Αμέριστη η στήριξή μας στα δίκαια αιτήματα των Ελληνοκυπρίων

Αμέριστη η στήριξή μας στα δίκαια αιτήματα των Ελληνοκυπρίων

Την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στα αιτήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, στη συνάντηση που είχαν. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον Αντόνιο Γκουτέρες το σχέδιο της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν το αντικείμενο της συνάντησης με τον Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο συζήτησαν για τις επαφές που έγιναν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια γόνιμη συζήτηση ενώ ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και του επανέλαβε την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στα δίκαια αιτήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας για να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση σε αυτό το πρόβλημα που «ταλανίζει τον ελληνισμό εδώ και 45 χρόνια» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επαφές που είχαν στο πλαίσιο της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα για το Κυπριακό και συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία, με την Ελλάδα να είναι πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζοντας τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις. 

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στον Πρόεδρο της Τουρκίας την Τετάρτη όσο και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την Πέμπτη και συμφωνήθηκε να βρίσκονται  σε διαρκή επικοινωνία για τον καλύτερο συντονισμό των διεθνών επαφών τους και ενόψει των αναμενόμενων πρωτοβουλιών του ΓΓ ΟΗΕ.

Κλιματική αλλαγή 

Στη συνάντηση με τον Α. Γκουτέρες ο Κυρ. Μητσοτάκης τον ενημέρωση για την υποστήριξη της ελληνικής πλευράς για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και παρουσίασε το σχέδιο της Ελλάδας για να βρεθεί η χώρα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν αποτελεί απλά υποχρέωση προς τις επόμενες γενιές αλλά και ευκαιρία να αναδείξουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έως το τέλος του έτους η ελληνική κυβέρνηση θα έχει παρουσιάσει την επικαιροποιημένη στρατηγική της για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στη διάσκεψη των Παρισίων, η οποία όπως εξήγησε θα είναι μια τολμηρή στρατηγική και φιλόδοξη.