«Θερμό» κοινοβουλευτικό φθινόπωρο με μπαράζ νομοσχεδίων

«Θερμό» κοινοβουλευτικό φθινόπωρο με μπαράζ νομοσχεδίων

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Νέο μπαράζ νομοσχεδίων ετοιμάζει η κυβέρνηση το Φθινόπωρο, με ιδιαίτερα σημαντικές ρυθμίσεις που εν πολλοίς θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η νομοθέτηση της ψήφου των ομογενών, ενώ θα προηγηθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Ορόσημο αποτελεί η Συνταγματική Αναθεώρηση που πιθανότατα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση, κάνοντας πράξη όσα προεκλογικά υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα νομοθετήσει να μπορούν οι Έλληνες του εξωτερικού, διά του ψηφοδελτίου Επικρατείας των κομμάτων, να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής ή εργασίας τους. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο «Φιλελεύθερος», τη δυνατότητα να ψηφίσουν θα έχουν όλοι όσοι είναι  ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό θα γίνεται στον τόπο διαμονής τους, στις πρεσβείες και στα προξενεία της χώρας ή σε άλλα προκαθορισμένα σημεία στο εξωτερικό. Μάλιστα, η ρύθμιση θα «συμπεριλαμβάνει» και εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης και όχι μόνο όσους έχουν αποχωρήσει για χρόνια από τη χώρα.

Ο  νέος εκλογικός νόμος που θα προωθήσει η κυβέρνηση είναι ένα επίσης βήμα αν και δεν είναι άμεσης προτεραιότητας. Ήδη υπάρχουν διάφορες σκέψεις και προτάσεις σε κάθε περίπτωση όμως θα δημιουργηθεί ένα νέο καινοτόμο σύστημα. Ειδικότερα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος φέρεται να εξετάζει όλα τα σενάρια ώστε και η εκπροσώπηση να έχει αναλογικότητα και να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και το ενδεχόμενο να γίνει πιο αναλογικό το λεγόμενο  μπόνους που σήμεραβρίσκεται στις 50 έδρες. Τέλος, εξετάζεται και η αύξηση των βουλευτών επικρατείας.

Βέβαια για να ισχύσει το νέο εκλογικό σύστημα από τις επόμενες εκλογές θα πρέπει να ψηφισθεί με 200 ψήφους. Ως εκ εκ τούτου των όποιων αποφάσεων θα προηγηθεί, ενδεχομένως και μέσα από διάλογο, η αναθεώρηση του Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 54 ώστε η όποια αλλαγή του εκλογικου νόμου να καθίσταται εφικτή από τις αμέσως επόμενες εκλογές με 180 ψήφους. Το εν λόγω άρθρο είναι αναθεωρητέο (πέρασε με 156 ψήφους). 

Το νομοσχέδιο όμως που έρχεται άμεσα στη Βουλή και αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, που εκτός απροόπτου θα ψηφιστεί μέσα στο Σεπτέμβριο, είναι το αναπτυξιακό που θα εισηγηθεί ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης.

Θα περιέχει φιλοεπενδυτικές διατάξεις, όπως έχει δεσμευτεί προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ρυθμίσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εμπλοκή τραπεζών στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου και ελεγκτικών εταιρειών στον έλεγχο υλοποίησης των επενδύσεων, ενώ το κράτος θα ελέγχει αργότερα τις αποφάσεις αυτές και θα επιβάλει ποινές σε περίπτωση ψευδούς πιστοποίησης επένδυσης.  Να σημειωθεί ότι πιθανότατα μαζί με τον Προϋπολογισμό θα κατατεθεί και το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει νέες φοροελαφρύνσεις.

Αύριο, πάντως, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει το πρόβλημα με τα διπλώματα οδήγησης, καθώς εκκρεμούν περί τις 100.000 αιτήσεις από πολίτες που επιθυμούν να εξεταστούν για να αποκτήσουν δίπλωμα, Συγκεκριμένα, στη Βουλή θα εισαχθεί την Τρίτη, την Τετάρτη θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή ενώ θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.