93η Εμποροπανήγυρη Αιγινίου: Ενας θεσμός που επιμένει να αντέχει στο χρόνο!

Απόψε τα επίσημα εγκαίνια – θα διαρκέσει έως τις 21 Σεπτεμβρίου

Απόψε τα επίσημα εγκαίνια – θα διαρκέσει έως τις 21 Σεπτεμβρίου

Η 93η Εμποροπανήγυρη Αιγινίου είναι γεγονός… Ένα από τα πιο γνωστά πανηγύρια της Βορείου Ελλάδος ανοίγει σήμερα τις πύλες της με τα επίσημα εγκαίνια και θα διαρκέσει έως και τις 21 του μήνα, με κορύφωση την 14η Σεπτέμβρη που είναι η γιορτή της Υψωσης του Τιμίου Σταυρού.

Για λίγες ημέρες, η εμποροπανήγυρη Αιγινίου, γίνεται ένα κέντρο διακίνησης πολιτισμών, επικοινωνίας συναισθημάτων, σχέσεων, μουσικής, τραγουδιών, χορού και προσκαλεί όλο τον κόσμο να βιώσει μία ανεπανάληπτη εμπειρία.

Η πορεία στο χρόνο

Ιστορικά είναι γνωστό το Βυζαντινό πανηγύρι, το οποίο θεσμοθετείται από την εκκλησία με αφορμή τη γιορτή κάποιου Αγίου και στηρίζεται από το κράτος ως μια υποστηρικτική δομή ανάπτυξης του εσωτερικού εμπορίου. Βασικά στοιχεία της επιτυχίας του πάντα, ήταν ο χρόνος και ο τόπος που διεξάγονταν. Συνήθως Αύγουστο ή Σεπτέμβρη γίνονταν και συνεχίζουν να γίνονται όλα τα μεγάλα πανηγύρια. Όμως, σημαντικό ρόλο είχε και η γεωγραφική θέση της πόλης ή του χωριού. Έπρεπε να είναι κοντά σε κομβικές αρτηρίες, και μεγάλες αγορές.

Ιστορικό ντοκουμέντο – φωτογραφία του 1965

Τα Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη, ο Άγιος Μάμας στη Χαλκιδική, το πανηγύρι της Λάρισας, της Άρτας είναι κάποια από τα μεγαλύτερα πανηγύρια. Στη λίστα αυτή των μεγαλύτερων πανηγυριών, το 1926 έρχεται να προστεθεί και η εμποροπανήγυρη του Αιγινίου στη Βόρεια Πιερία, όπου στην αρχή της λειτουργούσε ως ζωοπανήγυρη.  Μόλις 45 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, 32 από την Κατερίνη και 25 από τη Βέροια. Σήμερα έφτασε να καλύπτει  έκταση 40 στρεμμάτων.

Κάθε λογής πραμάτεια, ντόπιες λιχουδιές και παραδοσιακή μουσική

Η εμποροπανήγυρη Αιγινίου έγινε πια θεσμός. Εδραιώθηκε στη λαϊκή συνείδηση όλων των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας. Είναι πολλοί αυτοί που επιλέγουν να την επισκεφθούν μία και δύο και τρεις φορές καθ’ όλη τη διάρκειά της για το παραδοσιακό της χρώμα. Πλανόδιοι πραματευτάδες με κάθε λογής πραμάτεια και φτηνές αγορές σε είδη ένδυσης, υπόδησης, οικιακής χρήσης, είδη προικός, παιχνίδια, βιβλία, λούνα παρκ για μικρά και μεγάλα παιδιά. Γαστριμαργικές προτάσεις από παραδοσιακά προϊόντα όπως τα λουκάνικα, το λάχανο τουρσί, η γκαζόζα Αιγινίου αλλά και οι σιροπιαστοί λουκουμάδες, ο χαλβάς Φαρσάλων και το παγωτό μηχανής είναι εκεί για να καλύψουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Η παράδοση μας δίδαξε πως μαζί με την ύλη συμπορεύεται και το πνεύμα. Οι μουσικές μπάντες που ακούγονται παντού με τα Βαλκανικά ηχοχρώματα  και όχι μόνο, συμπληρώνουν αυτή τη ξεχωριστή εμπειρία του επισκέπτη. Αξίζει να αναφέρουμε πως τα τελευταία χρόνια η ανταποδοτική διάθεση της δημοτικής αρχής και των διοργανωτών προς τους επισκέπτες, έδωσε μια νέα πνοή στο χαρακτήρα της εμποροπανήγυρης, καλώντας μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και σπουδαία παραδοσιακά συγκροτήματα που ξεσηκώνουν το κοινό και το προσκαλούν να μπει στον κύκλο του χορού. Και εκεί, είναι η στιγμή που όλοι γίνονται ένα, και το ατομικό ταυτίζεται πλήρως με το συλλογικό. Η επιτυχία της μακροζωίας της εμποροπανήγυρης, είναι η απόδειξη της νίκης μιας παραδοσιακής πρότασης. Μη χάσετε την ευκαιρία να την επισκεφθείτε…

Πηγή φωτό: Δήμος Πύδνας Κολινδρού