Χάμοντ σε υποψηφίους διαδόχους Μέι: «Ξεχάστε το Brexit χωρίς συμφωνία»

Χάμοντ σε υποψηφίους διαδόχους Μέι: «Ξεχάστε το Brexit χωρίς συμφωνία»

Προειδοποίηση στα μέλη του κόμματός του που ανταγωνίζονται για τη θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, τονίζοντας ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομία.

Παράλληλα, ο κ. Χάμοντ κάλεσε τους υποψηφίους να ρίξουν τους τόνους σε ό,τι αφορά τις ανεύθυνες δεσμεύσεις για δαπάνες.

«Χρειάζεται να βγάλουμε από το τραπέζι την προοπτική μιας εξόδου χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ στο BBC. «Μια αποχώρηση χωρίς μια συμφωνία θα ήταν μια πολύ κακή έκβαση για την οικονομία».

Ο κ. Χάμοντ άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να ψηφίσει με τέτοιο τρόπο που να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση του κόμματός του εάν θεωρήσει ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος έχει απαραίτητα καταλάβει τι ρίσκο παίρνουμε, όχι μόνο με την οικονομία μας αλλά και με το μέλλον του πολύτιμου Ηνωμένου Βασιλείου μας εάν αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία», δήλωσε.

Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για τη διαδοχή της Μέι, ο Χάμοντ παραδέχθηκε ότι οι απόψεις του για το Brexit τον έχουν κάνει μη δημοφιλή σε κάποιες πτέρυγες του κόμματος, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπει στην κούρσα για να στηρίξει τα επιχειρήματά του.

«Ελπίζω ότι αυτός ο αγώνας δεν θα καταλήξει σε έναν διαγωνισμό για το ποιος μπορεί να εξαγγείλει τις υψηλότερες δαπάνες ή τις μεγαλύτερες μειώσεις φόρων», δήλωσε. «Το Συντηρητικό Κόμμα έχει πολύ ισχυρή φήμη, που έχει κερδίσει με την αξία του, ότι είναι δημοσιονομικά υπεύθυνο».

Ο διάδοχος της Μέι θα δεσμεύεται από τους περισσότερους από τους περιορισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα η πρωθυπουργός να αποτύχει τρεις φορές να εξασφαλίσει τη στήριξη της Βουλής για μια συμφωνία εξόδου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών ή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για να καθοριστεί το μέλλον της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ