Σε κλοιό πιέσεων και αστάθειας το Μαξίμου, εγκλωβισμένος ο Τσίπρας

Σε κλοιό πιέσεων και αστάθειας το Μαξίμου, εγκλωβισμένος ο Τσίπρας

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Βαραίνει επικίνδυνα το κλίμα μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς τα «μαντάτα», όπως συνηθίζουν πλέον να αποκαλούν τα κυβερνητικά στελέχη τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, δεν δείχνουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μηνύματα που φτάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο προκαλούν ένταση και εκνευρισμό στον στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού καθώς ο χρόνος που απομένει μέχρι τις κάλπες της Κυριακής μοιάζει να μετράει σε βάρος του κ.Τσίπρα ή τουλάχιστον δε φαίνεται να είναι σύμμαχος της κυβερνητικής προσπάθειας για αλλαγή του πολιτικού κλίματος.

Με τη δημοσκοπική διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να μην πέφτει κάτω από το 5-5,5% και κάποιες πληροφορίες να μιλούν για περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας, καλά πληροφορημένες πηγές μιλούν για επανενεργοποίηση συγκεκριμένων εισηγήσεων προς τον κ.Τσίπρα, οι οποίες μιλούν για διενέργεια εθνικών εκλογών ακόμα και μέσα στον Ιούνιο. Πρόκειται για προτάσεις πρωτοκλασάτων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, τις οποίες όμως μέχρι και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κάνει αποδεκτές, αφού έχει πάντα ως βασικό του στόχο την προκήρυξη εκλογών μέσα στο φθινόπωρο. Ορισμένοι μάλιστα πάνε ένα βήμα παραπέρα προβλέποντας ότι ένα κακό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως αποτελέσει και την αιτία για να ξεσπάσει ένας γύρος εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Το σκηνικό πάντως μοιάζει συννεφιασμένο μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και ο εκνευρισμός είναι κάτι παραπάνω από αισθητός. Εκνευρισμός που αποτυπώνεται στις συνεχείς αλλαγές στην κυβερνητική στρατηγική, όσο η ώρα μηδέν πλησιάζει.

Ενδεικτικό της όλης αστάθειας που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι η επαναφορά της φράσης «ψήφος εμπιστοσύνης» στο κέντρο της στρατηγικής του κ.Τσίπρα, σχεδόν μία εβδομάδα μετά από την αρχική απόσυρσή της.

Παρότι λοιπόν ο κ.Τσίπρας τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος Σεπτεμβρίου, κερδίζει συνεχώς έδαφος εντός του Μεγάρου Μαξίμου μία νέα λογική που συνοψίζεται στην παρακάτω φράση: Όλα θα αξιολογηθούν την νύχτα της 26ης Μαΐου. Ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι δίπλα στον πρωθυπουργό, όσο φτάνει η ώρα της κάλπης, αρχίζουν και αναγνωρίζουν ότι πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη μέρα των ευρωπαϊκών και περιφερειακών εκλογών θα βρεθεί απέναντι σε μία νέα πραγματικότητα, σε ένα καινούργιο σκηνικό. Όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν ( σε κατ ιδίαν συζητήσεις) ότι μία διαφορά υπέρ της ΝΔ πάνω από 5-6%, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, τα οποία θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Με άλλα λόγια δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός είτε τα ξημερώματα της 27ης Μαΐου είτε μέσα σε λίγα 24ωρα μετά από τις κάλπες της Κυριακής, να αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις που αρχικά δεν υπήρχαν ούτε ως σκέψη στο μυαλό του. Μία από τις βασικές παραμέτρους που θα κληθεί να συνυπολογίζει ο κ.Τσίπρας θα είναι εκτός από το καινούργιο εσωτερικό σκηνικό και οι νέες ισορροπίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ισορροπίες που αυτή την στιγμή ουδείς μπορεί να προβλέψει. Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο μιας καθαρής νίκης της ΝΔ θα προκαλέσει βραχυκύκλωμα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Ένα βραχυκύκλωμα, στο οποίο κανείς δεν γνωρίζει πως θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός , ο οποίος αναμφίβολα θα βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης, για πρώτη φορά μετά το 2015.

Είναι προφανές ότι η υπεροψία με την οποία κινήθηκε η κυβέρνηση σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο μπορεί τελικά να αποδειχθεί κακός σύμβουλος και να καθορίσει εν πολλοίς τις εξελίξεις.