Άνοιξε τα χαρτιά του για τον ελληνικό αθλητισμό ο Λ. Αυγενάκης

Άνοιξε τα χαρτιά του για τον ελληνικό αθλητισμό ο Λ. Αυγενάκης

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Τις προτεραιότητες, τις δράσεις, αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ως υφυπουργός Αθλητισμού ανακοίνωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στη Βουλή. Ειδικότερα, μίλησε για τα στημένα, το γήπεδο της ΑΕΚ, του Παναθηναικού και του ΠΑΟΚ, πρότεινε φοροαπαλλαγές σε όσους δίνουν χρήματα σε ερασιτεχνικές δράσεις , την αξιοποίηση του ΟΑΚΑ, κα.

Πιο αναλυτικά ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι θα εξεταστεί και θα προωθηθεί, για παράδειγμα, ο βαθμός ωριμότητας των έργων στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, η ανακαίνιση σε εκείνο του Άρη και οι προϋποθέσεις έναρξης εκείνων του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό και του ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Σε ότι αφορά τα στημένα τόνισε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, λέγοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε δραστικά και άμεσα. Θα αξιοποιήσουμε την καλή γνώση, την εμπειρία και τις σύγχρονες μεθόδους για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ήδη, σε συνάντηση με κλιμάκιο των FIFA/UEFA, συζητήσαμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύντομα θα ακολουθήσουν συναντήσεις με την ΕΠΟ, τις Λίγκες και όλα τα Προεδρεία των ΠΑΕ. Θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για να υπάρξει συνεννόηση και από κοινού πρωτοβουλία. Ανάλογα, εξετάζουμε την αντιμετώπιση του προβλήματος και στα άλλα ομαδικά επαγγελματικά αθλήματα».

Παράλληλα ως στόχο έθεσε την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, όπου ήδη σε συνεργασία με το νέο Δήμαρχο Αμαρουσίου, το νέο Περιφερειάρχη Αττικής και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής συμφωνήθηκε το πλαίσιο μιας προγραμματικής σύμβασης «Μελέτη Αξιοποίησης» του ΟΑΚΑ σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται η καθιέρωση φοροαπαλλαγών για χορηγίες–δωρεές στον ερασιτεχνικό αθλητισμό (Σωματεία, Ομοσπονδίες).

Εν κατακλείδι το σχέδιο Αυγενάκη για τον αθλητισμό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

στήριξη του επαγγελματικού και αγωνιστικού αθλητισμού με:

πολιτικές στήριξης του αθλητισμού υψηλών επιδόσεων

βελτίωση του αθλητικού νόμου,

δίνοντας έμφαση στη διαφάνεια,

αντιμετώπιση της κακοδιαχείρισης και την εξάλειψη της βίας

σεβασμό στο αυτοδιοίκητο των Ομοσπονδιών και δημιουργία ενός ειλικρινούς και θετικού κλίματος συνεργασίας

έλεγχο και εποπτεία των αθλητικών δραστηριοτήτων του επαγγελματικού αθλητισμού

δημιουργείται διαφανές πλαίσιο για την αναγνώριση των αθλητικών οργανισμών

δίδεται έμφαση στην επικαιροποίηση των Κανονισμών των Ομοσπονδιών

δημιουργείται άμεσα Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Φορέων

«Θα επιδιώξουμε, σεβόμενοι τα δημοσιονομικά, την αύξηση της χρηματοδότησης των Ομοσπονδιών
με κύριο μέλημα την ανάταση και διάκριση των Εθνικών Ομάδων κάθε ηλικιακής κατηγορίας και των δύο φύλων», τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

Πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας

«Είμαστε αποφασισμένοι να «παραδώσουμε» τα γήπεδα, τους αγώνες και κάθε μέρα της εβδομάδας, πίσω στις οικογένειες, στο φίλαθλο κοινό. Να κάνουμε τον αθλητισμό διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας», κατέληξε μεταξύ άλλων.