Οι Ραγκουτσάρηδες θα ξεσηκώσουν Χαλάστρα και Θεσσαλονίκη

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

To Χορευτικό Χαλάστρας , ακολουθώντας τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου για μια ακόμη χρονιά θα αναβιώσει το έθιμο των ρογκατσαραίων.

Ένα από τα ωραιότερα έθιμα που τελούνται έως και σήμερα µε κάποιες παραλλαγές σε σχέση µε το παλιό τυπικό. Πρόκειται για µία ομάδα φουστανελοφόρων που φέρουν σπαθιά και κατά την διάρκεια του Δωδεκαημέρου περιφέρονται στα χωριά της περιοχής χορεύοντας µε τους ήχους των ζουρνάδων και του νταουλιού, έναν κύκλο τεσσάρων συνεχόμενων χορών, σε κάθε σπίτι που επισκέπτονται.

Στις 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στην ΧΑΛΑΣΤΡΑ μετά την θεία λειτουργία και αφού πάρουν την ευχή από την εκκλησία της Παναγίας, τα μπουλούκια θα γεμίσουν τις γειτονιές της Χαλάστρας με τους χορούς και τραγούδια, συνοδεία του ζουρνά και νταουλιού… Το μεσημέρι θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι στο χώρο του ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ.

Στις 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ για μία ακόμη χρονιά οι Ρουγκατσάρηδες της Χαλάστρας και το Χορευτικό Τμήμα του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δέλτα (ΚΠΟΔΔ) θα ξεσηκώσουν τη Θεσσαλονίκη με τους χορούς, τα σπαθιά και τους ήχους του ζουρνά, Οι «φουστανελάδες» το πρωί της Κυριακής 30 Δεκεμβρίου θα περιπλανηθούν με συνοδεία μουσικής στο κέντρο της πόλης. Η διαδρομή θα ξεκινήσει στις 11.00 από το Λευκό Πύργο με κατεύθυνση προς Πλατεία Αριστοτέλους .