Εγκαίνια της Εκθεσης και Ημερίδα για τα 40 χρόνια από το σεισμό της Θεσσαλονίκης! (ΦΩΤΟ)

Με τίτλο «Οι παλαιότεροι θυμούνται, οι νέοι μαθαίνουν» Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα τα εγκαίνια της Εκθεσης «1978-2018, 40 Χρόνια από τον Σεισμό της Θεσσαλονίκης, Οι παλαιότεροι θυμούνται, οι νέοι μαθαίνουν», στον πολυχώρο πολιτισμού Ισλαχανέ (Ε. Ζωγράφου 2) ενώ ακολούθησε σχετική Ημερίδα. Η Εκθεση, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως λέει και ο τίτλος της, πραγματοποιείται με […]

Με τίτλο «Οι παλαιότεροι θυμούνται, οι νέοι μαθαίνουν»

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα τα εγκαίνια της Εκθεσης «1978-2018, 40 Χρόνια από τον Σεισμό της Θεσσαλονίκης, Οι παλαιότεροι θυμούνται, οι νέοι μαθαίνουν», στον πολυχώρο πολιτισμού Ισλαχανέ (Ε. Ζωγράφου 2) ενώ ακολούθησε σχετική Ημερίδα.

Η Εκθεση, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως λέει και ο τίτλος της, πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από το μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης, με διοργανωτές, το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ΑΜΦΙΘ), υπό την αιγίδα της κοσμητείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, χαιρετισμό απήυθηναν ο Θεόδωρος Λαόπουλος, Αναπληρωτής Πρύτανης Ερευνας και Συντονισμού, ΑΠΘ, ο Χαρίτων Σ. Χιντήρογλου, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, ο Χαράλαμπος Φείδας, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ και ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Παράλληλα, ο Δημοσθένης Μουντράκης, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ και ο Παντελής Σαββίδης, Δημοσιογράφος, Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ, μίλησαν με θέμα «Αναμνήσεις από το Καλοκαίρι του 1978», ο Σπύρος Παυλίδης, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, «1978, ο μεγάλος σεισμός της Θεσσαλονίκης, 40 χρόνια μετά» και ο Γιώργος Καρακαΐσης, Καθηγητής Σεισμολογίας Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, για το «Ο σεισμός της 20ης Ιουνίου 1978 στη Μυγδονία Λεκάνη. Τι έγινε. Γιατί έγινε». Επίσης, πολίτες πήραν το λόγο και μοιράστηκαν με το κοινό τις προσωπικές τους εμπειρίες.

Τι θα δείτε την Εκθεση
Στην έκθεση «40 χρόνια από το σεισμό της Θεσσαλονίκης του 1978, οι παλαιότεροι θυμούνται, οι νέοι μαθαίνουν», παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, φωτογραφικό υλικό με τις αντιπροσωπευτικότερες φωτογραφίες από καταστροφές και καταρρεύσεις κτιρίων του αστικού ιστού (π.χ. της οκταόροφης οικοδομής της Ιπποδρομίου), από τα προσωρινά καταλύματα που δημιουργήθηκαν για να φιλοξενήσουν για αρκετό διάστημα τους πληγέντες εκτός πόλης, αρχειακό υλικό από τον τύπο με περιγραφές του πανικού και τις πρωτοβουλίες της πολιτείας για την αντιμετώπιση, όπως το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κ.Καραμανλή, με τη συμμετοχή καθηγητών.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται επιστημονικές πληροφορίες και μελέτες γύρω από την εμφάνιση του ρήγματος Βόλβης – Λαγκαδά, με χάρτες της εποχής εκείνης, όπως και ένας σεισμογράφος (πρώτης γενιάς), από αυτούς που χρησιμοποιούνταν μέχρι το 1981, που κατέγραφαν τους σεισμούς με ακίδα πάνω σε «καπνιστό» χαρτί. Η εξέλιξη των σεισμογράφων σε Β’ γενιάς (μηχανική καταγραφή σε τύμπανα με μελάνι) και Γ’ γενιάς (πλήρως ψηφιοποιημένοι, με χρήση του διαδικτύου και δυνατότητα μετάδοσης) που χρησιμοποιούνται σήμερα, παρουσιάζονται μέσα από φωτογραφίες. Στην έκθεση γίνεται και βιντεοπροβολή με εικόνες και κινηματογραφικά επίκαιρα της εποχής, αφίσες και βίντεο από αρχεία.

Ωράριο – Διάρκεια
Η Εκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2018, Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00-14:30 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Είναι επίσης ανοιχτή σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Φιλοξενείται στον πολιτιστικό χώρο της Σχολής Τεχνών κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ, ή αλλιώς Ισλαχανέ, που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της σημερινής οδού Αγίου Δημητρίου, μεταξύ των οδών Αποστόλου Παύλου και Ελένης Ζωγράφου (στο μέσο περίπου των ανατολικών τειχών της πόλης).