση αυτή την περίοδο. 

Ίδια είναι κατάσταση και στην Πορτογαλία η οποία αρχικά κέρδισε επαίνους για τη γρήγορη απάντησή της στην πανδημία. Ωστόσο, η επίμονη καταγραφή αρκετών εκατοντάδων νέων κρουσμάτων την ημέρα εντός και γύρω από τη Λισαβόνα τους τελευταίους δύο μήνες ανησύχησαν τις αρχές στη χώρα και το εξωτερικό, οδηγώντας τη Βρετανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη στο να επιβάλουν περιορισμούς στα ταξίδια από το νοτιοευρωπαϊκό κράτος.

Η Φινλανδία αποφάσισε να κλείσει και πάλι τα σύνορά της για τους πολίτες από την Ελβετία, την Αυστρία και τη Σλοβενία, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στις χώρες αυτές, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Με βάση την απόφαση αυτή, θα επιτρέπονται μόνο τα απολύτως απαραίτητα ταξίδια.