Η περιοχή του Τριγώνου στο λιμάνι της Χίου, τη δεκαετία του '60

Η περιοχή του Τριγώνου στο λιμάνι της Χίου, τη δεκαετία του '60 Facebook Twitter
Από το αρχείο του Κέντρου Χιακών Μελετών «Πελινναίο».
0

Όσοι ξέρετε έστω και λίγα από Χίο, είναι εύκολο να προσανατολιστείτε, αν σας πω ότι στη θέση της νεογοτθικής έπαυλης αριστερά χτίστηκε το 1972 το ξενοδοχείο «Χανδρής». Η έπαυλη αυτή λεγόταν «Ο Βράχος» και ανήκε στο μηχανικό Κωστάλα.


Το μεσαίο κτίριο είναι η έπαυλη «Το Κύμα», χτισμένη μεταξύ 1917 και 1922 από τον εφοπλιστή Ιωάννη Λιβανό. Αμέσως μετά, τον Σεπτέμβριο του 1922 επιτάσσεται από τον Πλαστήρα για να χρησιμοποιηθεί ως αρχηγείο του. Κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως διοικητήριο από τους Γερμανούς.

Μετά τον πόλεμο εγκαταλείφθηκε και σε κακή κατάσταση αγοράστηκε το 1961 από το Βάνια Σπορδίλη, που το μετέτρεψε στο ομώνυμο ξενοδοχείο, το οποίο λειτουργεί από το 1963 μέχρι σήμερα. Έχει επεκταθεί στη πίσω πλευρά (αυτή που βλέπουμε) με ένα τυπικό κτίσμα της δεκαετίας του '70 αλλά τουλάχιστον επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας.


Τέλος δεξιά η οικία Μαγεράκη στέκεται σήμερα εγκαταλελειμμένη.

Σταυρ. Μπαλ.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμαρχος Μυκόνου για τον Πάνορμο: Από εμάς, η επιχείρηση παραμένει σφραγισμένη διότι δεν έχει άδεια

Ελλάδα / Δήμαρχος Μυκόνου για τον Πάνορμο: Από εμάς, η επιχείρηση παραμένει σφραγισμένη διότι δεν έχει άδεια

Λειτουργεί η επιχείρηση στην παραλία Πάνορμος αν και είχε σφραγιστεί από τον δήμο Μυκόνου το καλοκαίρι του 2023 - Ανύπαρκτη η επιχείρηση στο MyCoast - Τι δηλώνει στη LiFO ο δήμαρχος Μυκόνου
NEWSROOM
Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα Ορθόδοξη διακόνισσα στη σύγχρονη εποχή στην Ζιμπάμπουε

Διεθνή / Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα διακόνισσα της ορθόδοξης εκκλησίας στην Ζιμπάμπουε

Η ορθόδοξη εκκλησία αλλάζει σελίδα - Η διακόνισσα Αγγελική, η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο ιερό, σπουδάζει Γεωγραφία και Περιβαλλοντικές Σπουδές και έχει στόχο μέσα από το έργο της να προστατεύσει τον πλανήτη
NEWSROOM