Σερβία: Ζητάει να ανοίξουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες

Σερβία: Ζητάει να ανοίξουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς κάλεσε όλες τις χώρες της περιοχής να ανοίξουν τα σύνορα και να ισχύσουν ενιαία πρωτόκολλα στις συνοριακές διαβάσεις.

«Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις χώρες της περιοχής να ληφθούν κοινές αποφάσεις για το καθεστώς διέλευσης των συνόρων ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες αναζητώντας τρόπο για να περάσουν τα σύνορα. Είναι ανάγκη να υπάρξει κοινή προσέγγιση του θέματος», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Βοσνία –Ερζεγοβίνη, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία άνοιξαν ήδη τα σύνορα για τους πολίτες της Σερβίας ενώ η Ελλάδα –όπως είπε- αναμένεται να το πράξει στις 15 Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κροατία και το Μαυροβούνιο δεν συμπεριέλαβαν την Σερβία στη λίστα των χωρών από τις οποίες μπορούν να δέχονται επισκέπτες.

Και οι δύο χώρες δικαιολόγησαν τον αποκλεισμό με το γεγονός ότι τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη Σερβία ξεπερνούν τα 25 ανά εκατό χιλιάδες κατοίκους. Το Βελιγράδι υποστηρίζει ότι πρόκειται για απόφαση με πολιτικά και όχι επιδημιολογικά κίνητρα.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το καθεστώς που θα ισχύσει στα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση που θα έχουν στην πόλη Νις ο Ίβιτσα Ντάτσιτς με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ.