Αποκριάτικες… εξορμήσεις στην Βόρεια Ελλάδα

Η κάθε περιοχή έχει και τη δική της ταυτότητα

Που μπορείτε να απολαύσετε τα καρναβαλικά δρώμενα και να ξεφαντώσετε με μουσική και φαγητό

Μπορεί το πιο γνωστό καρναβάλι στην Ελλάδα να διοργανώνεται στην Πάτρα, και η Ξάνθη όμως δεν πάει πίσω, κερδίζοντας κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερους επισκέπτες. Αυτό ωστόσο που πρέπει να γνωρίζετε όσοι βρίσκεστε στην Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, είναι πως έχετε πολλές επιλογές για να ζήσετε μοναδικές και αξέχαστες εορταστικές εκδηλώσεις.

Και το πιο σημαντικό; Κάθε τόπος, κάθε περιοχή έχει και τη δική του ταυτότητα, παρουσιάζοντας τα δικά του λαογραφικά στοιχεία. Από τον «Μπέη» του Διδυμοτείχου, στον «Γκόγκα και την Λένκω» της Χωριστής στη Δράμα, τους «κουδουνοφόρους» στον Σοχό, στους «Γενίτσαρους και τις Μπούλες» της Νάουσας, τους «Φανούς» της Κοζάνης και τις «Μπουμπούνες» της Καστοριάς.

Καρναβάλι Ξάνθης

Το καρναβάλι της Ξάνθης είναι το μεγαλύτερο καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας, προσελκύοντας επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια. Σιροπιαστά, καριόκες και ελληνικός καφές θα σας δώσουν δυνάμεις για να… αντέξετε στο ξέφρενο γλέντι!

Κάθε χρόνο τα γραφικά σοκάκια της Παλαιάς Πόλης υποδέχονται χιλιάδες κόσμου ενώ κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, η κεντρική πλατεία γίνεται τόπος συγκέντρωσης, διασκέδασης και οργάνωσης αυθόρμητων γλεντιών που περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς και αναβίωση παλιών εθίμων. Ο θεσμός θα κλείσει με την θεαματική καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του Τζάρου, την Κυριακή 18/2 το απόγευμα στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.

Καρναβάλι Διδυμοτείχου

Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018 στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί η αποκριάτικη παρέλαση του Διδυμοτείχου που έχει γίνει θεσμός, η οποία θα έχει αφετηρία το Δημοτικό Στάδιο Διδυμοτείχου, θα συνεχίσει στην οδό Βενιζέλου και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της πόλης. Αλλη μια φορά οι καρναβαλικές ομάδες θα καταφέρουν να ενώσουν τον κόσμο με την παρέλαση των καρναβαλιστών και μεταξύ τους θα γίνουν μια παρέα.

Μικροί και μεγάλοι πρωταγωνιστές υπόσχονται να παρουσιάσουν ένα εντυπωσιακό θέαμα. Θα συμμετέχουν παιδιά της σχολικής κοινότητας Διδ/χου και μέλη πολιτιστικών συλλόγων της πόλης και των τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου. Κάθε ομάδα παρουσιάζει το δικό της θέμα με χειροποίητες στολές που ετοιμάζουν οι ίδιοι με πολύ μεράκι καταθέτοντας το κέφι τους και κάνοντας τον εθελοντισμό τους πράξη. Αύριο θα αναβιώσει στο Διδυμότειχο και το έθιμο του «Μπέη».

Καρναβάλι Χωριστής Δράμας

Το Καρναβάλι της Χωριστής, ένα ακόμη πολιτιστικό γεγονός, είναι προέκταση της ιστορίας και της παράδοσης του χωριού που το γέννησε. Χρόνια τα σκήπτρα του κρατούσαν δύο ωραίοι άνθρωποι, λάτρες της σάτιρας: Ο «Γκόγκας» (Γιώργος Σαμαράς) και η «Λένκω» (Ελένη Παγωνίδου). Αυτοί έδιναν σύνθημα κι όλο το χωριό ξεσηκωνόταν στο πόδι παρασέρνοντάς το σε ένα ξέφρενο ξέσπασμα κεφιού και χαράς. Ο θεματικός του χαρακτήρας είναι αυτό που το χαρακτηρίζει εκ παλαιόθεν.

Οι στιχομυθίες οι καυστικές ατάκες είναι αυτές που κάνουν το Καρναβάλι Χωριστής ξεχωριστό. Είναι αντανάκλαση των εθίμων, της ιδεολογίας και των πεποιθήσεων, της σκέψης, των στόχων και των ονείρων, των ανθρώπων του. Είναι αφορμή συνεργασίας, δημιουργίας, αλληλεγγύης, εθελοντισμού, προσφοράς, συνοχής, έμπνευσης και συλλογικότητας. Το δημιουργούν οι άνθρωποί του, το αγκαλιάζουν οι επισκέπτες του.

Καρναβάλι Σοχού

Πλούσιο σε ήχους και χρώματα είναι το καρναβάλι του Σοχού Θεσσαλονίκης, με το αποκριάτικο έθιμο των Κουδουνοφόρων, γνωστών και ως Στρατιώτες του Αγίου Θεοδώρου, το οποίο παντρεύει αρμονικά στοιχεία από την αρχαιότητα και τον χριστιανισμό, και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καλή σοδειά της χρονιάς και την καλοτυχία. Οι μεταμφιεσμένοι του Σοχού (Μέριου) έχουν το κοινό όνομα «Καρναβάλια», διαθέτουν όμως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τους ξεχωρίζουν από τους ομώνυμους μεταμφιεσμένους σε άλλα μέρη: την προσωπίδα που φορούν και τα κουδούνια (εξαιτίας των οποίων αποκαλούνται και «Κουδουνοφόροι») και βέβαια η φορεσιά από μαύρα δέρματα τράγων.

Εθιμο πανάρχαιο, με εμφανή στοιχεία διονυσιακής λατρείας, που συνδέεται με την ευφορία της γης, τελείται την περίοδο της Αποκριάς με αποκορύφωμα το τριήμερο της Τυρινής και της Καθαρής Δευτέρας, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να συναντήσει κανείς Καρναβάλια στο Σοχό Θεσσαλονίκης και εκτός αποκριάτικης περιόδου, μετά τα Θεοφάνια.

Καρναβάλι Πολύγυρου Χαλκιδικής

Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής γι’ ακόμη μία χρονιά υπόσχονται ξεφάντωμα, χορό, όμορφες μεταμφιέσεις και πλούσιο πρόγραμμα. Οι εκδηλώσεις έχουν λαογραφικό χαρακτήρα ενώ κατά τη διάρκεια τους, προσφέρονται δωρεάν άφθονο ντόπιο ρακί και κρασί, λουκάνικα, παραδοσιακός χαλβάς και χωριάτικες πίτες, ενώ μουσικές συναυλίες, χορευτικά σχήματα, εκδηλώσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, αποκριάτικων στολών, χειροτεχνίας κ.α. δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στο καρναβάλι.

Καρναβάλι Νάουσας

Με ένα μοναδικό δρώμενο που η αναβίωσή του χρονολογείται από το 18ο αιώνα, τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες, γιορτάζει το καρναβάλι η Νάουσα, που συγκαταλέγεται επίσης στα καλύτερα και δημοφιλέστερα της Ελλάδας. Ο χαρακτηριστικός ήχος του ζουρνά και το νταούλι τους συνοδεύει σε κάθε τους βήμα, καθώς χορεύουν στους δρόμους της Νάουσας κατά ομάδες (μπουλούκια), σε ένα καρναβάλι όπου τα μουσικά όργανα, οι χοροί, το δρομολόγιο, είναι προκαθορισμένα από το τελετουργικό, που ακολουθείται αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων.

Το φύλο των τελεστών είναι μόνο νέοι άνδρες, ενώ τη γυναικεία μορφή (νύφη-μπούλα) την υποδύεται πάντα άνδρας. Τις δύο Κυριακές (11/2 & 18/2) θα δοθεί έμφαση αποκλειστικά στην παράδοση (δηλ. στο δρώμενο και τη συμμετοχή χορευτικών λαογραφικών συγκροτημάτων από όλο το Δήμο Νάουσας), ενώ την Τσικνοπέμπτη (08/2) και την Καθαρά Δευτέρα (19/2) στο σατιρικό-καρναβαλικό στοιχείο της Αποκριάς. Επίσης, παρακολουθήστε το καθιερωμένο αποκριάτικο γλέντι «Μια πόλη, μια γιορτή» που γίνεται στο κέντρο της πόλης το Σάββατο του τριημέρου (17/2).

Καρναβάλι Εδεσσας

Την τελευταία δεκαετία κερδίζει πόντους και το καρναβάλι της Εδεσσας που φέτος θα γιορταστεί 08-19/2 με μεγάλη βραδινή παρέλαση στις 17/2 κι όλα αυτά γύρω από παραδοσιακά δρώμενα, ζωντάνια, κέφι, πειράγματα, παντομίμα, και μασκότ την αρκούδα! Στην περιοχή επίσης είναι γνωστό το καρναβάλι της Κρύας Βρύσης Πέλλας καθώς επίσης και της Σκύδρας.

Καρναβάλι Κοζάνης

Φωτιές ανάβουν όμως από την Τσικνοπέμπτη 08/2 και στην Κοζάνη. Κάθε γειτονιά έχει το δικό της «φανό», γύρω από τον οποίο όλοι χορεύουν και τραγουδούν, ενώ τα πικάντικα πειράγματα στην κοζανίτικη διάλεκτο δίνουν και παίρνουν από τους κουδουνοφόρους του Σοχού που θα παρελάσουν στους κεντρικούς δρόμους.

Κορυφαία και… εκκωφαντική στιγμή είναι βέβαια η Μεγάλη Παρέλαση (18/2) στην οποία, εκτός από τα πολύχρωμα άρματα, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν και τα περίφημα χάλκινα πνευστά.

Καρναβάλι Γρεβενών

Στα Γρεβενά, πιστοί στην πλούσια αποκριάτικη τοπική παράδοση θα ζωντανέψει και φέτος το γρεβενιώτικο καρναβάλι με πολύ κέφι, χορό και ξεφάντωμα. Κάθε μέρα η πόλη και το τελευταίο τριήμερο και οι Τοπικές Κοινότητες θα διασκεδάσουν με τοπική, βαλκανική, latin, τζαζ και ροκ μουσική, με αναβίωση αποκριάτικων εθίμων, με παρελάσεις και ατέλειωτο χορό, απολαμβάνοντας τους νόστιμους γρεβενιώτικους μεζέδες και τα ξακουστά μανιτάρια και πίνοντας το γρεβενιώτικο μπρούσκο.

Καρναβάλι Καστοριάς

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, η Καστοριά παραδίνεται στις φλόγες χάρη στο προχριστιανικό έθιμο Μπουμπούνες, που θέλει να ανάβουν μεγάλες φωτιές στις πλατείες της πόλης και στα γύρω χωριά. Με πιο γνωστά σημεία συνάντησης το Ντολτσό, τη συνοικία Απόζαρι και την Πλατεία Ομονοίας, κάτοικοι κι επισκέπτες απολαμβάνουν ντόπια εδέσματα, κρασί και ζωντανή μουσική μέχρι να σβήσει η φωτιά, ξορκίζοντας έτσι τα κακά πνεύματα.

Καρναβάλι Θεσσαλονίκης

Φυσικά και οι δήμοι Θεσσαλονίκης δεν πάνε πίσω, με πολλές όμορφες εκδηλώσεις, όπως το καρναβάλι του Ωραιοκάστρου, της Θέρμης, της Καλαμαριάς κτλ. Για περισσότερα, δείτε εδώ!

Με πληροφορίες από athinorama.gr, ert.gr, ana.gr