Πέθανε ο Κώστας Ρούσσης, ο συγκλονιστικός «Θεόφιλος της φωτογραφίας» από το Πήλιο

Πέθανε ο Κώστας Ρούσσης, ο συγκλονιστικός «Θεόφιλος της φωτογραφίας» από το Πήλιο Facebook Twitter
Ο Κώστας Ρούσσης, βοσκός και φωτογράφος της Ζαγοράς...
1

Σήμερα ξεκίνησε η μέρα μου με ένα μήνυμα sms στο κινητό από τον Φίλιππο Κουτσαφτή:

«Ευφροσύνη μου, καλή σου μέρα, καλό μήνα, καλή άνοιξη σου εύχομαι. Χθες ο Κώστας Ρούσσης έφυγε (για την χώρα των μακάρων). Σήμερα στις 2 είναι η Εξόδιος Ακολουθία. Να ‘μαστε καλά και να ‘ναι στην καρδιά μας!!! Πολλά φιλιά με την αγάπη μου». 

 

Ο «κυρ Κώστας», όπως τον λέγαμε, φωτογράφος από την Ζαγορά του Πηλίου έκλεισε τα μάτια του στο νοσοκομείο του Βόλου σε ηλικία 93 χρονών.

Ήτανε ένας γλυκός άνθρωπος με μια ζωντανή φλόγα μέσα του για την πολυτιμότητα της στιγμής. Φωτογράφισε την κοινότητα της Ζαγοράς και του Πουριού. Κι άφησε μια πολύτιμη κληρονομιά πίσω του.

Ήτανε ένας γλυκός άνθρωπος με μια ζωντανή φλόγα μέσα του για την πολυτιμότητα της στιγμής. Φωτογράφισε την κοινότητα της Ζαγοράς και του Πουριού. Κι άφησε μια πολύτιμη κληρονομιά πίσω του.

Εικόνες προσώπων που χάθηκαν και μιας ζωής που έσβησε για πάντα. Οι αποτυπωμένες στιγμές αποδίδουν φόρο τιμής στον ταπεινό φωτογράφο τους. Φωνές παιδιών, γέλια μεγάλων, μουσική πανηγυριού σήμερα σιγάσανε, γιατί πέθανε ο Κώστας Ρούσσης. 

Πέθανε ο Κώστας Ρούσσης, ο συγκλονιστικός «Θεόφιλος της φωτογραφίας» από το Πήλιο Facebook Twitter
Φωτογραφία του Κωστή Ρούσση

Οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και ο  Δήμος Ζαγοράς έφτιαξαν το 2008 το φωτογραφικό άλμπουμ «Κώστας Ρούσσης. Ένας φωτογράφος από τη Ζαγορά Πηλίου. Ανωνύμων ταυτότητες». Με κείμενα του Φίλιππου Κουτσαφτή, του Σταύρου Ζουμπουλάκη, δικά μου και της Αλεξάνδρας Σιώτου που σήμερα μου επικοινώνησε ένα μικρό μήνυμα στη μνήμη του κυρ Κώστα:

«Μια μέρα ηλιόλουστη, σχεδόν χαρμόσυνη, την πρώτη μέρα της άνοιξης, έφυγε ο κυρ Κώστας. Ο κυρ Κώστας των παιδικών μου αναμνήσεων και των χιλίων και μια ιστοριών που μου αφηγήθηκε έναν χειμώνα ρίχνοντας ματιές σε χιλιάδες φωτογραφίες υπό το φως μια λάμπας πετρελαίου.

 

Ο κυρ Κώστας που φυλάκισε μέσα από τον φωτογραφικό φακό του βλέμματα καθαρά, αγάπες των παλιών καιρών και αξίες μιας άλλης εποχής. Που μοίραζε απλόχερα χαμόγελα και χαρά.

 

Που μου ‘μαθε πως στα απλά κρύβεται η ομορφιά, στον ήχο που κάνουν τα ποτήρια σαν τσουγκρίζουν, στο μοίρασμα, στο μαζί.

 

Ο κυρ Κώστας που μου ‘λεγε συχνά πως «Η ζωή είναι ένα πέρασμα», χωρίς να βαρυγκωμά ποτέ για τις δυσκολίες αυτής της ζωής, χωρίς να το βάζει κάτω, αλλά και χωρίς να κομπάζει για τη σπουδαία κληρονομιά που άφησε κατά το πέρασμά του».

Ευχαριστούμε πολυαγαπημένε μας κυρ Κώστα για την αγάπη σου και για το δώρο ζωής που μας άφησες.

 

ΥΓ. Οι φιλόξενες σελίδες της Lifo τίμησαν συχνά τον Κώστα Ρούσση, τον «Θεόφιλο της φωτογραφίας». 

Φωτογραφία
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
PhotoΒiennale 2023: 13 επιλογές από τη μεγάλη φωτογραφική διοργάνωση της Θεσσαλονίκης

Φωτογραφία / 13 εκθέσεις που ξεχωρίζουν στη PhotoΒiennale 2023 της Θεσσαλονίκης

Τα γυμνά του Man Ray, τα αυτοπορτρέτα του Martin Parr, μια μεγάλη κεντρική έκθεση με τίτλο «Το φάντασμα του λαού» και πλήθος ακόμα ατομικών και ομαδικών φωτογραφικών εκθέσεων περιλαμβάνονται σε μια καλλιτεχνική πρόταση διάρκειας τεσσάρων μηνών που διοργανώνει το MOMus.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Δεν έχω πολλά χρόνια ακόμα»: Η Nan Goldin για την τελευταία, ίσως, αναδρομική της έκθεση

Φωτογραφία / «Δεν έχω πολλά χρόνια ακόμα»: Η Nan Goldin για την τελευταία, ίσως, αναδρομική της έκθεση

Εγκαινιάστηκε στο Άμστερνταμ η μεγάλη αναδρομική έκθεση της σπουδαίας φωτογράφου, εικαστικού και ακτιβίστριας με τον σαρκαστικά μοιρολατρικό τίτλο «This Will Not End Well».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Φοβερός όντως! Δεν τον γνώριζα και χαίρομαι που έμαθα για αυτόν. Δεν θα κρατηθώ όμως (ocd μάλλον) να μην παρατηρήσω την ανακρίβεια...η πρώτη μέρα της άνοιξης δεν έχει έρθει ακόμα, είναι στην 21η Μαρτίου. 'Ετσι για την πληροφόρηση!