Το σύστημα Παππά αλωνίζει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Το σύστημα Παππά αλωνίζει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Του Βασίλη Γεώργα 

Διαβάστε μια σπαρταριστή όσο και «ύποπτη» ιστορία θεσμικού κανιβαλισμού από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ που εμφυτεύτηκε ως «χαλασμένο δόντι» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, την πιο νευραλγική υπηρεσία προάσπισης του ιδιωτικού και του δημόσιου συμφέροντος. Μια «κολλητή» του Νίκου Παππά, με πτυχίο της Φιλοσοφικής, βρέθηκε από το πουθενά σε θέση «εμπειρογνώμονα» της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχοντας πρόσβαση σε άκρως απόρρητα αρχεία της προέδρου Βασιλικής Θάνου.

Με τη μετακλητή πτυχιούχο Φιλοσοφικής, κυρία Βασιλική Αποστολοπούλου, πιθανόν δεν θα χρειαζόταν να ασχοληθεί κανείς άλλος όλα αυτά τα χρόνια πλην του υπαλλήλου στο Εθνικό Τυπογραφείο ο οποίος από το 2015 χρειάστηκε να γράψει τουλάχιστον πέντε - έξι φορές το ονοματεπώνυμό της στο ΦΕΚ για τους διορισμούς της από και προς το πολιτικό γραφείο και τα κατά καιρούς υπουργικά γραφεία του «υπερυπουργού» Νίκου Παππά.

Η εν λόγω κυρία αποφασίστηκε «κεντρικά» λίγους μήνες πριν από τις εκλογές να γίνει μέρος της ιστορίας που η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να γράψει με τις δικές της παρέες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Την -θεωρητικά- πλέον ακηδεμόνευτη ανεξάρτητη αρχή στην οποία έχει ανατεθεί ρόλος κλειδί για την ισότιμη μεταχείριση των επιχειρήσεων και του ανταγωνισμού στην αγορά, και η οποία έγινε «παραμάγαζο» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τρεις εξώφθαλμες κινήσεις: Αρχικά τον Νοέμβριο του 2017 με τον διορισμό της στενής συνεργάτιδας του Νίκου Παππά, Αννας Νάκου, στη θέση της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού (σ.σ.: πρόκειται για την πρώην νομικό σύμβουλο του πολιτικού γραφείου του και εκ των βασικών εισηγητριών του «Νόμου Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες), στη συνέχεια με τον θορυβώδη διορισμό της τέως υπηρεσιακής πρωθυπουργού και συνεργάτιδας στο νομικό γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, της Βασιλικής Θάνου, στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και με την επιλογή της νομικού Βασιλικής-Σύλβιας Καμπαλούρη στη νευραλγική θέση της γενικής διευθύντριας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Κοινό χαρακτηριστικό των στελεχών που σήμερα ηγούνται της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι οι στενές σχέσεις τους με τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως με το «σύστημα» του Νίκου Παππά.

Ο τελευταίος «κρίκος»

Η κυρία Βασιλική Αποστολοπούλου είναι ο τελευταίος κρίκος που προστέθηκε σε αυτή την κομματική αλυσίδα, αφού είχε περάσει όλη την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ δίπλα στον πρώην υπουργό.

Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι καιρό ακόμη πριν να προσληφθεί, τα βράδια που τα στελέχη και οι υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού έφευγαν από το γραφείο, η κυρία Αποστολοπούλου εργαζόταν περίπου ως γραμματέας στο γραφείο της Βασιλικής Θάνου. Έχει, δηλαδή, τη δυνατότητα να διαβάζει απόρρητα έγγραφα στα οποία έχει πρόσβαση μόνο η πρόεδρος και κάποια επιλεγμένα στελέχη της Επιτροπής που έχουν υπογράψει σύμφωνα εμπιστευτικότητας. Πιθανόν οι πληροφορίες αυτές να μην ευσταθούν και να είναι κακόβουλες, όμως στους διαδρόμους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν αποτελούν απλούς «ψιθύρους».

Το κρίσιμο βέβαια είναι πως ενώ λέγεται ότι η κυρία Βασιλική Αποστολοπούλου δεν φαίνεται να πληροί καμία από τις προϋποθέσεις ώστε να εργάζεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και μάλιστα σε θέση με ελεύθερη πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, εν τούτοις με κάποιο περίεργο τρόπο τον Ιούνιο του 2019 της ανατέθηκε από τη Βασιλική Θάνου ρόλος «ειδικού εμπειρογνώμονα για το έργο της ψηφιακής συγκρότησης του αρχείου των δικαστικών υποθέσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το οικονομικό έτος 2019». Η απόφαση αυτή προέβλεπε επίσης αμοιβή 12.400 ευρώ για τις υπηρεσίες της.

Με λίγα λόγια, μια πτυχιούχος της Φιλοσοφικής, στενή συνεργάτιδα του Νίκου Παππά στο πολιτικό του γραφείο -όπου επίσης απασχολούνταν η σημερινή αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Αννα Νάκου- και αργότερα εργαζόμενη στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής πάλι υπό τον Νίκο Παππά, βρίσκεται ξαφνικά να εργάζεται για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, να πληρώνεται από αυτήν για να αποκτά πρόσβαση σε ιδιαίτερα «ευαίσθητα» δεδομένα, χωρίς εξ όσων γνωρίζουμε να έχει προηγηθεί κάποιος διαγωνισμός ή αξιολόγηση ή στη συνέχεια κάποια σύμβαση εμπιστευτικότητας.

Ερωτήματα

Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για μια αρκετά περίεργη ιστορία που δημιουργεί ερωτήματα.

- Πώς γίνεται μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του Παππά με σπουδές Φιλοσοφίας να διορίζεται ειδική εμπειρογνώμονας για την παροχή υπηρεσιών ψηφιακής συγκρότησης αρχείου; Είναι τυχαία η επιλογή της;

- Ποια διαδικασία ακολουθήθηκε για την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου στο συγκεκριμένο πρόσωπο και με ποιο σκεπτικό και διαδικασία; Υπάρχουν σχετικές αναφορές στο πρακτικό της Ολομέλειας που μνημονεύεται στην απόφαση την οποία υπογράφει η κυρία Θάνου;

- Χρειάζεται ανάθεση σε εξωτερικό ειδικό εμπειρογνώμονα για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών και για ποιο συγκεκριμένο θέμα της ειδικότητάς του θα «γνωμοδοτήσει»; Εμπίπτει η ανάθεση αυτή στην εξαιρετική διάταξη του νόμου;

- Σε τι συνίσταται η γνωμοδότηση που θα κάνει ως ειδική εμπειρογνώμονας; Η ανάθεση δεν αφορά σε είδος γραμματειακής υποστήριξης που μπορεί να καλυφθεί εσωτερικά από υπαλλήλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού;

- Και φυσικά πώς διασφαλίζεται η προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών της ανεξάρτητης αρχής έναντι προσώπου που έχει πρόσβαση στο γραφείο της προέδρου της Αρχής χωρίς να έχει οργανική ή άλλη επίσημη σχέση εργασίας ή έργου;

Έκανε ρεκόρ... ΦΕΚ!

Για την ιστορία, σύμφωνα με τα σχετικά ΦΕΚ που αντλήσαμε από το Εθνικό Τυπογραφείο, η κυρία Βασιλική Αποστολοπούλου:

- Τον Μάιο του 2015, με την απόφαση υπ' αριθμ. 1205/11.05.2015 του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, τοποθετείται σε θέση μετακλητής υπαλλήλου του εν λόγω υπουργού.

- Τον Σεπτέμβριο του 2015, με την υπ' αριθ. 12/08.09.2015 διαπιστώνεται η από 28.08.2015 αυτοδίκαιη λήξη της υπηρεσίας στο Πολιτικό Γραφείο του τέως υπουργού Επικρατείας Νικολάου Παππά λόγω του διορισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τη Βασιλική Θάνου.

- Λίγες ημέρες μετά, στο τέλος Σεπτεμβρίου, με την υπ' αριθ. 99/30.09.2015 απόφαση του τότε υπουργού Επικρατείας, η Βασιλική Αποστολοπούλου διορίζεται εκ νέου σε θέση μετακλητής υπαλλήλου στο πολιτικό γραφείο του Ν. Παππά.

- Τον Νοέμβριο του 2016, με την υπ' αριθ. 1/16.11.2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας διαπιστώνεται η από 05.11.2016 αυτοδίκαιη λήξη της υπηρεσίας της ως μετακλητής υπαλλήλου στο πολιτικό γραφείο του Νίκου Παππά.

- Αμέσως μετά, η Βασιλική Αποστολοπούλου στις 5 Νοεμβρίου 2016 προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου για παροχή υπηρεσίας στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Η απόφαση πρόσληψης εκδόθηκε από τον Νίκο Παππά τον Δεκέμβριο του 2016 και είχε αριθμό 23367/16.12.2016.

- Τον Αύγουστο του 2018, με την απόφαση Ζ/2935/31.8.2018 του τότε υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, λύεται η σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου της Βασιλικής Αποστολοπούλου σε θέση προσωπικού για παροχή υπηρεσίας στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του υπουργείου Ψηφιακής
Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

- Στις 11 Ιουνίου 2019, με απόφαση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου, διορίζεται ειδική εμπειρογνώμονας για την παροχή υπηρεσιών ψηφιακής συγκρότησης αρχείου της Επιτροπής Ανταγωνισμού…

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί σήμερα Τετάρτη