Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Πυλαία

Ποιες απόψεις ακούστηκαν

Στα διακυβεύματα των ευρωεκλογών για την ποιότητα της δημοκρατίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη «δίκαιη» ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, αναφέρθηκαν σε ομιλίες τους, οι υποψήφιες ευρωβουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα και Όλγα Νάσση, σε εκδήλωση του «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία», στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Η κ. Μάλαμα ανέφερε ότι «η όξυνση των ανισοτήτων Βορρά – Νότου» και η διεύρυνσή τους σε κοινωνικό επίπεδο στην Ε.Ε., η ανθρωπιστική κρίση και πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή που ενίσχυσαν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, “αναζωπύρωσαν” επίσης «εθνικιστικές αντιλήψεις» και εξέθρεψαν «ακροδεξιές» πολιτικές τάσεις, που προωθούν τον «κοινωνικό κανιβαλισμό», στοχοποιώντας «σε κάθε ευκαιρία τους πλέον αδύναμους, ως τους υπαίτιους για όλα τα δεινά των σύγχρονων κοινωνιών». Υπογράμμισε, ότι η «μάχη» ενάντια σε τέτοιες πρακτικές πρέπει να συνεχιστεί και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φέρνοντας ως παράδειγμα τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είπε, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια «με την κοινωνία όρθια» και συνέχισε: «Η μάχη είναι δύσκολη καθώς το πολιτικό κλίμα τοξινώνεται, δηλητηριάζεται από τις επιθέσεις και τις συκοφαντίες. Εμείς συνεχίζουμε τη μάχη μας, προχωράμε βήμα-βήμα, αποφασιστικά όμως πάντα, στην υλοποίηση του έργου μας».

Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενη από την Ιταλία, Όλγα Νάσση, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί «η στρατηγική λιτότητας» στην Ε.Ε., η οποία τροφοδοτεί τις ανισότητες και ευνοεί την άνοδο της Ακροδεξιάς. Ανέφερε, ως παράδειγμα, ότι σε χώρες όπως η Ιταλία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, με ευθύνη των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων επανακάμπτουν σήμερα πολιτικές, χωρίς αλληλεγγύη, οι οποίες βάλλουν ενάντια «στις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, το ίδιο του κοινωνικού κράτους» και πρόσθεσε :

«Πρέπει να διαμορφώσουμε μια άλλη συνείδηση, μια νέα ευρωπαϊκή και οικουμενική συνείδηση, βασισμένη στις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ειρήνης και της αλληλεγγύης» είπε η κ. Νάσση και συνέχισε: «Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικές αυτές οι ευρωεκλογές για το πώς θα είναι η Ευρώπη της επόμενης μέρας. Είναι ευκαιρία στις 26 Μαΐου να γίνει η αρχή συγκρότησης των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις πολιτικές της συντήρησης και της ακροδεξιάς».

Διαβάστε επίσης  Oι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Οι 5 «εκλεκτοί» του Κασσελάκη (ΦΩΤΟ)

Η κ. Νάσση αναφέρθηκε στην «Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων» και στο τι επιτεύχθηκε από αυτήν – με τη βοήθεια, όπως είπε και του προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον απόδημο Ελληνισμό, βουλευτή, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη- ενώ υπογράμμισε τις αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης, ως σημαντικό κέντρο και λιμάνι της Ν.Α. Ευρώπης.

«Καλούμε κάθε πολίτη της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης να μην σπαταλήσει τη δύναμη του, επιλέγοντας την αποχή» δήλωσε, προσερχόμενος στην εκδήλωση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

«Το δίλημμα είναι σαφές. Θα πάμε μπροστά με ανάπτυξη, με θέσεις εργασίας, ασφάλεια και προκοπή, ή θα γυρίσουμε πίσω, στο πλιάτσικο, στην αρπαχτή, στη μίζα και τη ρεμούλα;» συνέχισε ο κ. Τριανταφυλλίδης και πρόσθεσε: «Κάθε ψήφος που δεν κατευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, αντικειμενικά, στηρίζει δεξιά και ακροδεξιά παλινόρθωση».

Στην πρόταση για το «δημοσιονομικό σύμφωνο» της Ε.Ε., όπου θα προβλέπονται ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και το οποίο θα κληθούν να ψηφίσουν οι νέοι ευρωβουλευτές, αναφέρθηκε, προσερχόμενος στην εκδήλωση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας.

Ο κ. Μάρδας υπογράμμισε, την κρισιμότητα της μάχης για τις προτάσεις που πρέπει να κατατεθούν ως «αναχώματα» σε προβλέψεις του δημοσιονομικού συμφώνου, που θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε χώρες της Ε.Ε. «Είναι μια πρόταση της Επιτροπής, η οποία πρέπει να αλλάξει στο Ευρωκοινοβούλιο, για να έρθει και στο Συμβούλιο διαφοροποιημένη» είπε ο κ. Μάρδας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ