Γιορτή προβατίνας, σαρδέλας, παστελιού και άλλα παραδοσιακά καλοκαιρινά γλέντια

Γιορτή προβατίνας, σαρδέλας, παστελιού και άλλα παραδοσιακά καλοκαιρινά γλέντια Facebook Twitter
1

Γιορτή προβατίνας

Τρίκορφο Ναυπακτίας, 14 Ιουλίου

Κοντοσούβλι προβατίνας, τυριά, κρασί, παγωμένες μπίρες και από κάτω λευκό χάρτινο τραπεζομάντιλο. Κάπως έτσι θα μοιάζουν όλα τα τραπέζια το βράδυ της 14ης Ιουλίου στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου στο Τρίκορφο Ναυπακτίας. Απ' αυτό το σκηνικό δεν θα μπορούσε να λείπει η live μουσική, με την ορχήστρα του κλαρινίστα Παναγιώτη Κοτρώτσου να διασκεδάζει τους επισκέπτες. Η εκδήλωση κρατά χρόνια στην περιοχή, ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σχεδόν σε όλη την Αιτωλοακαρνανία διοργανώνονται μικρότερα τέτοια πανηγύρια, στα οποία μπορεί κανείς να γευτεί μερικά από τα πιο νόστιμα ντόπια κρέατα που παραχωρούν οι παραγωγοί της περιοχής. Η είσοδος κοστίζει 2 ευρώ, αλλά το κοντοσούβλι και το κρασί είναι δωρεάν.


Γιορτή του Ούζου

Λέσβος, Ιούλιος & Αύγουστος

Αν για κάτι φημίζεται η Λέσβος, αυτό είναι το ούζο της. Το καλοκαίρι, λοιπόν, στο νησί δεν γίνονται ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία πανηγύρια αφιερωμένα στο «εθνικό» του ποτό. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι πως όλα τους κρατούν μερόνυχτα. Από το διήμερο Ούζο Fest έξω από το Δημοτικό Θέατρο, το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουλίου, το τριήμερο γλέντι στην 39η Γιορτή Ούζου Επάνω Σκάλας από την Παρασκευή 26 Ιουλίου έως την Κυριακή 28, μέχρι τον διάσημο διήμερο εορτασμό στη «μητέρα» του ούζου, στο Πλωμάρι, το ίδιο Σαββατοκύριακο, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν το ποτό, συνδυάζοντάς το με ντόπιους μεζέδες και ακούγοντας τα νησιώτικα της Κονιτοπούλου.

Γιορτή προβατίνας, σαρδέλας, παστελιού και άλλα παραδοσιακά καλοκαιρινά γλέντια Facebook Twitter
Η Γιορτή προβατίνας στη Ναυπακτία.


Γιορτή της χοντροκατσαρής ντομάτας και του κρεμμυδιού

Πύλος Μεσσηνίας, 6 Αυγούστου

Μία από τις σπάνιες ποικιλίες ντομάτας στην Ελλάδα μπορεί να δοκιμάσει σε αφθονία όποιος βρεθεί στην Πύλο τον Αύγουστο. Οι γυναίκες του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής αναλαμβάνουν να φτιάξουν δεκάδες φαγητά, τα οποία βασίζονται στην ντομάτα και το κρεμμύδι. Ανάμεσα σ' αυτά, οι διάσημοι ντοματοκεφτέδες και το γλυκό ντοματάκι. H χοντροκατσαρή ντομάτα έχει μακρά ιστορία, καθώς άρχισε να καλλιεργείται στην περιοχή της Μεσσηνίας πριν από 100 χρόνια. Στην Ελλάδα πιθανολογείται ότι έφτασε από την περιοχή της Νότιας Αμερικής. Έχει ένα ιδιαίτερο σχήμα με ακανόνιστες πτυχώσεις, ενώ το βάρος της μπορεί να φτάσει μέχρι και το ενάμισι κιλό.

Γιορτή της Γραβιέρας

Ανώπολη Σφακίων, 15 Αυγούστου

Αν ποτέ βρεθείτε στην Ανώπολη, ψάξτε να βρείτε τη γραβιέρα των τοπικών παραγωγών. Αν, πάλι, τύχετε εκεί τον Δεκαπενταύγουστο, τότε θα έχετε τη δυνατότητα να πάρετε μέρος στο γλέντι που στήνεται αποκλειστικά γι' αυτήν στην πλατεία του κατεξοχήν κτηνοτροφικού χωριού. Τη γραβιέρα συνοδεύουν σφακιανά εδέσματα, όπως το βραστό, το πιλάφι, το σφακιανό γιαχνί, το στιφάδο αλλά και το μέλι. Στα σκαλοπάτια, Κρητικοί μουσικοί παίζουν λύρα, οπότε, αν δεν έχετε σκάσει από το φαγητό, προσπαθήστε να χορέψετε, ασχέτως αποτελέσματος.

Γιορτή προβατίνας, σαρδέλας, παστελιού και άλλα παραδοσιακά καλοκαιρινά γλέντια Facebook Twitter
Οι μυρωδιές από τα καζάνια με το μέλι, το σουσάμι και τη ζάχαρη κατακλύζουν τη Λόζα, την κεντρική πλατεία της Χώρας.

Γιορτή του παστελιού

Αμοργός, 18 Αυγούστου

Την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς παρασκευάζεται το διάσημο παστέλι της Αμοργού θα έχουν όσοι επισκεφτούν την Αμοργό το καλοκαίρι. Οι μυρωδιές από τα καζάνια με το μέλι, το σουσάμι και τη ζάχαρη κατακλύζουν τη Λόζα, την κεντρική πλατεία της Χώρας, όσο οι ντόπιοι στήνουν, μαζί με τους τουρίστες, ένα ολόκληρο γλέντι με χορούς και τραγούδια. Αφού πρώτα απλωθεί πάνω στις τάβλες και χτυπηθεί με ξύλο για να πάρει την τελική του μορφή, σερβίρεται πάντα πάνω σε λεμονόφυλλο. Η συγκεκριμένη παράδοση κρατά από πολύ παλιά, με τους ντόπιους να μοιράζουν μέχρι σήμερα παστέλια στους γάμους και στα βαφτίσια.

Γιορτή του Σύκου

Πολύλοφος Μεσσηνίας, 18 Αυγούστου

«Μεσαιωνικό θησαυρό» αποκαλούν το σύκο οι κάτοικοι της περιοχής. Για να το τιμήσουν, λοιπόν, εν μέσω του καλοκαιριού στήνουν ολόκληρο γλέντι. Πάνω στους πάγκους τοποθετούνται σύκα και κάθε λογής γλυκά βασισμένα στο συγκεκριμένο φρούτο, το οποίο έχει ταυτιστεί με το ελληνικό καλοκαίρι. Επίσης, φρέσκα σύκα, αποξηραμένα από ντόπιους παραγωγούς, που τα διοχετεύουν σε όλη τη χώρα, τάρτες και κέικ. Τόσο η καλλιέργεια όσο και τα προϊόντα της συκιάς αποτελούν, άλλωστε, την κύρια πηγή εισοδήματος της τοπικής κοινωνίας.

Γιορτή προβατίνας, σαρδέλας, παστελιού και άλλα παραδοσιακά καλοκαιρινά γλέντια Facebook Twitter
Η 25η Αυγούστου φέτος πρόκειται να είναι η μέρα που θα τιμηθεί η διάσημη σαρδέλα του Αμβρακικού

Το κατσίκι πατατάτο

Αμοργός, 26 Αυγούστου

Στην Αμοργό, οι ντόπιοι, για να τιμήσουν τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής, σερβίρουν έξω από την εκκλησία κατσίκι ψητό σε όσους πάνε να προσκυνήσουν στον ναό. Η γεύση του θυμίζει πολύ ελληνικό καλοκαίρι, καθώς μέσα στην κατσαρόλα, μαζί με το κρέας, βάζουν πατάτες, σάλτσα, σκόρδο, κρεμμύδια και πολλά ντόπια μπαχάρια. Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι διάσημη στις Κυκλάδες, με περίπου 2.500 άτομα να φτάνουν κάθε καλοκαίρι στην εκκλησία για να γλεντήσουν και να φάνε το πολύ νόστιμο φαγητό.

Γιορτή της Σαρδέλας

Πρέβεζα, 25 Αυγούστου

Η μυρωδιά από τα κάρβουνα, τις καμένες σχάρες και τις σαρδέλες που ψήνονται από νωρίς το απόγευμα κατακλύζει το λιμάνι Πρέβεζας. Η 25η Αυγούστου φέτος πρόκειται να είναι η μέρα που θα τιμηθεί η διάσημη σαρδέλα του Αμβρακικού, σήμα κατατεθέν της ψαραγοράς της. Την ψητή σαρδέλα συνοδεύουν ντόπια ντομάτα, ψωμί, λεμόνι και άφθονο κρασί, ενώ από τη γιορτή δεν λείπουν το ηπειρώτικο κλαρίνο και οι παραδοσιακοί χοροί. Οι επισκέπτες του είναι χιλιάδες, ενώ θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά πανηγύρια στη βορειοδυτική Ελλάδα.

Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ