Αντίο από τον Άλαν Μουρ: Ο πιο σημαντικός συγγραφέας στην ιστορία των κόμικς δηλώνει ότι σταματά

Αντίο από τον Άλαν Μουρ: Ο πιο σημαντικός συγγραφέας στην ιστορία των κόμικς δηλώνει ότι σταματά Facebook Twitter
"V for Vendetta", "Watchmen", "Batman: The Killing Joke", "From Hell"... Και μόνο οι τίτλοι κάποιων μόνο από τα μνημειώδη έργα που δημιούργησε σε συνεργασία με μερικούς από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του είδους, προκαλούν δέος
0

Ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς μυθοπλασίας στην αγγλική γλώσσα δηλώνει (ή μάλλον υπόσχεται) ότι αποσύρεται στα 65 του και ότι το τελευταίο τεύχος της σειράς κόμικς The League of Extraordinary Gentlemen θα είναι η τελευταία του συμβολή στο είδος που ο ίδιος οδήγησε στην υπέρβαση.

Από τη δεκαετία του '80 ήδη και τη δουλειά του στο "Miraclemen", μια από τις πολλές συγκλονιστικές αποδομήσεις του μύθου του υπερήρωα που υπέγραψε, η επίδρασή του ήταν τόσο τεράστια (ειδικά στο γλαφυρό «σκοτείνιασμα» χαρακτήρων που μέχρι τότε απευθύνονταν σε ανήλικους) που τον έχουν κάνει να ζητήσει συγνώμη άπειρες φορές για το «κακό» που έκανε.

Αντίο από τον Άλαν Μουρ: Ο πιο σημαντικός συγγραφέας στην ιστορία των κόμικς δηλώνει ότι σταματά Facebook Twitter
Batman: The Killing Joke (1988)

Όσο για την επίδραση άλλων στο έργο του, αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει από γνωστά και άγνωστα κείμενα της αρχαίας γραμματείας μέχρι σύγχρονους «τιτάνες» της μοντέρνας και μεταμοντέρνας λογοτεχνίας, από τον Μπάροουζ ως τον Πίντσον, ενώ τα «σεντόνια» που γράφει και οι διαιδαλώδεις αναφορές, παραπομπές και υποσημειώσεις συχνά θυμίζουν τα βιβλία του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας.

"V for Vendetta", "Watchmen", "Batman: The Killing Joke", "From Hell" (η σριστουργηματική του εκδοχή για την ιστορία του Τζακ του Αντεροβγάλτη)... Και μόνο οι τίτλοι κάποιων μόνο από τα μνημειώδη έργα που δημιούργησε σε συνεργασία με μερικούς από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του είδους, προκαλούν δέος. Παρότι ο ίδιος καγχάζει με τα υπερθετικά που συνοδεύουν το όνομα του («Ο Όρσον Γουέλς των κόμικς», «ο αρχιερέας των graphic novels» κλπ), η επίδρασή αυτού του ελεύθερου πνεύματος με την ιδιαίτερη και σαγηνευτική ροπή προς τον αποκρυφισμό, υπερβαίνει τα κόμικς και την λογοτεχνία και το σινεμά (όπου δεν έχουν ευτυχήσει και τόσο οι μεταφορές των κόμικς που έγραψε) φαίνεται να βρίσκεται παντού στη σύγχρονη κουλτούρα.

Αντίο από τον Άλαν Μουρ: Ο πιο σημαντικός συγγραφέας στην ιστορία των κόμικς δηλώνει ότι σταματά Facebook Twitter
V for Vendetta (1982–1985, 1988–1989)

Προ καιρού, η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ χρησιμοποίησε τη φράση ενός από τους πιο αμφιλεγόμενους χαρακτήρες που εμπνεύστηκε ο Άλαν Μουρ – ο Rorschach από τους "Watchmen" – γράφοντας στο Twitter: «Δεν είμαι κλειδωμένη εδώ μέσα μαζί μ' ΕΣΑΣ, εσείς είστε κλειδωμένη εδώ μέσα μαζί μ' ΕΜΕΝΑ». Το ΗΒΟ έχει ποντάρει πολλά για την μετά το Game of Thrones εποχή. στην επιτυχία της προσεχούς μεταφοράς του "Watchmen", του βιβλίου του (μαζί με τον Dave Gibbons) που έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα από την εποχή της πρώτης κυκλοφορίας του το 1987. Έχει επίσης υποδυθεί τον εαυτό του στους Simpsons, και βέβαια ενέπνευσε την οργάνωση Anonymous, με την μάσκα του κεντρικού χαρακτήρα από το "V for Vendetta".

Αντίο από τον Άλαν Μουρ: Ο πιο σημαντικός συγγραφέας στην ιστορία των κόμικς δηλώνει ότι σταματά Facebook Twitter
Watchmen (1986–1987)

Τα προβλήματα και οι προστριβές που είχε κατά καιρούς με τους μεγάλους εκδοτικούς κολοσσούς των κόμικς αλλά και με τα κινηματογραφικά στούντιο καθιστούν ακόμα πιο ειρωνική την γενική αντίληψη ότι ο Μουρ υπήρξε ο σωτήρας των κλασικών κόμικς με υπερήρωες, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι οι υπερήρωες στο έργο του είναι όχι μόνο επιπόλαιοι και κοινωνιοπαθείς αλλά κάποιοι απ' αυτούς εμφανίζουν σαφείς φασιστικές τάσεις.

Ο Μουρ δεν τα πήγαινε καλά ούτε με τον «σοβαροφανή» όρο graphic novels (αντί για κόμικς), δηλώνοντας κάποτε ότι πρόκειται για όρο ο οποίος εφευρέθηκε για να επιτρέπει σε ενήλικες «να δικαιολογούν την αστείρευτη αγάπη τους για τον Spider-Man χωρίς να φαίνονται συναισθηματικά ανώμαλοι».

Αντίο από τον Άλαν Μουρ: Ο πιο σημαντικός συγγραφέας στην ιστορία των κόμικς δηλώνει ότι σταματά Facebook Twitter
From Hell (1989–1996)

Γράφει o αρθρογράφος του Guardian, Sam Tielman στο κείμενο «αποχαιρετισμού» που έγραψε στην εφημερίδα για τον μεγάλο δημιουργό:

«Ο Μουρ θα ήταν ο πρώτος που θα σου έλεγε ότι η σοβαρότητα δεν είναι πάντα αρετή, η δική του όμως σοβαρή διαχείριση του γραπτού λόγου στα κόμικς ήταν κάτι παραπάνω από υπερβατική. Με το έργο του χάρισε σε πολλούς αναγνώστες όπως εγώ που αγαπούσαμε ένα είδος που αντιμετωπιζόταν γενικά ως υπανάπτυκτο, την ανακούφιση της αναγνώρισης και του ενδιαφέροντος της υψηλής φιλολογίας και συγχρόνως μας εισήγαγε στην επαναστατική του αντίληψη περί ηθικής με τον παθιασμένο φεμινισμό του, την καχυποψία του για την εξουσία και τον πλούτο, την αγάπη του για τους απλούς ανθρώπους και για την αξία της συλλογικότητας ειδικά ενώπιον της απελπισίας που επικρατεί στον πραγματικό κόσμο. Το χάρισμα του να δίνει νέες διαστάσεις στον τρόμο και στην βία προκάλεσε άπειρους μιμητές, η απροσδόκητη συχνά όμως τρυφερότητα και ευγένεια που συναντούσε κανείς στο έργο του ήταν αυτό που έκανε το κοινό να επιστρέφει σ΄ αυτόν ξανά και ξανά».

 

 

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ