Ανω Νευροκόπι ή Γκότσε Ντέλτσεφ: Ενας δημοφιλής προορισμός για τους κατοίκους της Αν. Μακεδονίας (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Επιλέγουν να κάνουν τη βόλτα και τα ψώνια τους

Οσοι κατοικούν στο νομό Δράμας, Καβάλας και Σερρών το γνωρίζουν πολύ καλά καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που το επισκέπτονται πυκνά συχνά για να κάνουν τη βόλτα τους, να πάνε στην αγορά και να απολαύσουν τα τοπικά εδέσματα.

Σημαντικό δέλεαρ αποτελούν οι σχετικά χαμηλές τιμές, σε σχέση βέβαια με την Ελλάδα και η πολύ κοντινή απόσταση από τα σύνορα της Εξοχής (περίπου 10-15 λεπτά).


Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που έχουν δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην περιοχή, έχουν ανοίξει τις δικές τους επιχειρήσεις και καταστήματα, ζουν εκεί ή πηγαινοέρχονται.

Οσοι επιλέξετε να επισκεφθείτε για πρώτη φορά το Ανω Νευροκόπι ή Γκότσε Ντέλτσεφ θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι κάτοικοι εκεί είναι πολύ εξοικειωμένοι με τους Ελληνες και για το λόγο αυτό θα συνεννοηθείτε σχετικά εύκολα για ότι θέλετε.

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λέβα ή ευρώ, αν και το καλύτερο είναι να ανταλλάξετε το ευρώ με το τοπικό νόμισμα. Στην πόλη υπάρχουν και υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών.

Ποιο είναι το Ανω Νευροκόπι, από πήρε το όνομά του

Μέχρι το 1951 το Γκότσε Ντέλτσεφ ονομαζόταν Νεβροκόπ (Νευροκόπι στα ελληνικά, ή αρχαία «Νικόπολις η προς Νέστον»). Κατοικούταν και από Ελληνες, ωστόσο, με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου η πόλη, έμεινε έξω από την ελληνική επικράτεια.

Οι Ελληνες μετακινήθηκαν στην ελληνική πλευρά και ανέλαβαν να διασώσουν το ιστορικό όνομα, ονομάζοντας έτσι την κωμόπολη που εγκαταστάθηκαν, Κάτω Νευροκόπι (πρώην Ζύρνοβο). Ηταν 1η Απριλίου του 1927.

Δείτε επίσης: Κάτω Νευροκόπι: Η όμορφη ακριτική γωνιά της Ελλάδας (ΦΩΤΟ)

Από την πλευρά του, το Ανω Νευροκόπι, το 1951 μετονομάστηκε σε Γκότσε Ντέλτσεφ (Gotse Delchev, Гоце Делчев) προς τιμή του ήρωα της Επανάστασης Γκότσε Ντέλτσεφ. Η πόλη της Νότιας Βουλγαρίας, βρίσκεται στην επαρχία Μπλαγκόεβγκραντ, απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα, 200 χλμ. από την πρωτεύουσα Σόφια και 97 χλμ. από την πόλη του Μπλαγκόεβγκραντ.

Κοντά στην πόλη είναι τα ερείπια μιας τοιχισμένης πόλης, που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους το 2ο αιώνα μ.Χ. Η πόλη ήταν καζάς του σαντζακίου των Σερρών, του βιλαετίου της Θεσσαλονίκης πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους. Το κέντρο της πόλης έχει υψόμετρο 545 μέτρα.

Τα αξιοθέατα

Δε θα λέγαμε πως είναι μία περιοχή με σημαντικά αξιοθέατα, παρότι έχει αρκετά ξενοδοχεία και εστιατόρια. Στο κέντρο της πόλης μπορείτε να περπατήσετε στον πεζόδρομο ενώ υπάρχει και ιστορικό μουσείο. Από εκεί και πέρα, αν θέλετε να δείτε κάτι, επιλέξτε να κινηθείτε γύρω από αυτήν.

Το Γκότσε Ντέλτσεφ βρίσκεται κοντά στα ερείπια της «Νικόπολης επί του Νέστου» και κοντά στο χωριό Κοβατσέβιτσα, έναν αρχιτεκτονικά αξιόλογο οικισμό. Εκεί θα συναντήσετε και το τουριστικό θέρετρο Ογκνιάνοβο (Ognyanovo) με τις ωραίες εγκαταστάσεις, που έχει μετατραπεί σε δημοφιλή προορισμό εξαιτίας των θερμών πηγών του.


Δείτε επίσης: Ognyanovo: Ενα παλιό χριστιανικό χωριό που έγινε θέρετρο

3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Γκότσε Ντέλτσεφ και σε 600 μέτρα υψόμετρο στην οροσειρά του Πιρίν βρίσκεται το γραφικό χωριό Ντέλτσεβο (Delchevo) απ’ όπου μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα στο Ανω Νευροκόπι, τον κάμπο του Νέστου και την οροσειρά της Ροδόπης. Το χωριό έχει και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον εξαιτίας των παλιών κατοικιών της βουλγαρικής αναγέννησης, μερικές από τις οποίες λειτουργούν και ως ξενώνες.

Ανοιχτό όλες τις εποχές είναι και το θέρετρο «Παπατζαίρ», που βρίσκεται στο δρόμο προς το Σαντάνσκι. Το Γκότσε Ντέλτσεφ περιβάλλεται από τρία βουνά, το Πιρίν, τη Ροδόπη και τον Όρβηλο, που προσφέρουν πολλές φυσικές ομορφιές.

Η ανάπτυξη και το εμπόριο

Ο δήμος είναι απομονωμένος από τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα της Βουλγαρίας λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Ωστόσο, μετά το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης Ιλιντεν-Εξοχής και τη βελτίωση του οδικού δικτύου της περιοχής η οικονομία του δήμου άλλαξε και σ’ αυτό φυσικά συνέβαλλαν και οι Ελληνες επισκέπτες του.

Η βιομηχανία ενδυμάτων και υποδημάτων, η κατασκευή φερμουάρ, η επεξεργασία πλαστικού, η βιομηχανία και επεξεργασία ξύλου και η καλλιέργεια και η επεξεργασία καπνού είναι οι κύριες πηγές εισοδήματος του δήμου. Δεν υπάρχουν μεγάλα πολυκαταστήματα αλλά μια μεγάλη ποικιλία μικρότερων καταστημάτων.

Πως θα πάτε

Για όσους δε γνωρίζουν, για να επισκεφθείτε το Γκότσε Ντέλτσεφ θα πρέπει να πάρετε το δρόμο που οδηγεί στο Κάτω Νευροκόπι και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα της Εξοχής.

Αν κατευθύνεστε από Θεσσαλονίκη προς το Ανω Νευροκόπι, θα πάρετε το δρόμο προς Δράμα και θα στρίψετε αριστερά στη διασταύρωση που οδηγεί προς Προσοτσάνη, Νευροκόπι και σύνορα Εξοχής.

Ο δρόμος είναι σχετικά καλός, όσο ανηφορίζετε όμως χρειάζεται προσοχή, ειδικά για κάποιον που πηγαίνει πρώτη φορά.


Με πληροφορίες από wikipedia.org