Όταν το παλιό τέρμα των λεωφορείων στο Γαλάτσι είχε αλάνες και τραπεζάκια έξω

Όταν το παλιό τέρμα των λεωφορείων στο Γαλάτσι είχε αλάνες και τραπεζάκια έξω Facebook Twitter
Η φωτογραφία αναρτήθηκε από τον Nestor Lappas στην ομάδα "ΠΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ - Bus Oldtimers and Rebuilders".
1

Η κεντρική διασταύρωση του Γαλατσίου, γνωστή και ως Παλαιό Τέρμα, γιατί εκεί τερμάτιζε κάποτε το λεωφορείο του Γαλατσίου. Την εποχή της φωτογραφίας η διαδρομή έχει επεκταθεί μέχρι το Νέο Τέρμα, στην Τραλλέων, προς το οποίο κατευθύνεται το λεωφορείο. Η λήψη από την ταράτσα του ισογείου κτιρίου με το φαρμακείο, που βρίσκεται ακόμα και σήμερα στην αριστερή γωνία Γαλατσίου-Βεΐκου.


Η Πρωτοπαπαδάκη δεν έχει τη σημερινή της χάραξη. Ο δρόμος που βλέπουμε στο άκρο δεξιά είναι αυτός που σήμερα πηγαίνει γύρω από τη στενόμακρη πλατεία με το ηρώο και καταλήγει στην Αγίας Γλυκερίας, με την Εθνική Τράπεζα από τότε στη γωνία. Ευθεία μπροστά, εκεί όπου κατεβαίνει σήμερα η Πρωτοπαπαδάκη βρίσκονται κάποια μαγαζάκια και μπροστά τους αλάνες, που διαμορφώνουν μια άτυπη πλατεία με τραπεζάκια έξω. Πίσω τους διακρίνεται ο Πρωτοπαπαδάκη να κατηφορίζει από τα Τουρκοβούνια. Η ρυμοτόμηση θα γίνει κάπου στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '70. Από αεροφωτογραφίες διαπιστώνω ότι το 1972 τα κτίρια ήταν ακόμα εκεί ενώ το 1977 η διάνοιξη είχε ολοκληρωθεί.

— Σταυρ. Μπαλ.

Αθήνα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Μέχρι τη δεκαετία του '80 στην Πρωτοπαπαδάκη υπήρχαν μαντριά (άνευ αμνοεριφίων πλέον αλλά λειτουργούντα ως αποθήκες για ανταλλακτικά αυτοκινήτων).Μέχρι τη δεκαετία του '90 Ναξιώτης που έβοσκε τα πρόβατά του στα Τουρκοβούνια (σ.σ. νότια της Φιλοθέης) τα έσφαζε και τα πουλούσε επί της Βεΐκου (πριν καταστούμε μη-μου-άπτου-δικαιωματισταί-των-ζώων).Δυστυχώς δεν υπάρχει στο youtube αυτή η κομματάρα. Δείτε μόνο τους στίχους.http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=59477