Δεύτερη ενότητα διαλέξεων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Καλαμαριάς

“ΠΟΛΙΤΗΣ – ΠΟΛΗ – ΠΟΛΙΤΕΙΑ”

Η δεύτερη ενότητα διαλέξεων, με θέμα Ιστορία και Πολιτισμός στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Δήμου Καλαμαριάς με τίτλο ΠΟΛΙΤΗΣ-ΠΟΛΗ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ξεκινά την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019 στις 7 το βράδυ στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

Θέμα της πρώτης διάλεξης «Οι αλώσεις της Θεσσαλονίκης στη βυζαντινή ιστοριογραφική παράδοση», το οποίο θα αναπτύξει η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Μαριάννα Αυγερινού – Τζιώγα.

Στο τέλος της διάλεξης, όπως κάθε φορά, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να θέσει ερωτήσεις στην εισηγήτρια πάνω στο θέμα που διαπραγματεύεται η συγκεκριμένη ενότητα και θα ακολουθήσει διάλογος.

Το πρόγραμμα των επόμενων διαλέξεων διαμορφώνεται ως εξής:

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019: «Περιδιαβάζοντας τη ρωμαϊκή και βυζαντινή Θεσσαλονίκη μέσα από το έργο των σύγχρονων Θεσσαλονικέων». Ομιλήτρια η Αναστασία Βακαλούδη, Δρ Ιστορίας, Δρ Διδακτικής της Ιστορίας.

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019: «Τα αρχιτεκτονικά μνημεία αφηγούνται την ιστορία: Ο ελληνικός χώρος στη νεότερη περίοδο». Ομιλητής ο Δρ. Πολεοδομίας, και Μεταδιδάκτωρ Ιστορικής Γεωγραφίας.

Διαβάστε επίσης  Δήμος Αλεξάνδρειας: Οριστικά δήμαρχος ο Παναγιώτης Γκυρίνης

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019: «Ο κόσμος αλλάζει τους χάρτες ή οι χάρτες τον κόσμο;» Ομιλητής ο ομότιμος Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019: «Ο βόρειος ελληνικός χώρος στους παλαιούς ευρωπαϊκούς χάρτες». Ομιλητές ο Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Αλέξανδρος Γαρύφαλλος και ο Κτηνίατρος – Συλλέκτης, Σάββας Δεμερτζής.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019: «Μπεχτσινάρι: ο χαμένος κήπος της Θεσσαλονίκης». Ομιλητής ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Του ΑΠΘ, Πάρις Σαββαΐδης.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019: «Η Θεσσαλονίκη ως σιδηροδρομικό λιμάνι των Βαλκανίων στις αρχές του 20ού αιώνα». Ομιλητής ο ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ., Ευάγγελος Δημητριάδης.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019: «Η Έλευση των Προσφύγων στην Καλαμαριά και η δημιουργία μιας Νέας Πατρίδας» Ομιλήτριες η Δρ Ιστορίας Μαρία Καζαντζίδου και η Δρ. Ιστορίας Ελένη Ιωαννίδου, του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019: «Ο τάφος – ηρώο του Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα». Ομιλητής ο Δρ Κλασικής Αρχαιολογίας, Αρχαιολόγος, Διευθυντής ανασκαφής Αρχαίων Σταγείρων, Κωνσταντίνος Σισμανίδης.

Η προσέλευση του κοινού είναι δωρεάν.