Ο ιός του τρόμου. Του Στέφανου Ξενάκη

Ο ιός του τρόμου. Του Στέφανου Ξενάκη Facebook Twitter
Η ζωή μου δεν καθορίζεται από τις συνθήκες αλλά από το πώς εγώ αντιλαμβάνομαι τις συνθήκες.
0

Για μένα, το σημαντικότερο θέμα της εποχής είναι αυτό του εστιασμού. Πού επιλέγω να εστιάζω. Τι επιλέγω να βλέπω. Όπου εστιάζω, αυτό βλέπω. Όπου βλέπω, αυτό ζω. Και ό,τι ζω, αυτό γίνομαι. Αν βλέπω γκρίνια, γίνομαι γκρινιάρης, αν βλέπω ελπίδα, γίνομαι αισιόδοξος και πάει λέγοντας.

Η ζωή μου δεν καθορίζεται από τις συνθήκες αλλά από το πώς εγώ αντιλαμβάνομαι τις συνθήκες. Η εστίαση κρίνει την ποιότητα της ζωής σου. Είναι άλλο τα πράγματα να πηγαίνουν καλά, άλλο εγώ να αντιλαμβάνομαι ότι πηγαίνουν καλά.

Η ιστορία που περνάμε κάποια στιγμή θα τελειώσει και όλα αυτά τα αγγούρια έχουν έρθει για να μας κάνουν καλύτερους, άσχετα με το αν τελικά θέλουμε να το δούμε και άσχετα με το αν τελικά θα γίνουμε καλύτεροι.

Είναι δεκάδες χιλιάδες οι συνάνθρωποί μας που έχουν νοσήσει ή ακόμα χειρότερα πεθάνει. Πρέπει όμως να δούμε και κάποια άλλα δεδομένα. Να φωτίσουμε κι αλλού. Κάθε μέρα 30.000 άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο. Κι άλλοι 30.000 από πείνα. Κάθε ζωή είναι πολύτιμη και πέρα για πέρα ισότιμη. Δεν βλέπαμε όμως ποτέ live τους θανάτους. Δεν είναι βραδιά εκλογών για να παρακολουθούμε τα αποτελέσματα ζωντανά ανά περιφέρεια.

Η ζωή μου δεν καθορίζεται από τις συνθήκες αλλά από το πώς εγώ αντιλαμβάνομαι τις συνθήκες. Η εστίαση κρίνει την ποιότητα της ζωής σου. Είναι άλλο τα πράγματα να πηγαίνουν καλά, άλλο εγώ να αντιλαμβάνομαι ότι πηγαίνουν καλά.

Υπάρχει, λοιπόν, ένας άλλος ιός στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται κάθε μέρα, χωρίς να το γνωρίζουν. Πολύ πιο επικίνδυνος, πολύ πιο ύπουλος, πολύ πιο θανατηφόρος. Δεν χρειάζεται άγγιγμα για να κολλήσει. Και κανένα γάντι, καμία μάσκα, κανένα εμβόλιο, κανένα φάρμακο εκεί έξω δεν μπορεί να σε σώσει. Είναι ο ιός του τρόμου. Κλέβει λίγο λίγο τη ζωή σου, χωρίς να το παίρνεις χαμπάρι.

Σε απορροφά, χωρίς να το καταλαβαίνεις, μπροστά στον δέκτη. Αργά και εθιστικά. Το μονότονο τέμπο της απαγγελίας των ρόλων, η μουσική-θρίλερ χαλί πίσω από τα θέματα, η εξαιρετική σκηνοθεσία σαν να επρόκειτο για σίριαλ. Να διευκρινίσω κάτι: τα δελτία ειδήσεων δεν είναι κακά, ούτε κακοί οι άνθρωποι που τα φτιάχνουν, ούτε λένε ψέματα, στην τελική. Αλλά δεν λένε όλη την αλήθεια. Και η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα. Η συστηματική τηλεθέασή τους είναι ολέθρια. Καταστρέφει την ελπίδα, εστιάζει στο κακό, δηλητηριάζει τη σχέση με τους συνανθρώπους σου, υποθηκεύει τις σχέσεις σου με τους δικούς σου και με τον εαυτό σου, καταστρέφει το ανοσοποιητικό σου, μολύνει τα παιδιά σου.

Ειδικά σε σπίτια όπου ζουν μικρά παιδιά, θα έπρεπε να απαγορεύεται διά νόμου η τηλεθέαση δελτίων. Η δουλειά του γονιού είναι να φιλτράρει αυτό που γίνεται και να το μεταφέρει ψύχραιμα στα παιδιά του. Το να βλέπεις δελτίο ειδήσεων μπροστά στα παιδιά σου για μένα είναι χειρότερο από το να καπνίζεις μπροστά τους. Προσέχουμε κάθε μέρα ποιος θα μπει από την πόρτα του σπιτιού μας και από τον δέκτη μπαίνουν οι χειρότεροι και τα χειρότερα των χειρότερων.

Πρόσφατα έβλεπα ξανά το βιντεάκι με το κοριτσάκι από την Κύπρο που ζητούσε γλυκά και απεγνωσμένα από τον Πρόεδρο τα τελειώσει η «καραμπίνα». Οι περισσότεροι εστιάσαμε στα όμορφα λόγια και στην αλήθεια του κοριτσιού, αλλά και στη συγκινητική απάντηση του Προέδρου. Ξαναπαίζοντας, όμως, το βιντεάκι παρατήρησα ότι πίσω από το κοριτσάκι έπαιζε, και μάλιστα δυνατά, αυτό το μονότονο, τρομοκρατικό και άψυχο γνώριμο τέμπο των δελτίων. Για μένα, η απελπισία του κοριτσιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τηλεθέαση των δελτίων από τους γονείς της. Τις προάλλες, μια μαμά μού έλεγε για ένα κοριτσάκι που ξυπνούσε μέσα στον ύπνο του, βλέποντας εφιάλτες ότι έχει κολλήσει τον ιό. Στοίχημα ότι κι εκεί παίζουν δελτία.

Η καθημερινή τηλεθέαση δελτίων ειδήσεων πλήττει την ψυχική και μακροπρόθεσμα τη σωματική υγεία των ανθρώπων. Μόνο αυτός που έχει σταμάτησε πια να βλέπει δελτία μπορεί να εξηγήσει πόσο καθάρισε η ζωή του από αυτόν τον εθισμό, όπως μόνο ο πρώην καπνιστής μπορεί να σου μιλήσει για τη νέα ζωή που ανέτειλε μετά το κόψιμο της κάκιστης συνήθειας.

Η καραντίνα και ο εγκλεισμός θα τελειώσουν κάποια στιγμή, μαζί με τον ιό. Ο πανικός, ο φόβος, ο αρνητισμός, η καταστροφολογία και η απαισιοδοξία όμως θα μείνουν. Αυτά μόνο εσύ μπορείς να τα διώξεις.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμένα με αρρωσταίνει η «διαρκής ενημέρωση για τον Covid-19»

Βίβιαν Στεργίου / Εμένα με αρρωσταίνει η «διαρκής ενημέρωση για τον Covid-19»

Μια που είμαστε στις μέρες της ευθύνης, ας αναλάβουμε να προστατεύσουμε εμάς και όσους αγαπάμε από την έκθεση σε φρικώδεις, μελοδραματικές, μισανθρωπικές ή προκλητικά σεξιστικές αναλύσεις.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ