Φιλοπάππου:
Το πιο iconic σημείο της Αθήνας που συνδέεται με τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας και το πέταγμα του χαρταετού.
Ηλιούπολη:
Ένα υπέροχο σημείο με παραδοσιακά hapennings στις παρυφές του Υμηττού.
Καισαριανή:
Πράσινο τοπίο, παιδότοπος και παραδοσιακό φαγητό από τον Δήμο Καισαριανής.
Βριλήσσια:
Ο Δήμος Βριλησσίων και ο Δήμος Χαλανδρίου ενώνονται και γιορτάζουν τα Κούλουμα.
Περιστέρι:
Πέταγμα χαρταετού σε μια έκταση 60 στρεμμάτων και σαρακοστιανό φαγητό από τον Δήμο.
Πειραιάς:
Ένα κλασικό σημείο συνάντησης για παραδοσιακό γλέντι, κάθε Καθαρά Δευτέρα.
Αιγάλεω:
Κούλουμα με μουσική, χορό, κρασί και νηστίσιμους μεζέδες.
Μαρούσι:
Ένας καταπράσινος προορισμός 950 στρεμμάτων, ιδανικός για το πέταγμα του χαρταετού.
Τα Κούλουμα έχουν δημοτική παράδοση, νηστίσιμες γεύσεις, οικογενειακές στιγμές και Μακεδονικό Χαλβά.

Το πέταγμα του χαρταετού είναι ίσως το πιο γνωστό έθιμο της Καθαράς Δευτέρας - και φυσικά, μία πολύ καλή ευκαιρία για καθαρό αέρα, νόστιμο χαλβά και όμορφες αναμνήσεις με τους κοντινούς μας ανθρώπους.

Ακόμα κι αν δεν έχεις την ευκαιρία για κάποια μακρινή απόδραση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, υπάρχουν αρκετά μέρη στην Αθήνα που ενδείκνυνται για τον εορτασμό των Κούλουμων και μία μέρα αφιερωμένη στη φύση και το παιχνίδι. Από τον λόφο του Φιλοπάππου, μέχρι την πλαζ Φρεαττύδας στον Πειραιά, παρακάτω θα βρεις 8 περιοχές για να πετάξεις χαρταετό στην Αθήνα:

 

Λόφος Φιλοπάππου

Το πιο iconic σημείο της Αθήνας που συνδέεται με τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας και το πέταγμα του χαρταετού. Επειδή ο κόσμος θα είναι πολύς, αν ανήκεις στην κατηγορία «αρχάριος στο πέταγμα» προτίμησε να πας νωρίς πριν φτάσουν οι επαγγελματίες του είδους... Eδώ ο δήμος Αθηναίων διοργανώνει κάθε χρόνο μια μεγάλη γιορτή που φέτος θα έχει τη μουσική σφραγίδα της Γωγώς Τσαμπά. Τα Κούλουμα στου Φιλοπάππου έχουν δημοτική παράδοση, νηστίσιμες γεύσεις, οικογενειακές στιγμές και Μακεδονικό Χαλβά με γεύση Βανίλια για αυτή την ξεχωριστή ημέρα που μυρίζει Ελλάδα!

Προφήτης Ηλίας, Ηλιούπολη

Λίγο πάνω από την Ηλιούπολη, ακριβώς στις παρυφές του Υμηττού θα βρεις ένα υπέροχο σημείο που προσφέρεται για πέταγμα αετού αλλά και βόλτα μέσα στη φύση. Κάθε Καθαρά Δευτέρα αρκετοί σύλλογοι επιλέγουν αυτό το σημείο για να γιορτάσουν τα Κούλουμα, οπότε το πιο πιθανό είναι πως θα πετύχεις κάποιο happening παραδοσιακού ύφους. Το δάσος από πεύκα που απέχει ελάχιστα από το κέντρο της πόλης σε κάνει να αισθάνεσαι την έννοια της απόδρασης και είναι τέλειο σκηνικό για να γιορτάσεις με ό,τι απαιτεί η ημέρα, δηλαδή λαγάνα, νηστίσιμα εδέσματα και Μακεδονικό Χαλβά με Κακάο.

Πάρκο του Άη Γιάννη, Καισαριανή

Τόσο κοντά στο κέντρο της Αθήνας κι όμως τόσο ιδανικό για να απογειώσεις τον χαρταετό σου. Το πράσινο τοπίο και τα μονοπάτια είναι ιδανικά για περίπατο, ενώ τα πιτσιρίκια δεν θα ξεκολλήσουν από τον παιδότοπο με τις κούνιες και τις κατασκευές. Πολύ πιθανό να μη χρειαστεί να πάρεις μαζί σου νηστίσιμα φαγητά, αφού συνήθως ο Δήμος Καισαριανής φροντίζει γι' αυτό. Αλλά προσοχή, μην ξεχάσεις τον Μακεδονικό Χαλβά με Αμύγδαλα για να γιορτάσεις με τη γεύση που συνδέεται με την Καθαρά Δευτέρα.

Αττικό Πάρκο, Βριλήσσια

Το Πάρκο της Αττικής Οδού βρίσκεται στα σύνορα Χαλανδρίου – Βριλησσίων. Κι επειδή τα σύνορα δε χωρίζουν αλλά ενώνουν κιόλας, οι δυο δήμοι γιορτάζουν μαζί τα Κούλουμα προσφέροντας νηστίσιμα μεζεδάκια, ενώ στη μουσική (απαραίτητο συστατικό της ημέρας) θα είναι η Νάνσυ Κονιτοπούλου. Το σημείο προσφέρεται για να πετάξεις αετό, να κάνεις βόλτα με ποδήλατο και φυσικά να απολαύσεις Μακεδονικό Χαλβά με γεύση Βανίλια.

Άλσος Περιστερίου, Περιστέρι

Μέσα σε μια έκταση 60 στρεμμάτων είναι σίγουρο ότι θα βρεις τον δικό σου «αεροδιάδρομο» για να πετάξεις τον χαρταετό σου ακολουθώντας το έθιμο της ημέρας. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν στην παιδική χαρά και οι μεγάλοι να πιούν καφέ μέχρι να έρθει η ώρα του σαρακοστιανού φαγητού (που όλοι περιμένουμε...). Συνήθως ο Δήμος κερνάει νηστίσιμα και λαγάνες, ενώ φροντίζει για τη μουσική επένδυση της ημέρας. Το μόνο που θα χρειαστεί να έχεις μαζί σου είναι ο χαρταετός και ο Μακεδονικός Χαλβάς με Κακάο.

Πλαζ Φρεαττύδας, Πειραιάς

Αν ψάχνεις ένα σημείο κοντά στη θάλασσα για να πετάξεις τον αετό σου, η πλαζ Φρεαττύδας είναι κλασικό σημείο συνάντησης κάθε Καθαρά Δευτέρα. Ο δήμος Πειραιά διοργανώνει και φέτος ένα παραδοσιακό γλέντι με σαρακοστιανά εδέσματα, χορό, τραγούδι και παιχνίδια για παιδιά που θα ξεκινήσει από τις 10:30 το πρωί. Στα highlights η συναυλία με ρεμπέτικα από τον Μπάμπη Τσέρτο, αλλά και το παραδοσιακό Γαϊτανάκι για μικρούς και μεγάλους. Ο Μακεδονικός Χαλβάς με Αμύγδαλα θα σε συνοδεύει ως διαχρονική σαρακοστιανή αξία.

Μπαρουτάδικο, Αιγάλεω

Κάθε Καθαρά Δευτέρα το Άλσος στο Αιγάλεω γεμίζει με κόσμο που θέλει να γιορτάσει τα Κούλουμα και να πετάξει τον χαρταετό τηρώντας το έθιμο της ημέρας. Ο Δήμος διοργανώνει γλέντι όπως ακριβώς ορίζει η παράδοση, με καλεσμένη φέτος τη Λίτσα Γιαγκούση, ενώ κερνάει νηστίσιμους μεζέδες και κρασί για όλους. Ο Μακεδονικός Χαλβάς με γεύση Βανίλια, αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της ημέρας, θα βρίσκεται στο σαρακοστιανό τραπέζι συνοδεύοντας την ελληνική παράδοση.

Άλσος Συγγρού, Μαρούσι

Το Άλσος Συγγρού είναι ένας πανέμορφος πνεύμονας πρασίνου έκτασης 950 στρεμμάτων. Ένας πραγματικός παράδεισος, που γίνεται ιδανικός προορισμός για την Καθαρά Δευτέρα και το πέταγμα του αετού. Μη ξεχάσεις να φορτώσεις ποδήλατα (μικρών και μεγάλων) για να κάνεις βόλτες και φυσικά να πάρεις μαζί τα απαραίτητα νηστίσιμα μεζεδάκια και τον Μακεδονικό Χαλβά με γεύση Βανίλια που θα μοιραστείς με τους αγαπημένους σου γιορτάζοντας την Σαρακοστή έτσι όπως πρέπει.

 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ