Λιβάδι Ολύμπου: Από τα γραφικότερα βλαχοχώρια της θεσσαλικής γης (ΦΩΤΟ)

Σκαρφαλωμένο στα 1.200 μέτρα γοητεύει με τη φυσική ομορφιά του και τη φιλοξενία των κατοίκων του

Και το όνομα αυτού… Λιβάδι Ολύμπου! Μπορεί το «βουνό των θεών» να το συνοδεύει στην ονομασία και το γεωγραφικό του προσδιορισμό, ωστόσο το φημισμένο Λιβάδι ή Βλαχολίβαδο ή και Μεγαλολίβαδο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε μία από τις υψηλότερες κορυφές του Τιτάριου όρους. Γιατί πήρε αυτή την ονομασία; Κυρίως επειδή δεν διαχωρίζεται από τον Ολυμπο, καθώς ο Τίταρος ενώνεται μαζί του στη θέση «Παλιοδέρβενο».

Ανάμεσα στους επιβλητικούς ορεινούς όγκους των Πιερίων και του Ολύμπου, πάνω σε μια πλαγιά του όρος Τίταρος και σε υψόμετρο 1200μ. ορθώνεται το Λιβάδι, που ενώνει τρεις νομούς (Κοζάνης, Πιερίας και Λάρισας) και αντίστοιχα, τρεις περιφέρειες (Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία). Η θέση στην οποία είναι χτισμένο είναι προνομιακή και για το λόγο αυτό, η θέα που θα αντικρύσετε είναι συγκλονιστική.


Προς την ανατολή προβάλλουν οι κορυφές του Ολύμπου, του Μύτικα και του Θρόνου του Δία, με τις πλαγιές του ενώ βορειοανατολικά τα Πιέρια Ορη και η Πιερία. Προς το νότο και δυτικά ο ορίζοντας είναι θαυμάσιος και διευρύνεται μέχρι τον Κόζιακα και την Πίνδο, την Ελασσόνα, τα Χάσια, το Σαραντάπορο και τα Σέρβια Κοζάνης.

Ολόγυρα καταπράσινα ή χιονισμένα λιβάδια, στρογγυλοί κατάφυτοι λόφοι και εντυπωσιακές βουνοκορφές, που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα του επισκέπτη.

Παράδοση, αγνά προϊόντα και υγιεινό κλίμα
Καθώς αρχίζεις να ανηφορίζεις προς το όρος Τίταρο, αντικρύζεις την κωμόπολη που είναι σκαρφαλωμένη στην απέναντι λοφογραμμή. Γρήγορα θα συνειδητοποιήσεις πως το Λιβάδι, διαθέτει την αρχοντιά αλλά και την παραδοσιακή ομορφιά όλων των ορεινών βλάχικων χωριών της χώρας μας.

Λιθόστρωτα καλντερίμια, σκεπές με γκρίζα πέτρα, πέτρινα διώροφα σπίτια, παλιά αρχοντικά, μικρές και όμορφες γωνιές και στην κεντρική πλατεία του χωριού, στέκεται εκεί αγέρωχος και «μάρτυρας» της ιστορίας, ο υπεραιωνόβιος πλάτανος, με τη βρύση που τρέχει κρυστάλλινο νερό χειμώνα καλοκαίρι.

Η ιστορία της ίδρυσής του δεν είναι γνωστή. Μερικοί υποστηρίζουν ότι κατέχει τη θέση της Δωδώνης που μνημονεύει ο Ομηρος. Σύμφωνα με τους ιστοριογράφους και περιηγητές, ο χρόνος ίδρυσης του οικισμού, που χαρακτηριστικά αποκαλείται Βλαχολίβαδο, εντοπίζεται μεταξύ του 10ου και του 11ου αιώνα, στη σημερινή του θέση.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, αριθμεί περίπου 2250 μόνιμους κατοίκους και υπάγεται στον καλλικρατικό Δήμο Ελασσόνας (απέχει 37χλμ.). Οι κάτοικοί του ασχολούνται στην πλειονότητά τους με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Για το λόγο αυτό είναι φημισμένο για τα τυριά του και το τσίπουρο.

Διαβάστε επίσης  Θέλετε να ταξιδέψετε δωρεάν στη Νότια Κορέα; Δείτε πως θα κάνετε αίτηση

Μην παραλείψετε λοιπόν να προμηθευτείτε ξινοτύρι, κεφαλοτύρι και φέτα από μικρούς παραγωγούς, γλυκά του κουταλιού, τραχανά και τσίπουρο. Το Λιβάδι διατηρεί την γραφικότητα του και τις παραδόσεις του που τις έλκει από τη βλάχικη καταγωγή των κατοίκων του ενώ είναι επίσης γνωστό, εκτός από την αγνότητα των προϊόντων του και για το υγιεινό του κλίμα.

Γενέτειρα του Φιλικού, Γιωργάκη Ολύμπιου
Το Λιβάδι είναι πατρίδα επιφανών Δασκάλων του Γένους, αρματολών και εθνομαρτύρων της Επανάστασης του ’21, λογοτεχνών, πολιτικών, Εθνικών ευεργετών και επιστημόνων. Εξέχουσα μορφή αποτελεί ο μεγάλος αγωνιστής του 1821 και Φιλικός, Γεωργάκης Ολύμπιος.

Πρότυπο ανδρείας και γενναιότητας πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των Τούρκων ενώ ήταν και μέλος της Φιλικής Εταιρίας με συνεχή δράση όχι μόνο στα Πιέρια και τον Ολυμπο, αλλά σε όλα τα Βαλκάνια. Δεσπόζουν ο ανδριάντας στην είσοδο (φώτο κάτω) και το σπίτι -μουσείο (φώτο πάνω) στην κεντρική πλατεία του αγωνιστή με το ηρωικό τέλος.

Σε λόγο του στην Ακαδημία του Ιασίου, της οποίας ήταν μέλος είχε πει το εξής: «Είναι μεγάλο έγκλημα το να συγκεντρώνει κανείς στην κατοχή του περισσότερα από αυτά που χρειάζεται για να ζήσει, γιατί αφαιρεί τη ζωή από τους άλλους ανθρώπους που στερούνται παντελώς αγαθών».


Σημαντικό ιστορικό γεγονός για την βλάχικη κωμόπολη, αποτέλεσε και η έναρξη της επανάστασης του Ολύμπου, από την γυναικεία μονή της Αγίας Τριάδας το 1822.

Αλλα αξιοθέατα
Το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα των Λιβαδιωτών έχει προικίσει το χωριό αλλά και την ευρύτερη περιοχή με σειρά ναών, με εξωκλήσια και μοναστήρια, πολλά από τα οποία αποτελούν πραγματικά διατηρητέα μνημεία και συνδέονται με καίριες στιγμές της ιστορικής διαδρομής του έθνους μας.

Οπως ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους και το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος που υπήρξε ένα από τα πιο φημισμένα Κρυφά Σχολειά της χώρας. Με 10.000 στρέμματα έκταση και περιτριγυρισμένη από άγριο παρθένο δάσος οξιάς, η Σάπκα (κορυφή στα 1.700μ.) μαγεύει τον επισκέπτη, χειμώνα καλοκαίρι.

Παρόμοια και τα Στουρνάρια μια θαυμάσια περιοχή κοντά στο Χαϊδάρι με πανύψηλες οξιές, εξαιρετικό νερό, ποικίλη βλάστηση και ονειρώδη ξέφωτα. Ενας μοναδικός κόσμος που παντρεύει την παράδοση με την σύγχρονη ζωή και αποτελεί ξεχωριστή απόδραση από την καθημερινότητα.

Η φιλοξενία των κατοίκων του Λιβαδιού θα σας συναρπάσει. Μία επίσκεψη θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω…

           

Με πληροφορίες από www.livadi.gr, vlahofonoi.blogspot.gr και Wikipedia.org